ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Kentin uzun yıllardır en çok konuştuğu ve tartıştığı konulardan birisi olan Van Turizm Master Planı konusunda beklenen adım nihayet atıldı. Yıllardır dile getirilen talep ile ilgili çalışmalar geçtiğimiz aylarda resmen başladı. Kentin bu anlamdaki ihtiyacını dinleyen Van Valisi Ozan Balcı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile hızlı bir çalışma yaparak start verdi. Ardından da Kapadokya Üniversitesi’nden profesyonel bir hizmet alınarak bir komisyon oluşturuldu ve kentin Turizm Master Planının oluşturulması çalışmaları başladı. Turizm ile alakalı birçok paydaşın dinlendiği uzun görüşmeler neticesinde üniversite yetkilileri verileri bir araya getirerek bir taslak oluşturuldu. Oluşturulan taslak geçtiğimiz günlerde Vali Balcı’ya sunuldu. Yerel paydaşların büyük katkı verdiği plan bu anlamda ilk olurken, planın kısa süre içerisinde tamamlanacağı öğrenildi. Plana katkı sunan paydaşlar ise Şehrivan’a görüş vererek, sürece dair değerlendirmelerini paylaştı. Son yıllarda Van turizmin gelişmesi için çalışmalar devam ediyor. Van, bünyesinde barındığı değerlerle bölgenin en önemli kentlerinden birisi olarak öne çıkarken, bu potansiyelin kullanılması için de projeler yürütülüyor. Geçmiş dönemlerde de birçok kez farklı başlıklarla kent turizmi ile ilgili çalışmalar yapılsa da bu çalışmalar bir türlü bir sonuca ulaşamadı.

Geçtiğimiz aylarda ise Van’ın 2023-2027 yılı turizm yol haritasının belirlenmesi için bir heyet oluşturuldu. Yerel aktörlerin paydaş olduğu, Kapadokya Üniversitesi’nin ise planı hazırlamak üzere çalışmaya koyulduğu “Turizm Master Planı” gerçekleştirilen oturumlarla uzun uzun konuşulup tartışıldı. Önceki aylarda yapılan toplantının ikincisi geçtiğimiz günlerde gerçekleşirken, heyet Vali Ozan Balcı başkanlığında yapılan toplantıda buluşup son değerlendirmeleri de yaptı.

VALİ BALCI: MASTER PLANIMIZI HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Van Valiliğinin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ozan Balcı, master planının ara raporunu değerlendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti: ” Bilimsel çalışmalar ışığında hazırlanan master planı, turizmimizin gelişmesine yönelik yapılacak yatırımlara ve çalışmalara büyük katkı sunacak.

İnşallah bu işin aktörleriyle önümüzdeki günlerde bir araya gelerek master planımızı hayata geçireceğiz. Çok güzel bir çalışma olmuş. Emeği geçenlere teşekkür ederim”

KARADUMAN: VAN’DA TURİZM MASTER PLANI KONUŞULUYORDU

Hayata geçilmesi planlanan master planı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Turizm Uzmanı Emre Karaduman, “Ülkeler, bölgeler ve kentler turizmle ilgili planlamalar yaparak bazı hedefler ortaya koyar ve bu hedefleri gerçekleştirmek için bazı çalışmalar yapar. Eylem planı, strateji planı, master plan ve bölge planları bazı teknik farklılıklar içerse de aynı yöne bakan çalışmalardır. Nihayetinde bu çalışmaların tamamının turizmden daha fazla pay almak, sürdürülebilirliği hâkim kılmak ve planlamaya dayanan bir çalışma sürecini hayata geçirebilmek gibi amaçları bulunmaktadır. Van’da uzun zamandır Turizm Master Planı konuşuluyordu. Geçmişten günümüze benzeri girişimlerde bulunulsa da maalesef hayata geçirilmesi tam olarak mümkün olmadı.” Dedi.

DAKA’IN DA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR!

Karaduman, “Son iki yıldır Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın geniş kapsamlı ve paydaş katılımı yüksek bir Turizm Eylem Planı çalışması hazırlığında olduğu biliniyordu. Merkezinde Van Gölü’nün etrafındaki yerleşim yerlerini bulunduran, TRB2 Bölgesi’nde yer alan diğer yerleşim yerlerini de hinterlant olarak kabul eden çalışma geçtiğimiz yılsonu itibariyle tamamlandı. Eylem Planının hazırlık sürecinde çalışmada yer alan bazı eylemlerin gerçekleştirilmesine ilişkin adımlar atıldı. Bu çalışmanın yanı sıra Van Valisi Ozan Balcı’nın girişimleriyle turizm master planı ile ilgili bir sürece girildi. Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi master plan ile ilgili Kapadokya Üniversitesi’nden bir ekiple çalışmaya karar verdi. Bu ekip Türkiye’nin turizm planlamasında aktif rol alması ve çeşitli illere benzeri çalışmalar yapması gibi tecrübelere sahip olması özelliğiyle öne çıkıyor.” İfadelerini kullandı.

MASTER PLANI RAPORLAŞTIRILDI VE SUNUMU YAPILDI

Yapılan çalışmaların Van için çok kıymetli olduğunu kaydeden Karaduman, “Kapadokya Üniversitesi ekibi geçtiğimiz aylarda Van’da arama konferansı ve buna benzer çeşitli çalışmalar yaparak yerel turizm paydaşları ile birlikte bir analiz gerçekleştirdi. Sivil Toplum Örgütleri, akademisyenler, ilgili kurumlar ve sektör temsilcileri olmak üzere 50’nin üzerinde katılımcı ile turizm bağlamında bir analiz yapıldı. Öne çıkan değerler, temel problemler ve çeşitli deneyimler ile ilgili paydaş görüşlerinin alındığı toplantıdan günümüze kadar çok sayıda görüşme yapılarak hazırlık çalışmaları neredeyse tamamlandı. Bu çalışmalar rapor haline getirilerek Salı günü düzenlenen toplantıda yerel paydaşlara sunuldu. Küresel turizm trendleri ve Türkiye turizmi ile ilgili genel durumdan sonra Van’ın turizmdeki son durumu, ziyaretçi sayısı ve turizm geliri ile ilgili hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilmesi gereken öneriler ele alındı.” Dedi.

“VALİ BEYİN BU KONUDAKİ KARARLILIĞI UMUDUMUZU ARTIRIYOR”

Karaduman, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Van bu planlama çalışmalarını birçok defa yaptı. Birçok farklı başlıkta planlamaya ilişkin çok sayıda çalışma yapıldı. Van, planlama açısından çok iyi ancak bunu hayata geçirmekte o kadar iyi değil. Biliyorsunuz önemli olan da bunun icraata geçmesidir. Van tamda bu durumda biraz eksik kalıyordu. Sanırım tam da bu noktada biraz eksik kalıyoruz. Ancak Vali beyin bu konudaki kararlılığı umudumuzu artırıyor. Van farklı turizm olanakları açısından önemli bir potansiyele sahip ve bildiğiniz gibi eleştirilen konu bu potansiyelin kullanılamaması ve işbirliğinin sağlanamamasıdır. Bu çalışmalar bahsettiğim eleştirilerin de ortadan kaldırılması için hayati öneme sahip. Umudumuzu koruyoruz.”

TUNÇDEMİR: MASTER PLANI BÖLGEYE DE KATKI SAĞLAYACAK

Master planının kent için önem taşıdığını söyleyen Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Van Gölü Havzasının bir master planı yoktu. En azından turizm sektörünün bir altyapısını oluşturduk. Geç kalınmış bir master planını şimdi yaptık ve bunu başardık. Bu master planı başta Van olmak üzere bölge illere de ciddi katkı sağlayacak. Hayata geçtikten sonra her yıl bu master planını güncellememiz gerekiyor. Kısa, orta ve uzun vadeli bırakılan hedefler var ve bunlarında hayata geçirilip turizme kazandırılması hedefleniyor.”

“YAPILAN VE YAPILACAK TÜM ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ”

beyin öncülüğünde ve İl Kültür Turizm Müdürlüğünün de katkılarıyla bir master planı yapıldı. Kapadokya Üniversitesi’nden gelen bir ekiple çalışsalar bile bu plana yerel aktörleri de dahil etmeleri çok iyi. Bizde elimizden geldiğince katkı sunmaya çalıştık. Orada bulunan herkes çok ciddi katkı sundu. Birde bu kadar güzel bir projeye katkı sunmak bizi de mutlu etti. Van ve Van Gölü havzası için yapılan ve yapılacak tüm çalışmaları destekliyoruz. Bugün turizmde bir başarı elde ettiğimiz zaman diğer birçok sektörde de çalışmalar yapabiliriz.” Diye ekledi.

BEYAZ: VAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM OLARAK GÖRÜYORUM

Turizmci Murat Beyaz ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Turizm Master Planı ülkelerin ve şehirlerin turizm potansiyelini belirleyecek fikirlerin çıktığı noktalarıdır. Bu planı da yıllar öncesinden denemiş başarı olmuş şehirler var. Van’da da yılladır eksikliğini hissettiğimiz bir konuydu. 2023-2027 yılları arasındaki süreçte hangi konular ön plana çıkarılmalı ya da nelerin üzerine gidilmeli veya neler düzeltilmeli gibi konuların ele alınıp bir yol haritası belirlenecek. Bu da aynı zamanda Van için çok önemli bir adım olarak görüyorum. Bundan sonraki süreçlerde de projelerle bu master planı hayata geçilecek. Van Valiliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün çok ciddi katkıları var.”

“DIŞARDAKİ GÖZÜ VE İÇERDEKİ GÖZÜ BİRLEŞTİRDİLER”

Beyaz, “Van’ın söz birliği ve güç birliği yapması çok önemlidir. Bunun bir göstergesi olan master planı olumlu katkılar sunacaktır. Turizmde bunu başardığımız zaman tarım, hayvancılık, eğitim vb. birçok konuda master planı yapılabilir. Şehrin her alanda bir master planı olmalı. Şehirlerin gelişmesi için profesyonel bakış açıları gerekiyor. O yüzden üniversiteden bir ekibin yerel paydaşlarla birleşerek yol almasını olumlu değerlendiriyorum. Bu ekip daha önce farklı illerde de önemli projeler gerçekleştirmiş. Yani sadece bu ekip üzerinde kalmış olsalardı birçok konuda eksik kalabilirlerdi. Dışardaki gözü ve içerdeki gözü birleştirdiler. Bu hocaların bilgi birikimi Van için büyük önem taşıyor, biz onlardan çok şey öğrendik ve onlarda bizden şehri öğrendi.

AYKAÇ: VAN MÜTHİŞ BİR ATAK YAPABİLİR:

Heyette yer alan isimlerden birisi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyelerinden Ömer Aytaç Aykaç ise şu ifadelere yer verdi: “Uzun yıllardır bu planın oluşmasını çokça dile getirdik. Van’ın ısrarla hedeflerini belirlemesi gerektiğini vurguladık. Maalesef bu zamana kadar süreç hep günlük politikalarla ilerledi. Fakat geçtiğimiz aylarda Van Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile birçok kurumun işbirliğinde bir heyet oluşturuldu. Toplantıya turizm ile ilgilenen tüm kesimlerden temsilciler vardı. Gerçek manada yerel temsiliyet ağırlıktaydı. Bu kentin geleceğinin konuşulması anlamında çok kıymetliydi. Dile getirilen en ufak öneri bile kayda geçildi. Üzerine tartışıldı. Türkiye ve dünya ölçeğindeki tüm trendler konuşuldu ve tartışıldı. Kapadokya Üniversitesi tüm önerileri aldı. Turizm konusunda akredite bir üniversite olan Kapakodakya Üniversitesi’nin turizmdeki rolü düşünüldüğünde Van’ın turizmde gelecek yıllarda müthiş bir atak yapabileceğine inanıyorum. Çünkü toplantıda bizleri heyecanlandıran öneriler yapıldı. Orta ve uzun vadede bu kenti şaha kaldıracak konular konuşuldu. Bu anlamda böyle bir heyetin oluşturulması ve bu planın Van’daki temsilciler ile yapılması muhteşem bir adım oldu. Emeğe geçenleri kutluyorum.”

Editör: TE Bilisim