ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- ŞABAN BEYAZSAÇ

Geçtiğimiz yıllarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atıkprojesine bir destek de Van’dan geldi. Van Valiliği tarafından başlatılan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesinin destek verdiği ‘Yeşil Van Sıfır Atık’ projesinin açılış toplantısı Evliya Çelebi MTAL Uygulama Otelinde gerçekleşti. Hayata geçilmesi planlanan proje ile atık oluşumunun önlenmesinden başlayarak, atıkların azaltılması, kaynağından ayrı biriktirilmesi, geçici depolanması, ayrı toplanması, taşınması ve işlenmesi hedefleniyor. Toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Ozan Balcı, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Van Defterdarı Murtaza Kamar ve çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

VAN’DA YEŞİL VAN SIFIR ATIK’ PROJESİ START VERDİ!

Toplantıda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, “Çok güzel bir toplantıda bir araya geldik. Vatan ve millet sevgisi, insan sevgisi olarak adlandırıyoruz. Bir yeri sevmek gölüyle, ırmaklarıyla, dağıyla, taşıyla yani anlayacağınız her şeyiyle sevmek demektir ve biz Van’ı seviyoruz. Ancak sadece sevmekle olmaz. Sevgimizi uygulamalarla göstermemiz lazım. Şimdi de sıfır atık konusunda önemli bir projeyi başlatıyoruz. Hedefimiz de Van’ı Türkiye’nin en örnek ili yapmak. Arkadaşlarımız bu projeyi hızlıca uygulamaya koyuyorlar ve bir taraftan da kamu kurum kuruşların destekleriyle eğitim programlarını başlatıyoruz. Bende bu işi çok önemsiyorum. Çevremizi kirletmemiz lazım. Zarar vermeme prensibini hayata geçirmeliyiz ve yaşadığımız çevreye zarar vermemeliyiz. Van Gölü’nü, soluduğumuz havayı, meraları ve hayvanlarımızı nasıl koruyacağız? Korumak ve temiz tutmak iyi bir insan olmanın bir gereğidir. Bu projede çevreyi koruma bilincini aşılayacak.” Dedi.

BALCI: İLÇELERDE KATI ATIK TOPLAMA TESİSLERİNİ YAPTIK

Van Gölü’ndeki temizlik çalışmalarının devam ettiğini belirten Vali Balcı, şunları kaydetti: “Büyük araçlarla temizlik çalışmalarımız hız kesmeden sürüyor. Erciş tarafından da çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında Özalp, Çaldıran, Saray, Bahçesaray ve Başkale’de katı atık toplama tesislerini yaptık. Bu ilçelerimizde bulunan nehir ve ırmakların kirlenmesini önlemek amacıyla bu tesisleri kurduk. Bunun dışında Edremit, Tuşba ve Akköprü’de 3 tane taşkın koruma yeri yapacağız. Projelerimiz devam ediyor. Allah’ın izniyle startını verdiğimiz 1 milyon ağaç dikme projesiyle ağaç yetiştiriyoruz. Hem meyve ağaçları hem süs bitkileri hem de farklı türden ağaçlar yetiştireceğiz.”

VAN YEŞİLLENİP, KİRLİLİKTE ARINDIRILIYOR!

“Bir taraftan Van’ı yeşillendiriyoruz ve bir taraftan da kirliliğe neden olan katı atıkları topluyoruz. Bizim daha çok çalışmamız lazım. Memleketimizi sevmemiz adına Türkiye’nin en iyi olmamız lazım. Çevreyi ve çevreyi korumayı seven duyarlı insanların desteklerine ihtiyacımız var. Van’daki kurum ve kuruşlarla el ele vererek bu işi yapacağız. Bununla birlikte başta Van Gölü ve çevresini korumuş olacağız. Gölde bulunan ve gölü yaz ya da kış aylarında ziyaret eden canlıları da düşünmek lazım. Göl kirlendiği zaman bunlara da ciddi zarar veriyor. Bu kirliliğin yükü ve vebali bizim üzerimizdedir. Sorumluluğumuz fazla ve çevreyi korumamız lazım.”

“VAN’I BİR NUMARA YAPMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Balcı, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Kendini seven insan milletini ve memleketini de sever ve yapılan tüm işlere de destek verir. İl valisi olarak devletimizin imkanlarını bu konuda kullanmaktan büyük mutluluk duyacağımı ifade etmek istiyorum. Elimde bu işin üstünde olacak ve Vanlı hemşehrilerimize de güveniyorum. Çocuklara, kadınlara, gençlere bu konuda çok güveniyorum. Kurumlardan da tam destek aldık ve bu işi en kısa zamanda halledeceğiz. Van’ı bir numara yapmak için çalışacağız. Bunu yapmamız içinde bir engelimiz yok. Yanı başımızda bulunan Van Gölü bir dünya harikası ve Van’da asaletli bir şehir. Aynı zamanda bu şehir insanları da soylu insanlardır. Hemşehrilerimiz hem göllerini hem de doğalarını koruyacaklar. Bende çevreyi seven bir vali olarak bu projeye tam destek veriyorum. Bu projede katkısı olan herkese de teşekkür ediyorum.”

Editör: TE Bilisim