ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN

Van’ın İpekyolu ilçesinde Feqîyê Teyran Parkı önünde bulunan 2 aslan heykeli birkaç gün önce kaldırıldı. Bu heykellerin yerine Van’ın simgesi olan 2 kedi heykeli konuldu. Heykeller konulduktan kısa bir süre sonra tartışma konusu oldu. Van’da iş insanları başta olmak üzere birçok kişi heykeli sosyal medya hesaplarından paylaşarak tepkilerini dile getirdi.

VAN KEDİSİ’NDEN BAŞKA HER ŞEY!

Van deyince akla ilk gelen güzellik ve zenginliklerden birisi olan Van Kedisi’nden hareketle tasarlanan heykeller gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz yıllarda Şehrivan’ın da ele aldığı heykeller yine tepki çekmiş ve gündeme gelmişti.

DAHA ÖNCE DE BENZER HALLERE SOKULMUŞTU…

yılındaki turnuvanın ardından Van Kedisi, Van’da da birçok organizasyonda kullanılmaya çalışıldı. Bu anlamda Van Valiliği eliyle başlatılan Van Su Sporları Festivali’nde Van canavarı ile birlikte de kullanılan bir maskot oldu. Fakat 2016 yılında İstanbul’da düzenlenen EMİTT Fuarı’nda kullanılan Van Kedisi kostümü adeta olay yarattı. Van’daki kurum ve kuruluşların ortak katıldığı fuarda Van Canavarı kıyafetli maskot, oldukça sempatik bir görünümle ziyaretçileri ağırlarken, kedinin çirkin ve korkunç görüntüsü Van standını ziyaret edenleri de rahatsız etti.

ONDAN DAHA İYİSİ YAPILMADI!

şimdiye kadar Van Kedisi ile ilgili yapılan en iyi heykel çalışması ise yıllar önce İkinisan Caddesi kavşağına konulan Van Kedisi çalışması oldu. Hem görünüşü hem de konumu itibarıyla Van’ın çok benimsediği Van Kedisi heykelinden dolayı bir dönem İkinisan Kavşağı, Kedi Kavşağı olarak anılmaya başlandı. Van’daki kedi ile ilgili en önemli figür olan bu heykel İkinisan Kavşağı’nda köprülü kavşak çalışması yapılınca kaldırılıp havalimanı kavşağına konuldu. O kedi heykeli hala kente gelenlerin ilk gördüğü figürlerden birisi olarak yer alıyor ve kente gelenlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

FESTİVALDE DE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU!

Kedisi’nin bir kez daha gündem olduğu etkinlik ise Van’da düzenlenen Van Shopping Fest olmuştu. Çok görkemli ve kapsamlı bir şekilde düzenlenen festival kapsamında Beşyol Meydanı’na ışıklı bir Van Heykeli dikilmişti. Kumaştan yapılan devasa heykel o dönem çok konuşulmuş, daha çok kediye benzememesi yönüyle gündeme gelmişti. Sosyal medya kullanıcılarının kaplumbağaya benzettiği o kedi birkaç gün sonra beyazdan siyaha dönen rengi ile de çokça konuşulmuştu. Van Kedisi’ne benzemeyen yapısıyla konuşulduğu kadar rengi ile de konuşulan o kedi ‘Kara Kedi’ olarak anılmaya başlanmıştı.

Editör: TE Bilisim