ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

Geçtiğimiz haftalarda HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, partilerinin "Adalete, Demokrasiye, Barışa Çağrı" başlıklı deklarasyonunu kamuoyu ile paylaşması sonrası başlayan süreç Van’da da sürdü. HDP Van Milletvekilleri “Demokrasiye Çağrı’ kapsamında kentteki kuruluşlarla düzenlenen bir toplantıda bir araya geldi. 11 maddelik deklarasyon, güçlü demokrasinden tarafsız ve bağımsız yargıya, Kürt sorunundan demokratik çözüme, barışçı dış politikadan kadına özgürlük ve eşitliğe, ekonomideki adaletten, kamu yönetimindeki liyakata, doğaya saygıdan gençler için özgür yaşama ve demokratik anayasadan kayyım rejimi ve halk iradesine kadar birçok konu yer alırken, HDP de eylül ayı içinde açıklanan çözüm deklarasyonu için illerde STK, dernek, meslek odaları, sendika, iş insanları ve daha birçok kurum kuruluşla bir araya gelmeye devam ediyor. Demokrasiye çağrı buluşmaları kapsamında Van’da düzenlenen toplantıya HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Tayip Temel, Murat Sarısaç, HDP Van İl Başkanı Handan Karakoyun, Fikret Doğan ve temsilciler katıldı.


 

HDP İL YÖNETİMİ TOPLANTIDA KENTTEKİ BİRÇOK KURULUŞLA BİR ARAYA GELDİ

Programın açılış konuşmasını yapan HDP Van İl Başkanı Fikret Doğan, “Bugün burada bir nebze de olsa demokrasi kültürünü konuşmak üzere toplandık. Öncelikle bu toplantıya katılan herkese çok teşekkür ederim. HDP ülkemizde siyasi gündeme girdiği günden bugüne her kesimi kucaklamıştır. Kadın, erkek, genç ve toplumsal hakları benimsedik, destekledik ve desteklemeye de devam edeceğiz. Son yıllarda ülkenin geldiği durum demokrasiyi daha çok konuşuyor hale getirdi. Bu kapsamda Hakların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanları, partinin yol haritasını içeren 11 maddelik ‘Barışa Çağrı’ deklarasyonunu paylaştı. Demokrasi toplumsal hiçbir yapıyı dışlamadan her kesimi kucaklamaktır. Biz de bunun için çalışma yürütüyoruz.” Dedi.

HDP MİLETVEKİLİ TEMEL: TEK YOL DAYANIŞMA

Türkiye’deki sorunlara dikkat çeken HDP Van Milletvekili Tayip Temel, şunları kaydetti: “Sorunlar yaşansa da çözümü yapılmıyor. Devlet yapısında bulunan katı sorunlara bile çözüm bulunmuyor. Değişimler illaki oluyor ama sorunlar aynı şekilde devam ediyor. Çünkü ülkenin kendi sorunlarının ne olduğu konusu hakkında tartışması lazım. Kürt halkı 30 ya da fazla yıldır demokrasi mücadelesi yürütüyor ve bedel de ödüyor. Bu kadar keskin bir düşmanlık üzerine kurulan bir iktidar, bütün toplumlar arasında bu sorunu daha fazla derinleştiriyor. Demokrasinin manifestosu niteliğinde bulunan 11 maddelik "Demokrasiye Çağrı" deklarasyonu yayınladık. Demokrasi için mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Bu kötü gidişata dur demenin tek yolu dayanışmadır.”

TEMELLİ: BÜTÜN KESİMLERİ DEMOKRASİ İTTİFAKINDA BULUŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli ise son olarak şunları anlattı: “Türkiye’de tekçi anlayışa dayalı zihniyet baskı rejimini sürdürmeye devam ediyor. Buradaki ısrar o kadar katı ki demokrasiye giden her yöntemi yok saymaktadır. Bu halkın mağdur olmasına ve bedel ödenesine neden oluyor. Ulus devlet anlayışa karşı bir teze ihtiyaç vardır. HDP her şeyden önce ulus devlete karşı demokratik ulus anlayışını benimsiyor. Bu anlayış içinde yeni bir sözleşmeye ihtiyacımız vardır. Birlikte var edeceğiz bir anayasaya ihtiyacımız var. Bu yüzden bütün kesimleri demokrasi ittifakında buluşmaya çağırıyoruz. Bu yol Türkiye’yi yaşanılabilir bir yer haline getirebilir. Mesela çözümlere Kürt sorunu konusundan başlayabiliriz. Sorarsanız öyle bir sorun yok derler ama çözümü içinde ne bir şey yaparlar ne de bir şey yapmayı biliyorlar. Çok büyük sorunlar içinde yaşıyoruz bunun en büyük nedeni ise demokrasinin olmamasıdır.”

Editör: TE Bilisim