HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Van'da taşımalı eğitimde yaşanan sorunları ve sonuçlarını TBMM’ye taşıdı.

ORHAN: EKONOMİK KRİZİN OLUMSUZ ETKİLERİ BİRÇOK ALANI DOĞRUDAN ETKİLEMEKTEDİR

Orhan, “Türkiye’de ekonomik krizin olumsuz etkileri birçok alanı doğrudan etkilemektedir. Akaryakıt zamları nedeniyle eğitim alanında ve taşımalı eğitimin özelinde önceki dönemlere göre birçok sorun yaşandığı bilinmektedir. Hem velilerin hem de Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında ilçe müdürlüklerinin araç kiralamada güçlük yaşadığı ve servis fiyatları nedeniyle çeşitli sorunların ortaya çıktığı kamuoyuna yansımıştır. Gerekli sayıda ve nitelikte servisin sağlanmadığı için birçok yerde öğrencilerin okula devam edemediği veya okulu terk ettiği ifade edilmektedir” diye aktardı.

ORHAN: ÖĞRENCİLER BİRÇOK SORUNLA KARŞI KARŞIYA KALMAKTADIR

Orhan, “Özellikle kırsal alanlarda yaşayıp taşımalı bir şekilde okullara giden kız öğrencilerinin bu konuda ciddi bir terk eğilimi içinde olduğu, ailelerin çocuklarının okula gönderebilecek imkanlara sahip olmadığından dolayı okuldan aldırdığı çeşitli görüşmelerimizde ifade edilmiştir. Merkezlerde de servis ücretlerinin yüksekliği nedeniyle birçok öğrenci uzun mesafeleri yürüyerek okula gitmek zorunda kalmaktadır. Kış aylarında erken saatlerde okula gitmek zorunda kalan öğrenciler birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır” diye belirtti.

“KONALGA MAHALLESİNDE OKUL KAPATILIP ÖĞRENCİLERİN TÜMÜ TAŞIMALI EĞİTİME YÖNELTİLMİŞTİR”

Orhan, “Bu kapsamda Gevaş ilçemizde son bir yıl içerisinde köylerden taşımalı eğitimle okula devam eden öğrenciler içerisinden çoğunluğu kız çocuğu olmak üzere 40’a yakın öğrencinin okulu tamamen terk ettiği çok daha fazla sayıda öğrencinin de ulaşım ve yurt sorunları nedeniyle devam sorunu yaşadığı tespit edilmiştir. Bu durumun sadece Gevaş ilçemizde yaşanmadığı, benzer şekildeki tüm yerellerde ortaya çıkabileceği öngörülmelidir. Son bir ay içerisinde Gevaş ilçesinde bir servis aracı devrilmiş ve çocuklar çok ciddi bir şekilde yaralanmıştır. Çatak ilçesine bağlı Konalga Mahallesinde okul kapatılıp öğrencilerin tümü taşımalı eğitime yöneltilmiştir. Bu durum bazı öğrencilerin okulu terk etmesine veya devamsızlık yapmalarına neden olmuştur” ifadelerini kullandı.

ORHAN: ÇOCUK HAKLARI FARKINDALIĞI SEMİNERLERİ VERİLMELİDİR

Orhan, “Çaldıran ilçemizde ise bir öğrencinin ihmal sonucu yaşamını yitirdiği kamuoyuna yansımıştır. Servis ihalesini düzenleyen birimlerin ve ihaleyi alanların önceliği, öğrencilerimizin güvenli bir şekilde taşınması, yaşam ve eğitim hakkının güvence altına alınması olmalıdır. Servis şoförlerine yönelik çocuk hakları farkındalığı seminerleri verilmelidir. Servis araçlarında çocukların yaşına uygun olmayan müzikler dahil bu ve benzeri olumsuzlukların olmaması için bir çalışma yürütülmelidir” dedi.

ORHAN: GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALIDIR

Milletvekili Orhan, “Kamu adına sorumlu olan ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ve diğer ilgili birimlerin denetim ve kontrol sorumlulukları yerine getirmeleri gerekiyor. Çocukları için güvenilir yurt imkanları sunulmadığı ifade edilen velilerin, maddi imkansızlıklar nedeniyle özellikle kız çocuklarını okula göndermedikleri bir durumun gittikçe yaygınlaşma riski barındırdığı bilinmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Tüm çocukların ulaşım, yurt, beslenme ve barınma hakları sağlanarak eğitim hakları korunmalıdır” diye aktardı.

ORHAN: VAN’DA 2020-2021 VE 2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILLARINDA TAŞIMALI EĞİTİM İÇİN KİRALANAN ARAÇ SAYISI KAÇTIR?

Milletvekili Orhan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: “Van’da 2020-2021 ve 2021-2022 eğitim öğretim yıllarında taşımalı eğitim için kiralanan araç sayısı kaçtır? Bu araçlarla her dönem için kaç öğrenci taşımalı eğitimden yararlanmıştır? Bu taşıma işinin her yıl için ihale bedeli kaç lira olmuştur? Van’da 2022-2023 eğitim-öğretim yılı için taşımalı eğitime özel kiralanan araç ve planlanan yararlanıcı öğrenci sayısı kaçtır? Bu sayılar önceki yıllara göre azalmış mıdır? Azalma gerekçeleri nelerdir?”

ORHAN: GEVAŞ’TA OKUL TERK EDEN ÖĞRENCİ SAYISI KAÇTIR?

Orhan, “Taşımalı eğitim imkanları kısıtlandığı ve yurt imkanları yetersiz olduğu için Gevaş’ta okul terk eden öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerin devamı için hangi tedbirler alınmıştır? Van’ın diğer ilçelerinde taşımalı eğitim imkanı sağlanmaması nedeniyle okul terk oranları üzerine bir araştırmanız mevcut mudur? Çaldıran’da yaşamını yitiren Muammer Erdoğan’ın ölümü nedeniyle yürütülen bir idari ve adli soruşturma mevcut mudur? Bu kapsamda soruşturulan bakanlık personeli sayısı kaçtır? Van’da taşımalı eğitimin yapıldığı yerler için “eğitim haritası” uygulaması yapılmış mıdır? Yapılmadı ise yapmayı planlıyor musunuz” diye sordu.

“ÖĞRETMENLERİN ULAŞIM SORUNU İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?”

“Van’da gerek merkezde gerekse ilçelerde taşımalı eğitim için yapılan ihalelerin tarihi nedir? Okullarda birinci dönemin bitmesine yakın taşıma ihalesi yapılmayan, iptal edilen veya yetersiz kalan okul ve öğrenci sayısı kaçtır? İkinci dönem başlamadan bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır? Okul servislerinin taşımaya uygunluğu hangi periyotlarla denetlenmektedir? Öğretmenlerin ulaşım sorunu ile ilgili bir çalışmanız var mı? Servis şoförlerine yönelik daha önce bir eğitim çalışması yapıldı mı? Yapılmadı ise böyle bir planlamanız mevcut mu? Bu eğitimler hangi periyotlarla tekrar etmektedir? Van’da servis ihalesi veya sözleşmesi iptal edilen şoför sayısı kaçtır? İptal nedenleri nelerdir?”

Editör: TE Bilisim