Türkiye’de son yıllarda raylı sistem projeleriyle birçok şehir ulaşımda çağ atladı. Hızlı tren hatları, metro ve tramvay projeleri ile büyük şehirlerde trafik sorunu önemli ölçüde çözüme kavuştu. Trafik sorunu her geçen gün büyüyen ve araç sayısı 90 bine yaklaşan Van, yıllardır beklediği raylı sistem yatırımını bir türlü göremedi. Son olarak Trabzon’da hafif raylı sistem projesinin hayata geçirilmesi, Van’daki trafik sorunu ve ulaşım eksikliğini bir kez daha gündeme getirdi. Van’ın nüfusu Trabzon’dan daha fazla olmasına ve hızla büyümeye devam etmesine rağmen, ulaşım sorunlarına yönelik kalıcı çözümler üretilmezken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan iş insanı Şemsettin Bozkurt, bu duruma tepki gösterdi.

TRABZON'A VAR, TRAFİK SORUNU BİTMEYEN VAN'A YOK!

Van’da 15 yıldır tamamlanamayan çevre yolu ve yapılmayan köprülü kavşak projeleri, kentin geleceğini olumsuz etkiliyor. Bu konuda somut adımlar atılmadığı sürece Van, trafik sorununun bedelini ödemeye devam edecek gibi görünüyor.Van, hem zaman kaybı hem de ekonomik kayıplar yaşamaya devam ederken, Trabzon gibi şehirlerin hızlı adımlarla ulaşım sorunlarını çözmesi Vanlılarda “Bizim şehrimize neden yatırım yapılmıyor?” sorusunu gündeme getiriyor. Vanlılar, trafik sorununun çözüme kavuşması için somut adımlar atılmasını ve yıllardır beklenen projelerin hayata geçirilmesini talep ediyor.

Van’da terzilerde bayram öncesi tamir yoğunluğu Van’da terzilerde bayram öncesi tamir yoğunluğu

BOZKURT: TRAFİK VAN’IN EN BÜYÜK İKİNCİ SORUNU!

Kentin bu konudaki çağrı ve beklentileri sürerken İş insanı Bozkurt, Van’ın ikinci en büyük sorunun ise trafik olduğunu dile getirerek, “Van’ın en büyük sorunu işsizlik ve yoksulluk. İkinci en büyük sorun ise trafik. Bu trafik sorununu imardan ayrı düşünmek mümkün değil. Bir şehir planlanırken doğru planlanmamışsa o şehrin trafiği de en büyük sorunlarından biri olur. Van, doğru planlanmadığı için bu sorun içinden çıkılmaz bir hâl aldı. Nüfus ve araç sayısı artarken altyapı sorunları da her geçen gün daha da büyüdü” dedi. 

“100 YIL ÖNCEKİ VİZYON BUGÜN VAN’DA YOK”

Bozkurt, Osmanlı döneminde yaklaşık 100 yıl önce bir heyetin Van’a gönderildiğini ve hafif raylı sistemin fizibilitesinin hazırlandığını hatırlatarak, “Osmanlı döneminde, yaklaşık 100 yıl önce, bir heyet Van’a gönderildi ve burada hafif raylı sistemin fizibilitesi hazırlandı. 100 yıl önceki bu vizyon, bugünkü yöneticilerde maalesef yok. Van’ın büyükşehir kimliğini kazanabilmesi için mutlaka raylı sistemin planlanması gerekiyor. Ancak bu, nostaljik trenle geçiştirilecek bir konu değil. 2011 depremi, Van için bir dönüm noktası olabilirdi. Kentsel dönüşümle şehir yeniden planlanabilirdi. Ancak ne yazık ki Van, bu fırsatı da ıskaladı. Yıllardır Van’da trafik akışı düzenlenmedi” ifadelerini kullandı. 

VANLI TRAMVAY İSTEDİ AMA TRABZON’A YAPILDI!

Van’ın sahipsiz bir şehir olduğunu ve kenti bu hale getirenin siyasetin olduğunu ifade eden Bozkurt, “Van, o kadar sahipsiz bir şehir ki halk yıllardır tramvay isterken, nüfusu Van’dan az olan Trabzon’a tramvay kazandırıldı. Van halkı istekli ama karar mercilerinde olanlar aynı istek ve vizyonda değil. Van’ın siyaseti, çok fazla kutuplaştırıldı ve bu kutuplaşmadan en çok Van halkı zarar görüyor. Van’ı bu hâle getiren, sahipsiz bırakan siyasettir. Bunu herhangi bir parti gözetmeksizin söylüyorum. Siyasetçilerin Van gibi bir derdi yok. Van’ın nüfusundan daha küçük illere büyük projelerin gitmesinin en büyük nedeni, oradaki siyasilerin etkinliğidir” diye konuştu. 

BOZKURT’TAN ELEŞTİRİ: SİYASETÇİLER VAN İÇİN BİR ARAYA GELMİYOR

Siyasetçilerin Van’ın kaderini etkileyecek projelerle ilgili bir araya gelmediğini belirten Bozkurt, şunları söyledi: “Bölge illeri de dâhil olmak üzere, hiçbir il Van gibi kutuplaştırılmamış ve sahipsiz bırakılmamış durumda. Siyasetçiler, Van’ın kaderini etkileyecek projelerle ilgili bir araya gelmiyorlar. Şehirdeki sivil toplum kuruluşları (STK) ve siyasi partiler, Van’ın önemli sorunlarını dile getirmiyor. Gelen-giden yetkililer, kenti kalkındırmak yerine kendi zenginliklerini artırmanın peşindeler. Bu durum, kentin sahipsizliğini ve kutuplaşmış siyasetin olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor.”

“VAN İÇİN 50-100 YILLIK İMAR VE ULAŞIM MASTER PLANI HAZIRLANMALI”

Bozkurt, hafif raylı sistemin Edremit’ten YYÜ’ye, İskele’den Bostaniçi’ne kadar Van’ı ‘T’ şeklinde kapsayacak şekilde planlanması gerektiğini belirterek, “Karayollarının yeniden düzenlenip genişletilmesi şart. Özellikle Edremit’ten cezaevine kadar İpekyolu Caddesi’nin 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş ve 1 şerit güvenlik yolu olacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde, Çevre Yolu tamamlansa bile bu şehir trafiği kaldırmayacak. Alternatif cadde ve sokakların oluşturulması, genel anlamda şehrin planlanması şart. Tüm bunları yaparken de nüfus artış hızı göz önünde bulundurularak, en az 50-100 yıllık imar ve ulaşım master planı hazırlanmalı. Geçici çözümlerle bu sorunların üstesinden gelmek imkânsız” dedi. 

BOZKURT’TAN ÇAĞRI: VAN HALKI SORUNLARI DAHA SIK DİLE GETİRMELİ

Van halkına çağrıda bulunan Bozkurt, “Van’ın sorunlarını gündeme getirdiğiniz ve bu konulara yer verdiğiniz için başta gazeteniz olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Bizler ve kentteki bir avuç insan bu sorunları sürekli dile getiriyoruz ancak elimizden başka bir şey gelmiyor. Van’ın sorunlarını bilen, konuşan kişilere temsiliyet hakkı verilmiyor. Van halkının sorunlarını daha sık dile getirmesi ve Van’ın gerçek problemlerini gündeme getirerek taleplerini net bir şekilde ifade etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

VAN’IN RAYLI SİSTEM HAYALİ YARIM ASIRLIK

Van’da tramvay hattı ilk olarak 1896’da gündeme gelmişti. Aradan geçen onlarca yılın ardından 2016’da dönemin Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, raylı sistem projesini tekrar gündeme getirdi. Fakat proje zaman içerisinde rafa kaldırıldı ve somut bir adım atılmadı. Yıllardır hayal edilen raylı sistem projesi hâlâ beklerken, Trabzon’a kısa sürede tramvay projesinin gelmesi Van’da yaşayanları hayal kırıklığına uğrattı

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL