Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanlığı 21 Şubat Dünya Anadil günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi.

Çok sayıda kişinin katılım sağladığı programda ilk önce Kürtçe açıklama yapıldı. Kürtçe açıklamayı İpekyolu Belediye Başkan adayı Bedri Bor okudu. 

VAN’DA 21 ŞUBAT DÜNYA ANADİL GÜNÜ KUTLANDI!

Türkçe basın açıklamasını ise Edremit Belediye Başkan adayı Erdal Sümen okudu. Sümen sözlerine günün önemini dile getirerek başladı: “21 Şubat Dünya Anadil Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle yeryüzünde konuşulan anadillerin korunması ve zenginleştirilmesi istenmektedir. Milletler dilleri aracılığıyla geçmiş hikâyelerini, hafızalarını, bilgi ve birikimlerini gelecek nesillere aktarır. Böylece geçmiş ile gelecek arasında ruhsal ve kültürel bir bağ inşa ederler. Bir dilin kaybolması; bir tarihin, birikimin, kültürün, dahası bir milletin yok olması demektir.”

Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı! Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı!

“DİLLERİ TERAKKİ EDEN MİLLETLER İLİMDE DE TERAKKİ ETMİŞLERDİR”

Dilin önemine de değinen Sümen, “Kuşkusuz dil, ilmî faaliyetlerin ve gelişmelerin ana taşıyıcısıdır. Dilleri terakki eden milletler ilimde de terakki etmişlerdir. Milletler, bir anlamda sahip olmaktan övünç duydukları ilmi eserleri ve bilimsel keşifleri güçlü ve gelişkin dillerine borçludurlar. Anadilleriyle konuşan, öğrenen, yaşamsal faaliyetlerini icra eden bireyler tarihsel miraslarının farkındadırlar. Bu kimseler kendinden daha emin, özgüvenleri yüksek, düşünsel yetenekleri daha gelişkin, içinde bulundukları toplumsal yapı ile duygusal bağları daha güçlü olmaktadır. Güçlü bireyler, güçlü toplumları oluşturur” dedi.

“FARKLI DİLLERİN ÖZGÜRLÜĞÜ VE VARLIĞINI SÜRDÜRMESİ İÇİN ÇALIŞMAK, İSLAMİ VE İNSANİ BİR SORUMLULUKTUR”

Dillerin özgürlüğüne dikkat çeken Sümen, “Dil konusuna Kur’an-ı Kerim’de çok veciz bir ifadeyle değinilmiştir. Rum suresi 22. ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Göklerin ve yerin yaratılışı, dillerinizin ve renklerinizin farklılığı da O'nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için ibretler vardır.” Dillerin ve renklerin çeşitliliğini, kendi varlığına delil kılan Rabbimizin buyruğuna binaen, dünyanın farklı coğrafyalarında var olan farklı dillerin özgürlüğü ve varlığını sürdürmesi için çalışmak, İslami ve insani bir sorumluluktur” ifadelerini kullandı.

“HAKK’IN HATIRI ÂLİDİR, HİÇBİR HATIRA FEDA EDİLMEZ”

Dillerin korunması gerektiğini belirten Sümen, “HÜDA PAR olarak tüm dünya dillerini değerli bulduğumuzu ifade ediyor ve anadil hususunda hassasiyetle duruyoruz. Anadilin öğrenilmesi, konuşulması, geliştirilmesi; anadilde eğitim verilmesi hususlarını Hak Teâla’nın tüm insanlar için ortaya koyduğu bir hak olarak görüyor ve diyoruz ki; Hakk’ın hatırı âlidir, hiçbir hatıra feda edilmez. Anadillerin korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması yönündeki talepler, devlet stratejisi adı altında insani olmayan politikalara kurban edilmemelidir. Dillerin korunması ve geliştirilmesi konusu artık siyasi polemiklerin konusu olmaktan çıkmalı, bu meseleye insani sorumlulukla yaklaşılmalıdır” diye aktardı.

“ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI ORTAYA KOYMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sümen, anadil konusunda tüm kurumları sorumlu olmaya davet ederek, “Anadil konusunda bize düşen görev ve sorumluluğumuzu yerine getirmek adına, bu meselenin siyaset ve toplum üstü bir mesele olduğu bilinciyle, elimizden gelen çabayı ortaya koymaya devam edeceğiz. Bu bağlamda anadilin öğrenilmesi, konuşulması, geliştirilmesi, gelecek nesillere aktarılması, anadilde eğitim verilmesi için siyaset ve sivil toplum kurumları başta gelmek üzere toplumun tüm kurumlarını sorumlu davranmaya davet ediyoruz” dedi.

“KÜRTÇENİN KORUNMASI, GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI, TÜRKİYE İÇİN DE BİR SORUMLULUKTUR”

Kürtçenin önemine dikkat çeken Sümen, “Bu konuyla ilişkili olarak, ülkemiz sınırları içerisinde milyonlarca vatandaşın anadili olan ve Türkçeden sonra en çok konuşulan Kürtçenin korunması, gelecek nesillere aktarılması, Türkiye için de bir sorumluluktur. Kuşkusuz son yıllarda Kürtçenin üzerindeki yasak ve engellemelerin hafifletilmesi yönündeki uygulamalar olumlu olmakla beraber yeterli değildir. Türkçenin korunması ve gelişimi için hazırlanan şartların, milyonlarca vatandaşın anadili olan Kürtçe için de oluşturulması adalet ve hakkaniyetin gereğidir. Anadilin önündeki engellerin kalktığı ve herkesin anadili ile eğitim alabildiği bir dünyada buluşmayı canı gönülden temenni ediyoruz” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Dabbaoğlu Parkı’ndan partinin il binasına kadar yürüyüş düzenlendi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN