Van’da önceki gün kapılarını açan 13. Van İnşaat, Yapı, Dekorasyon ve Emlak Fuarı kapsamında inşaat zirvesinde konuşan mühendisler, kentin deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Van’da önceki gün kapılarını açan 13. Van İnşaat, Yapı, Dekorasyon ve Emlak Fuarı kapsamında inşaat zirvesinde konuşan mühendisler, kentin deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Van'da 13. Van İnşaat, Yapı, Dekorasyon ve Emlak Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar kapsamında inşaat zirvesinde konuşan İnşaat Yüksek Mühendisi Mazlum Pala, kentteki yapılaşma sürecine sert eleştiriler yöneltti. Pala, 2011 yılında Van’da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Van fay zonuna dikkat çekerek, bu hattın sadece bir çizgi değil, 150-250 metre genişliğinde bir zon olduğunu belirtti. Yeni Köşk Fayı’nın da 5.5 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söyleyen Pala, fay zonunun üzerine villa kompleksi ve okul yapıldığını belirtti.

“NİHAT AKBAŞ İLKOKULU FAY HATTI ÜZERİNE YAPILDI”

Mühendis Mazlum Pala, “O kadar konuşuyoruz ama hiçbir işe yaramıyor” diyerek, fay hattı üzerine yapılan yapıları örnek göstererek, “Nihat Akbaş İlkokulu fay hattının tam üzerinde. Sadece okul da değil, villa kompleksi de yapılmış” ifadelerini kullandı. Pala, yapı güvenliğinde temel problemin kolon sisteminin yetersizliği olduğunu söyledi.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Demirkol Van'daki sağlık merkezlerini gezdi Halk Sağlığı Genel Müdürü Demirkol Van'daki sağlık merkezlerini gezdi

“YAPILAR KENDİLİĞİNDEN YIKILIYOR”

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerini hatırlatan Pala, bu afetlerin yapı stoğundaki yetersizliği tekrar gün yüzüne çıkardığını belirterek “Yapılarımız kendi kendine yıkılıyor, depreme gerek kalmıyor. Her gün parça parça ölüyoruz” dedi. Pala, imar affı ve ruhsatsız yapılarla ilgili de eleştirilerde bulundu.

İMO VAN ŞUBE BAŞKANI: “AFET ÖNCESİ ÇALIŞMA ÇOK DAHA KIYMETLİ”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Baran Bulut Balkan da, afet öncesi yapılan hazırlıkların, afet sırasında ya da sonrasındaki müdahalelerden çok daha değerli olduğunu söyledi ve “Biz bilim ve teknikten uzaklaştıkça kayıplarımız artıyor. Denetimsiz ve kaçak yapılar önlenmedikçe bu felaketleri önleyemeyiz.” dedi. İnşaat Mühendisi Fırat Teke ise yapıların sadece dış görünüşüyle değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Ev dediğinizin temeli, betonu ve demiri vardır. İnsanlarımız yapıya karşı ilgisiz kalmış. 15 yıl önce büyük bir deprem yaşadık, hâlâ ders alınmış değil.” derken prefabrik çalışanı inşaat mühendisi Buse Sertkaya da, 2018 Deprem Yönetmeliği’ne uygun prefabrik yapıların üretildiğini belirterek, prefabrik yapılara ilginin son depremlerle birlikte arttığını aktardı. Sertkaya, yapı stoğunun iyileştirilmesi ve yönetmeliklere uygun inşaatın önemine dikkat çekti.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: HABER MERKEZİ