İsrail ablukasındaki Gazze, bombaların hedefi olmaya devam ediyor. Gazze'deki Baptist Hastanesi'nin (El Ehli Hastanesi) İsrail tarafından bombalandı. Dünyayı ayağa kaldıran saldırı nedeniyle 471 kişi hayatını kaybetti. Hava saldırılarını yoğunlaştıran Tel Aviv, kara saldırısı için de ABD'den onay aldı.

İsrail'le Hamas arasındaki savaşta bugün yaşananlar saat saat şu şekilde:

14.40: Kremlin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Hamas'la karşılaştıran açıklamalarının "kabul edilemez" olduğunu duyurdu.

İSRAİL SALDIRISI 3 AŞAMALI OLACAK

14.01: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail saldırısının 3 aşamadan oluşacağını belirtti. İlk aşamanın Hamas'ı yenmek ve Hamas altyapısına saldırmak olduğunu belirten Gallant, ikinci aşamada çatışmaların azaltılacağını, son aşamada ise İsraillileri koruyacak yeni bir güvenlik sistemi oluşturulacağını belirtti.

ŞEHİT EDİLEN FİLİSTİNLİ SAYISI 4 BİNİ GEÇTİ

13.04: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar 1524'ü çocuk, 1000'i kadın 11'i gazeteci toplam 4 bin 137 kişinin vefat ettiği, 13 bin 260 kişinin yaralandığı açıklandı.

MESCİD-İ AKSA'YA GİRİŞE YAŞ SINIRI, NAMAZ KILANLARA MÜDAHALE

13.01: İsrail yönetimi, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyenlere yaş kısıtlaması getirdi. Mescidi Aksa'ya alınmayan Filistinli gençler de seccadelerini serip yolda namaz kıldı. İsrail güvenlik güçleri ise, Eski Şehir çevresinde toplanan Filistinlilere TOMA, ses bombası ve gaz bombasıyla müdahale etti.

12.27: İsrail ordusunun, gece boyunca Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 100 hedefi vurduğu belirtildi.

CUMA ÖNCESİ RAMALLAH'A BASKIN

11.38: Gazze'ye kara saldırısı için son hazırlıklarını yapan İsrail'e ait çok sayıda zırhlı araç, Batı Şeria'daki Ramallah'a giriş yaptı. Cuma namazı öncesi ve sonrası olayların çıkması bekleniyor. Öte yandan İsrailli yetkililer, Hamas sözcüsü Hasan Yusuf'un Perşembe günü Batı Şeria'daki İsrail baskınları sırasında tutuklandığını söyledi. İsrail Güvenlik Ajansı Shin Bet, Yusuf'un "Hamas adına hareket ettiği şüphesiyle" tutuklandığını söyledi. Önde gelen Filistinli siyasi figürlerden biri olan Yusuf, İsrail güçleri tarafından birçok kez tutuklandı ve toplam 24 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi.

10.44: İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden tanksavar füzeleri fırlatma girişimi gerekçesiyle Hizbullah üyelerinden oluşan 3 kişilik bir hücreyi vurduklarını açıkladı.

09.56: İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda en az 16 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

09.22: Gazze'li doktor Fayda Malhis, "Saldırıda ölenlerin yüzde 70'i kadın ve çocuk." diyerek, kentin en büyük hastanesi Şifa Hastanesi'nde yaklaşık 40 bin kişinin olduğunu belirtti.

MISIR MEDYASINA YALANLAMA

08.30: Mısır medyasında yer alan haberlerin aksine İsrail ordusu, halihazırda abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yardım girişine izin verilmeyeceğini açıkladı. Ordu Sözcüsü Hagari, "Şu aşamada, Gazze'ye yardım girişi olmayacağını herkesin bilmesini istiyorum. Gazze'ye açılan sınır kapıları hala kapalı. Bununla ilgili karar, idari düzeyde alınacak ve sonra da uygulanacak. Yardım girişlerinin vakti geldiğinde bunu açıklayacağız." dedi.

"YAKINDA GAZZE'Yİ İÇERİDEN GÖRECEKSİNİZ"

Hamaney: İsrail'e gücümüzü gösterdik Hamaney: İsrail'e gücümüzü gösterdik

08.08: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik kara operasyonunun yakın olduğu mesajını verdi. Netanyahu, Gazze sınırı yakınlarında bulunan askerlerle bir araya geldi. Askerlerle görüntüsünü paylaşan Netanyahu, mesajına "Hazırız." ifadesini ekledi. İsrail Savunma Bakanı Gallant da Gazze sınırındaki birlikleri ziyaret etti. Burada İsrail askerlerine seslenen Gallant, "Şu anda Gazze'yi uzaktan görüyorsunuz. Yakında içeriden de göreceksiniz." ifadelerini kullandı. Gallant, Lübnan sınırında Hizbullah ile yaşanan gerilime de değinerek, "Hizbullah savaş başlatmak istiyorsa ilk önce Gazze şehrinin fotoğraflarına bakmalıdır." dedi.

07.46: İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden tanksavar füzeleri fırlatma girişimi gerekçesiyle Hizbullah üyelerinden oluşan 3 kişilik bir hücreyi hedef aldığını açıkladı.

07.11: ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-Hamas ve Rusya-Ukrayna savaşlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Biden konuşmasında, İsrail ve Ukrayna'ya ABD'nin tam destek vereceğini belirterek, "İsrail'e yapılan saldırı, Ukrayna'ya uygulanan vahşetin yankısı. İsrail'in güvenliğini sağlamak için uğraşacağız. Askeri güçleri geliştirmek için çalışacağız. Kongre’ye Ukrayna ve İsrail için acil bütçe talebini göndereceğiz. İsrail için daha önce benzeri görülmemiş destek isteyeceğiz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AJANSLAR

Editör: Necmettin Dursun