Kamuda köklü değişim! Kamuda köklü değişim!

İsrail'de takılan vericiyle göç yolculuğu takip edilen gökdoğan kuşu, bitkin düştüğü Van'da Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerince tedavi altına alındı. Uydudan takip ettikleri kuşun İran sınırındaki Özalp ilçesi kırsalında uzun süre hareketsiz kaldığını fark eden İsrailli yetkiler, konumunu belirledikleri kuşun durumunu Türkiye'deki görevlilere bildirdi. Uzun süren arama çalışmaları sonucu gökdoğan kuşuna ulaşan ekipler, kuşu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirdi. Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ve ekibi tarafından tedavisine başlanan kuşa gıda takviyesi yapıldı. Vericinin takıldığı merkez tarafından anlık izlenebilen kuşun her gün kilo ve diğer sağlık verileri kayıt altına alındı, ilgililere bildirildi. Kuş, sağlığına kavuştuktan sonra DKMP Van 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerince bulunduğu yerde yeniden doğaya salınacak

"GÖÇ YOLCULUĞU İSRAİL'DEKİ TAKİP MERKEZİNCE İZLENİYOR"

Prof. Dr. Aslan, kurumlarla koordineli olarak bölgedeki tüm yaban hayvanlarının sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini söyledi. Hasta, yaralı ve bitkin yaban hayvanlarını iyileştirerek yeniden doğaya kazandırmaya çalıştıklarını anlatan Aslan, şunları kaydetti: "DKMP 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri, İsrail'de halkalanmış gökdoğan kuşunun Özalp ilçesinde yakalandığı bilgisini aldı. Ekipler bölgeye giderek kuşu getirdi. Genel muayenesini yaptık. Üzerinde bir vericiyle takip altında olduğunu tespit ettik. Göç yolculuğu İsrail'deki takip merkezince izleniyor.

“YENİDEN GÖÇ YOLCULUĞUNA BAŞLAMASI İÇİN DOĞAYA SALACAĞIZ”

DKMP Müdürlüğü görevlileri, İsrail'deki çalışanlarla iletişime geçti. Kuşun sağlık durumu hakkında bilgi verdik. Sağlık taramasında, kuşun biraz zayıfladığını, bakıma ihtiyacı olduğunu belirttiler. Belli bir süre burada baktıktan sonra yeniden göç yolculuğuna başlaması için doğaya salacağız. Göçmen bir kuş. Ekolojik sistemdeki yerini belirlemek, göç yollarını araştırmak amacıyla verici takılmış. Güneş enerjisiyle çalışan bir verici. Verileri de literatürde yayınlayacaklar."

Kaynak: ANADOLU AJANSI