ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN – ZENÜN YEŞİL

Van’ın İran ile arasındaki en önemli sınır kapısı olan fakat onlarca yıl boyunca istenilen verimin bir türlü alınamadığı Kapıköy Sınır Kapısı modernize edildikten sonra kent açısından tam bir gelir kapısına dönüştü. 2019 yılında modernize edilen ve ardından da atılan adımlarla uluslararası kapı olma yolunda dokunuşlar gerçekleştiren Kapıköy, geçen zaman içerisinde üst üste rekorlar kırdı. İran tarafının da modernizasyonları tamamladığı ve iyileştirmeler yaptığı karşı tarafla birlikte bir uyum yakalayan Saray ilçesine bağlı Kapıköy Sınır Kapısı’nda 2023 yılında 1 milyon 683 bin 643 geçiş yapıldı. Milyonun üstüne geçişi gören kapı bu geçişle rekor tazelerken bu sayılarla yapılan yatırımların ne kadar doğru olduğunu bir kez daha kanıtladı.

De26E49F Faa0 4Dba 9Dc7 39868Ead2C63

TURİZMCİLER YENİ REKORDAN SONRA HEDEF BÜYÜTTÜ

Kapıköy’deki bu yoğunluk Ticaret Bakanlığı’nın verilerine de yansıyor. Verilere göre 2022 yılında 1 milyon 159 bin 749 kişinin geçiş yaptığı Kapıköy Sınır Kapısı 2023 yılında 1 milyon 683 bin 643 kişinin geçiş yapmasıyla 8 yılın rekoruna imza attı. Kapıköy, Kara Gümrük Kapılarına göre en çok yolcunun geçiş yaptığı 6’ncı sınır kapısı olurken, son yılların en iyi turist geçişini elde eden sınır kapısının durumuyla ilgili Şehrivan’a konuşan turizmciler, bu sene için hedefin 2 milyon olması gerektiğini ve Van’ın bunu yakalayabileceğini dile getirdi.

27Bb3957 C23F 4954 9271 A72E10Fef64A

EN ÇOK GEÇİŞ YAPILAN 6’INCI KAPI: KAPIKÖY

İran ile en uzun kara sınırına sahip olan Van’a turist akını sürüyor. Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Van’a en çok ilgiyi İranlı turistler gösteriyor. Kapıköy Sınır Kapısı’ndan kente gelen İranlı turistler, günlerce kentte konaklayarak ve alışveriş yaparak kent ekonomisine katkı sağlıyor. Kente gelen İranlı yoğunluğu verilere de yansırken, Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Kapıköy Sınır Kapısı geçen yıl bir rekora daha imza attı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre geçen sene (Ocak-Aralık dönemi) Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’ndan 1 milyon 683 bin 643 kişi geçiş yaptı. Kapıköy Sınır Kapısı bu rakamla son 8 yılın rekorunu kırarken, Kara Gümrük Kapılarına göre en çok yolcunun geçiş yaptığı 6’ncı sınır kapısı oldu.

MURAT_BEYAZ_2

BEYAZ: KAPIKÖY’ÜN KIYMETİNİ BİLİP ÇALDIRAN VE BAŞKALE’Yİ DE AÇMAK LAZIM

PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza

Turizmci Murat Beyaz, Kapıköy’ün Van için önemini dile getirerek, “Sınır kentlerinde sınır kapıları kent için avantajdır. Belki biz bir zamanlar bu avantajdan faydalanamadık ama Van için çok büyük bir katkı sağlıyor. Kapıköy, Van’ın candamarı. Şu an şehrin ekonomisini döndüren piyasa Kapıköy’e bağlı. Kapıköy’ü Van’dan çıkarın, Van çok tatsız ve tuzsuz bir yer olur. Şu an itibarıyla ekonomik anlamda nakit girişinin olduğu tek yer. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor. Çaldıran’da ve Başkale’de de sınır kapıları var. En yakın süreçte onların da açılması lazım” ifadelerini kullandı.

AA-20220814-28645570-28645557-VAN_7_AYDA_226_BIN_435_IRANLI_TURISTI_AGIRLADI

“VAN ARTIK POPÜLER BİR ŞEHİR”

Beyaz, Kapıköy’ün son 2 yılın rekorunu kırmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Kapıköy son 2 yılda rekorlar kırıyor. Hem 2022 hem de 2023 yılında Kapıköy’de geçişler 1 milyonu aştı. Kapıköy bu sene 2 milyonu aşamasa bile bu rakama yaklaşacak. Son 2 yılın rakamlarına baktığımızda bunlar az buz rakamlar değiller. Son 2 yıllık artışın birçok nedeni var. Van, İran’da artık popüler, bilinen bir şehir. Gelişleri ekonomik durumla alakalı. İran’da da yüksek enflasyon var. Onlar da başka bir ülkeye gitmektense en yakın olan Van’ı tercih ediyorlar. Van’ın da bu şansı tepmemesi lazım. Hizmet kalitesi ile orantılı şekilde fiyatlama yaparsak gelen turisti kaçırmamış oluruz. Üstüne koyarak turist sayısını yıldan yıla arttırmış oluruz” dedi.

turist

YENİ HEDEF 2 MİLYON!

Kapıköy’ün bu yıl için 2 milyon hedefinin olması gerektiğini aktaran Beyaz, “Kapıköy için bu sene 2 milyon hedefimiz olmalı. Bu rakam yakalanabilir. Hatta üstüne bile çıkılabilir. Tek pazara bağımlı kalmamalıyız. Bu Van için de gelecekte zorluklar yaratır. İranlıyı kaybetmeyecek şekilde daha çok turisti nasıl çekebileceğime bakmalıyız. Bunun da belli kriterleri var. Tanıtımı iyi yapmamız lazım. İyi bir tanıtım gerekiyor. Bilinir olmak gerekiyor. Van’a gelen turistin mutlu ve huzurlu ayrılması lazım. Kaliteli hizmet sunup bir adım öne geçilmelidir” diye aktardı.

kapikoy-sinir-kapisindan-7-ayda-418-bin-turist-giris-yapti-9_0bae6

VAN TURİZM ENERJİSİNİ KULLANMALI

Beyaz, Van’ın daha çok turist çekmesi için neler yapılması gerektiğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Turizm önemli bir ekonomik faaliyettir. Turist önemli bir ekonomik argümandır. İnsanların mezhebi, dili, giyim kuşağıyla ilgilenmeden hayat standartlarına uygun bir şekilde onlara yaklaşarak misafir olduklarını hesap ederek gelen insanları mutlu ve mesut bir şekilde göndermenin yollarına bakmak lazım. Van’ın da böyle bir enerjisi var. Bu enerjiyi dışarıya yansıtmak lazım. Turizm ülkeler, kentler, kasabalar için çok önemli. Biz de mümkün olduğunca bu devasa pastadan faydalanıp ona göre önümüze bakmalıyız.”

vanoted_yonetim_kurulu_baskani_yunus_yuksel_kap_acildi_hareketlilik_basladi_h76506_86dd9

YÜKSEL: İRANLILAR’IN KENTİ KATSISI BÜYÜK

İranlı turistlerin Van’a katkısını dile getiren Haldi Otel Sahibi Yunus Yüksel, “İranlılar Van’ı çok tercih ediyor. Van’a gelen turistler 84 meslek grubuna gelir kaynağı sağlamış oluyor. Van ekonomisinin yüzde 50’sini turizm oluşturuyor. Çok büyük miktarda turist geliri Van’da döviz olarak bırakılıyor. İranlılar Van’a gelip günlerce konaklıyor, alışveriş yapıyor, akşamları da eğleniyorlar. Bir turist bir yere gittiğinde ve oradan memnun kaldığında oranın reklamını kendi yapmış oluyor. O kişi, akrabalarını, çevresini oraya gönderir ve ne kadar memnun kalırsa o kadar kişi o kente tekrar gelir.”

AA-20230610-31389482-31389471-TATILLERINI_VANDA_GECIREN_IRANLI_TURISTLER_EKONOMIYI_HAREKETLENDIRIYOR

“SAYIYLA BİRLİKTE MEMNUNİYETİ DE ARTIRMALIYIZ”

“Van pandemiden önce böyle bir ivme kazandı. Çok iyi bir şekilde de ilerliyordu. Maalesef pandemi buna engel oldu. Kapıköy Sınır Kapısı 19 ay boyunca kapalı kaldı. Sınır kapısının kapanmasından sonra geçişler artmaya başladı. Gelen turist sayısının artmasıyla birlikte geçişlerde de hareketlilik oldu. 2023’te kırılan 1 milyon 600 bin kişilik rekoru bu sene üstüne koyarak yeniden bir rekoru kırmış olacağız. Bu sene için 2 milyon hedefimiz olmalı. Bavul ticareti yapanlarla birlikte 3 milyonu bulursa Van ihya olur diye düşünüyorum. 2023’te turistler Van’dan çok memnun kaldı. Van, İranlı turistten büyük oranda gelir elde ediyor. Esnafımızın buna göre davranması lazım. İranlı turist ne kadar memnun kalırsa sayı o kadar artar” dedi.

Editör: Necmettin Dursun