ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Yapılan yoğun girişimler ve çabalar neticesinde modernize edilerek 2019’da yepyeni haliyle açılan Kapıköy Sınır Kapısı, onlarca yıldır konuşulan hedeflerden birisine nihayet ulaştı. Yıllardır Kapıköy’ün 7/24 esaslı çalışması, ihtisas gümrüğü olması, lojistik merkezi transit geçişlere açılması ve serbest bölge kurulması gibi talepler dile getirilirken, İran hükümetinin Razi tarafındaki modernizasyonu tamamlamasının ardından Kapıköy 7/24 çalışan bir sınır kapısı hüviyetine kavuştu. Birkaç günden bu yana 24 saat çalışan bir sınır kapısı olarak faaliyet gösteren Kapıköy’ün bu statüsü kentte büyük memnuniyet ile karşılaştırırken gözler yeni hedeflere çevrildi. Bir dönem çok yaklaşılan lojistik merkez olmasının yanında serbest bölge kurulması konusu da sıcaklığını korurken Şehrivan’a konuşan turizmciler ve sektör temsilcileri de bu işlevine vurgu yaparken ihtisas gümrüğünün de Kapıköy’ün işlevselliğini önemli ölçüde arttıracağını söyledi. Öte yandan 7/24 çalışması ile birlikte Kapıköy’ün turizmi de olumlu yönde etkileyeceği ifade edildi.

VAN KAPIKÖY GÜMRÜK KAPISI’NDAKİ HİZMET 24 SAATE ÇIKARTILDI

İran ile en uzun sınır hattına sahip Van'da, komşu ülkeyle turizm ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla modernize edilen Kapıköy Gümrük Kapısı, bölge ekonomisine de katkı sunmaya devam ediyor. Kent için büyük bir önem taşıyan Kapıköy’den İranlı turist akını sürerken, kapıdaki engel ve sorunlara da çözüm arayışları sürüyor. Van'da konaklayan, alışveriş yapan ve eğlenen İranlıların giriş kapısı olan Kapıköy, daha önce 8 saat hizmet verirken, Ticaret ve Sanayi Odası'nın ilgili bakanlıklarla yaptığı görüşmeler sonucunda 7 gün 24 saat hizmet vermeye başladı. Yaşanılan gelişmeyi Şehrivan’a değerlendiren kentteki turizmciler, ticaretin gelişmesi için önemli bir kararın alındığını belirtti.

YÜKSEL: YENİ DURUM KENT İÇİN ÇOK FAYDALI

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel şunları söyledi: “Kapının modern bir şekilde yapılmasıyla 24 saat esaslı çalışmaya müsait bir kapı olduğunu biliyorduk ama şartlar uygun olmadığı için bu sistem uygulanmadı. Kısa vadede özelikle oteller için zarar gibi gözükebilir ama uzun vadede böyle bir imkanın olması hem turizmini hem de bavul ticaretini artıracaktır. Burada sadece bir sektörün kar imajını düşünerek ilerlemek doğru değil ve Van’ın bütün sektörlerini düşünmeliyiz. Buradaki amaç sadece otel sektörünün kazanması ya da kaybetmesi değil amaç, Van ekonomisine katkı sağlamak. Daha fazla turistin Van’a akın etmesi ve alışveriş yapması, kent için çok faydalıdır.”

“EKONOMİYE KATKISI BÜYÜK OLUR”

Kapıköy’ün eskiden çok sayıda turisti kaldırabilecek bir kapı olmadığına dikkat çeken Yüksel, “Razi ve Kapıköy’de yeteri kadar personelde bulunmuyordu. İki bina modern bir şekilde yapıldıktan sonra 24 esaslı çalışma sistemine geçildi. Türkiye’nin birçok sınır kapısı hale mesai saatli geçişli çalışıyor. Bu kapılarda da şartlar uyulduğu taktirde 24 saat hizmet verebilecek. Öte yandan kentin bu gelişmesi ekonomiyi iki yönden etkileyecek. Birincisi turist ikincisi ise bavul ticareti bu gelişmelerden etkilenecek. Bavul ticareti esnafımıza katkı sağlıyor. Esnaflar bu durumda hem ithalat hem de ihracat yapabiliyorlar. Buda piyasada para hareketliliğini sağlayacak.” Şeklinde konuştu.

Gaziantep'te 9 kişinin öldüğü kazada tanker sürücüsü tutuklandı Gaziantep'te 9 kişinin öldüğü kazada tanker sürücüsü tutuklandı

“SONRAKİ AŞAMADA İHTİSAS GÜMRÜĞÜ OLMALI”

Kararın küçük otelleri etkileyebileceğini ifade eden Yüksel, şunları anlattı: “Günü birlik Van’a gelen turistler eskiden küçük otellerin uygunluk durumundan dolayı bir gece konaklayabiliyordu. Çünkü bavul ticareti için gelen insanlar aynı gün dönemediği için 1 gece Van’da kalıyordu. Şimdi bavul ticareti yapan insanlar aynı gün içerisinde dönüş yapacakları için bu da küçük işletmeleri etkileyebilir. Ancak kapının 7/24 hizmet vermesi çok önemli bir gelişme ve uzun vadede herkes bunun olumlu yansımalarını görecek. İmkan ne kadar artarsa bir o kadar turisti buraya çekebiliriz. Bundan sonraki aşamada ihtisas gümrüğü olmalı. Yani gümrüklerin ticarete açılması gerekiyor. Eğer böyle bir gelişme yaşanırsa Van’ın her sektörünü ciddi anlamda olumlu etkileyecektir.”

BEYAZ: KAPIKÖY, NİHAYET 24 ESASLI HİZMET VERMEYE BAŞLADI

Yılarca dile getirilen sorunun biran da çözülmesine şahit olduklarını belirten Turizmci Murat Beyaz, “Yıllardır dile getirdiğimiz Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki saat engeli nihayet 24 esaslı hizmet vermeye başladı. Aslında bu güzel bir gelişme ama kent açısından bunun olumlu ve olumsuz yanlarını da ileriki süreçlerde göreceğiz. Bize ileri süreçlerdeki katkısı ve dezavantajlarını hep birlikte göreceğiz. Bu durum Van kamuoyunda olumlu bir gelişme olarak algılandı ve bunun sevinci de bazı kesimlerde yaşanıyor. Bu kısıtlamanın mücadelesi yıllarca verildi. Eğer bir dünya kenti olma yolunda ilerleyeceksek, bağlantımızın da her yere 7/24 olması gerekiyor.” Dedi.

“OLUMLU VE OLUMSUZ YANSIMALARINI HİSSEDECEĞİZ”

İranlı turistlerin yoğun giriş yaptığı Kapıköy’ün kısıtlı saatler içerisinde çalışmasının doğru bir karar olmadığına değinen Beyaz, şunları söyledi: “Saat engeli kentin ekonomisi ve imajını zedeliyordu. Beklenmedik bir dönemde gerçekleşen bir olay oldu. Girişler ve gidişler sıklaşacak, özellikle kapıya yakın olan yerlerin giriş ve çıkışları çok daha aktifleşecek. Günü birlik ticaret yapan insanların artık beklemesi gerekmeyecek. Buda aslında konaklama sektörü için bir dezavantaj. Van’da konaklama sektörü için ciddi yatırımlar yapıldı. Tabi, her şey için çok erken ve konuyla ilgili somut açıklama yapmak için de çok taze bir karar. İleri süreçlerde sektörlerdeki yansımalarını daha net hissedeceğiz. Bu karar konaklama sektöründeki arkadaşları çok mutlu edecek bir karar olmadığını düşünüyorum.”^

“KAPIKÖY’DE HAREKETLİK DAHA FAZLA ARTACAKTIR”

“Gelişmenin ileriki dönemlerde olumlu yanlarını da görmek çok mümkün. Van kenti aslında turistleri burada tutmanın farklı yollarını deneyebilir, farklı aktiviteler ve farklı çalışmalar yapılabilir. Konaklama sektörünü çok fazla etkilediği zaman dezavantajı avantaja çevirmek için çalışmalar yürütülebilir. Öte yandan ticaret konusunda ise çok önemli bir etki yaratacaktır. Kapıköy’de hareketlik daha fazla artacaktır. Böyle sürpriz bir karar çıkmışken, kimlikle giriş-çıkış sürprizi bekliyoruz. İran ile Türkiye arasında pasaportsuz girişlerin olması muhtemel hale gelebilir. Türkiye’nin kimlikle giriş ve çıkış yaptığı ülkeler bulunuyor, bunlardan biri de İran olabilir. Eğer böyle bir karar alınırsa bu kapı milyonların kullandığı bir kapı haline gelecektir.”

“TIR GEÇİŞLERİNE DE AÇILMALI”

Tır geçişleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Beyaz, “Geçişlere müsaade edilip edilmeyeceğini kestirmek çok zor. Şuan bu konuda herhangi bir bilgimiz bulunmuyor. 7/24 saat çalışan bir kapıdan tır geçişlerin olması gerekiyor. Bunun içinde kapının da uygun hale getirilmesi gerekiyor. Kapıköy turist geçişlerine göre düzenlenmiş. Tır geçişleri içinde ayrıca bir çalışma yapılabilir. Şuan bununla ilgili herhangi bir haber ve gelişme söz konusu değil. Ancak, yetkililerin bu konuya da el atması gerekiyor. Kapının biran önce tır geçişlerine açılması gerekiyor. Bu gelişmede kent ticaretine olumlu katkı sağlayacak. Ekonomi açısından da artı bir katkı sağlayacağını söylemekte mümkün.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim