ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

İran ile en uzun kara sınırına sahip Van’a turist akını sürerken, son yıllarda kentte görülen İranlı turist sayısındaki artış Van’ın tanıtımına ve ekonomisine de katkı sağlıyor. Kent için önem arz eden Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki hareketlilik Ticaret Bakanlığı’nın verilerine de yansıyor. 2022 yılında 1 milyondan fazla yolcunun geçiş yaptığı ve 2019’dan sonra rekorun kırıldığı Kapıköy Sınır Kapısı’ndan Ocak-Nisan döneminde geçiş yapan yolcu sayısı 415 bin 212 oldu. Kentin turizmine ve destinasyonuna önemli katkılarda bulunan sınır kapısı Kara Gümrük Kapılarına göre en çok yolcunun geçiş yaptığı 6’ncı sınır kapısı olurken, konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren sektör temsilcileri daha fazla etkinlikle Van’a daha çok İranlı turistin çekileceğini dile getirdi. Turizmciler 7/24 çalışmaya başlayan Kapıköy’deki bu olumlu adımlara rağmen atılacak olan yeni adımlar ve alt yapı imkanlarının artırılması ile Kapıköy’ün çok daha büyük bir kazanç kapısı olabileceğini söyledi.

Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti

VAN, 2023’TE TURİST REKORUNU KIRACAK MI?

Geçtiğimiz yıl 1 milyonun üzerinde giriş gören Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili uzun süren pandemi ve diğer olumsuzluklardan sonra 2022 yılı iyi bir yıl olurken, gözler bu yılki verilere çevrildi. Geçtiğimiz yılki 1 milyon sayısı kentteki tüm kesimleri memnun ederken bu yıl 1 milyonun üstünde bir giriş çıkışın beklendiği Kapıköy ile ilgili beklentiler de artmaya başladı. Şehrivan’a konuşan isimler bu kapıdan daha çok faydalanılabileceği gibi konular başta olmak üzere Kapıköy’ün daha işlevsel hale gelmesi için öneriler paylaştı. Bu isimlerden birisi olan Van Turizm Derneği Başkanı İzzet Kütükoğlu, İranlı turistlerin kente sağladığı katkıdan söz ederek “İranlı turistler Van’a ekonomik açıdan katkı sağlıyorlar. Oteller, restoranlar, mağazalar kısacası tüm Van az veya çok bu döngüden faydalanıyor. Şu anda Van’daki ticari hareketliliği İranlı turistler sağlıyor. Zaten dışardan gelen çok az oluyor. Bana göre en fazla katkı sağlayanlar İran’dan gelen turistlerdir” dedi.

VAN’DAKİ OTELLERDE DOLULUK YÜZDE 100'E ULAŞTI

Kütükoğlu, bu yılın ilk 4 ayında Van’a gelen turist sayısını değerlendirerek, “Ocak-Nisan döneminde bu kadar turistin Van’da gelmesi turizm açısından güzel bir durum. Tabii bu rakamlar yeterli mi diye sorarsanız, hayır yeterli değil. Bu rakamların daha da üstüne gidilebilir. Çünkü Van daha çok turisti çekebilecek bir potansiyelde. Van’ın tarihi, coğrafyası, konumunu göz önünde bulundurursak çok daha turistin Van’a gelmesi gerekiyor. Daha yeni yaz sezonuna girdik. İnşallah yıl sonuna kadar bu rakamların daha da artacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İRANLI TURİSTLER VAN’IN EKONOMİSİNİ HAREKETLENDİRİYOR…

2022 yılında Van’da Kapıköy Sınır Kapısı’nda kırılan turist rekoruna değinen Kütükoğlu, “Geçen yıl Kapıköy Sınır Kapısı 2019 yılının turist rekorunu kırdı. Eğer bu yıl Van’da sosyal-kültürel faaliyetler artarsa, çeşitli etkinlikler yapılırsa, turistlere yönelik etkinlikler düzenlenirse, festivaller yapılırsa, Van’ın reklamı ve tanıtımı iyi yapılırsa Van’ın Kapıköy’ü bu yıl 2022’nin rekorunu geçer diye düşünüyorum. Çünkü İranlı turistler artık Van’ı benimsedi. Her tatil günlerinde soluğu Van’da alıyorlar. Van onlar için vazgeçilmez bir yer artık. Bizler Van halkı olarak bunun farkında olmalıyız. Buna yönelik faaliyetlerde bulunmalıyız. Hem Van neden bu rekoru kırmasın? Van’ın diğer şehirlerden ne farkı var? Kentimize gelen yerli veya yabancı her turist bir değerdir. Bunun farkında olmalı ve buna göre davranmalıyız” diye aktardı.

İRANLILAR VAN’DA ‘İYİ’ PARA HARCIYOR

Van Turizm İnisiyatifi Derneği Başkanı Engin, İranlı turistlerin kente katkısına değinerek şunları söyledi: “İranlı turistlerin Van’a katkısı çok büyük. İranlı turistlere sadece turist gözüyle bakmamak lazım. Sadece kültür turu için veya eğlence turu için gelen turist ağırlıklı olarak alışveriş için de geliyor. Van’a kültür turları için gelen turistten daha fazla para harcıyorlar. Türkiye’deki yabancı turist olarak bakacak olursak para tüketme çeşitliliği en fazla olan turist İranlı turisttir. Yılda bazen 3-4 defa gelen gruplar var. Aynı kişi Van’a 4 defa geliyor, alışveriş yapıyor, eğlence turizmi için geliyor, kültür turuna gidiyor, tarihi yerleri geziyor. Van’ı daha fazla tanımaya çalışıyorlar. Daha fazla tanımaya başlayınca da daha farklı destinasyonlar da oluyor. Van İranlılar tarafından çok sevilen bir şehir oldu. Birçoğu konserlerini Van’da yapmaya başladılar. Van’a gelen İranlı turistin Türkiye’ye gelen diğer yabancı turistlere göre para harcama çeşitliliği en fazla olan turist diyebilirim. Bu da Van için çok kıymetli.”

KAPIKÖY’ÜN 7/24 AÇIK OLMASI YETMEZ, EKSİKLİKLER TAMAMLANMALI

Pişkin, Kapıköy’e değinerek, “Kapıköy Sınır Kapısı’nın Van’a çok ciddi bir katkısı var. Kapıköy’ü sadece İran’dan gelen turist olarak görüyoruz. İranlılar buraya çok geliyor fakat biz az gidiyoruz. Bu durum ne kadar karşılıklı olursa o kadar iyi olur. Onların bu yönde kaygısı da var. Yoksa bu defa şikâyetler de var. İran’a yönelik daha fazla çalışma yapmamız lazım. Bu yapılırsa Van’da daha fazla turist çeşitliliğinin olması demek” dedi. Kapıköy’deki sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Pişkin, “Kapıköy’ün 7-24 açık olması yetmez. Kapıköy’de dönem dönem sıkıntılar yaşanıyor. Kapıköy’deki kirlilik, giriş ve çıkışlarda yaşanan sorunlar vs. Van’da altyapı anlamında halen çok büyük sıkıntılar ve eksiklikler var. Van’da mesela kadınlar plajı olmalıdır. Onu bir türlü başaramadık. Üç tane merkez ilçemiz var. Ama kadınlara yönelik bir plaj yapmadık. Yönlendirme tabelalarının daha çok Farsça’ya ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum. Konserlerin Van’da yapılmasına yönelik herkesin elini taşın altına koyması lazım” ifadelerini kullandı.

VAN KAPIKÖY SINIR KAPISI’NDAN YILIN İLK 4 AYINDA 415 BİN YOLCU KAPIKÖY’DEN GEÇİŞ YAPTI!

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçiş yapan yolcu sayısı 415 bin 212 oldu. Kapıköy Sınır Kapısı, aynı dönemde Kara Gümrük Kapılarına göre en çok yolcunun geçiş yaptığı 6’ncı sınır kapısı oldu. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Kapıköy Sınır Kapısı’ndan giriş ve çıkış yapan araç sayısı ise 38 bin 409 oldu. Bu araçların 18 bin 972’si Kapıköy Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaparken, 19 bin 437’si ise çıkış yaptı.

Editör: Necmettin Dursun