ŞEHRİVAN ÖZEL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52, Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 48 oy aldığı 28 Mayıs 2023 seçimleri ile ilgili çarpıcı analizler yapılırken, ikinci turda seçime katılım ve oy oranlarının illere göre değişimi ile ilgili de bir rapor yayınlandı.

AK Parti 81 ilde sahaya inip seçmenine soracak: Seçimi neden kaybettik? AK Parti 81 ilde sahaya inip seçmenine soracak: Seçimi neden kaybettik?

REKOR OYUN GELDİĞİ DOĞU VE GÜNEYDOĞU İKİNCİ TURDA KILIÇDAROĞLU’NA DESTEĞİNİ AZALTTI

BBC Türkçe’nin Anadolu Ajansı’nın verilerini baz alarak hazırlayıp yayınladığı rapora göre 2. tur seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan’ın oyu seçimin ikinci turunda tüm illerde artış gösterdi. Batman dışında tüm Türkiye’de oy artıran Erdoğan’ın en büyük oy artırdığı il Iğdır oldu. En az yükselişi gösteren il ise Edirne oldu. Edirne’de oy artışı yüzde 0,98 olarak yansıdı. Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde seçimi Erdoğan alırken; Akdeniz, Ege, Güneydoğu ve Marmara bölgesinde ise Kılıçdaroğlu’nun üstün tamamladığı bir seçim oldu. Bölgesel anlamdaki bu üstünlüğe rağmen Kılıçdaroğlu birçok bölgede oylarını düşürdü. Özellikle de ilk turda rekor oy aldığı Doğu ve Güneydoğu’da oy kayıpları yaşayan Kılıçdaroğlu’nun oyu ile birlikte sandığa gitme oranlarında da ciddi düşüşler yaşandı.

VAN’DA KİMİN OYU NASIL DEĞİŞTİ?

Türkiye genelinde iki adayın oy oranı değişim haritası açılırken, 2. tur seçimlerinde Erdoğan’ın Van’daki oyunda tam olarak yüzde 2,89 oranında bir artış olduğu görüldü. Aynı seçimde Kılıçdaroğlu’nun oy değişimi ise Van’da -0,76 oldu. Düşük görünen bu değişim, Kılıçdaroğlu’nun 30 bine yakın oyu kaybetmesi ile oluştu.

KILIÇDAROĞLU, KÜRT İLLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞADI

Seçimlere kısa bir süre kala Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın Kılıçdaroğlu desteği sonrası Kürt illerinde bir düşüş yaşanmış olabileceği yorumu yapılırken bölgenin önemli illerinde ciddi düşüşler yaşandı. En büyük düşüş ise Kürtlerin yoğunlukta olduğu Doğu ve Güneydoğu’nun da en önemli şehirlerinde oldu.

KILIÇDAROĞLU’NUN EN BÜYÜK OY KAYBI YAŞADIĞI 2. İL VAN

Kılıçdadroğlu’nun en büyük kaybı yaşadığı il Diyarbakır olurken, Diyarbakır’ı ikinci sırada Van takip etti. Van’da 30 bin civarında oy kaybeden Kılıçdaroğu Van’dan sonra Şanlıurfa, Mardin ve Ağrı illerinde en büyük kayıpları yaşadı. Öte yandan Kılıçdaroğlu; Kocaeli, İzmir, Bursa, Ankara ve İstanbul illerinde ise oy artırdı.

VAN’DA ON BİNLERCE VATANDAŞ 2. TURA GİTMEDİ!

Öte yandan seçime katılım oranı ile ilgili verilere bakıldığında ise Tunceli hariç tüm Türkiye’de seçime katılımın düştüğü görüldü. İlk tur ile kıyasla Van’da seçime katılım oranı yüzde -6,38 oldu. Van’da önceki seçime göre 45 bin 444 kişi sandığa gitmezken bu oran yüzde 6’yı aşan bir düşüşe sebebiyet verdi. Öte yandan Türkiye’de sandığa gitme oranın en çok düştüğü iller ise İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.

Kaynak: ŞEHRİVAN GAZETESİ / HAKAN İZGİ-BARIŞ DÖNMEZ