ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Van’da havaların ısınması ile birlikte kış boyu yerde kalan karlar erimeye başladı. Sıcaklıkların artması ile birlikte başta kent merkezi olmak üzere cadde, sokak ve mahallelerde kış boyunca biriken çöp, çamur, toz ve kirlilik ortaya çıkmaya başlarken kaldırım, refüj ve yol kenarlarındaki düzensizlik de yine net bir şekilde görünür olmaya başladı. Bir tarafı düzenli ve bakımlı diğer yakası düzensiz ve kirli bir tarafı bulunan Van’da yıllardır yapılan çağrılara rağmen cadde, sokak, kaldırım ve refüjler konusunda beklenilen adımlar atılmazken Vanlılar şehir merkezindeki kirlilik için de çağrılar yapmaya başladı. Yağışların bitmesi sonrası gözler merkez ilçelerdeki belediyelere dönerken son günlerde iyice görünür olan kirli ve kötü görüntünün son bulması için vatandaşlar genel bir temizliğin şart olduğunu dillendirmeye başladı. Van’da bir bahar temizliğinin yanı sıra yolların ve kaldırımların düzenli olarak tazyikli su ile yıkanması ve bakımın yapılması gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, Şehrivan aracılığıyla da kentteki kirlilik sorunundan şikayetçi olduklarını dile getirdi.

EN GÜZEL ZAMANLARINDA VAN KİRLİ BİR GÖRÜNTÜ VERİYOR!

Son dönemlerde güzelleşen güzergahları ve belli noktaları kadar bir türlü değişmeyen tarafları ile de tartışmalara konu olan Van’da, vatandaşlar değişmeyen manzaralara tanıklık etmeye devam ediyor. Yaşar Kemal’in 1950’li yıllardaki tasvirlerinde bile sürekli çamurlu ve tozlu olduğunu vurguladığı ve röportajlarına aktardığı Van’da geçen zaman içerisinde kentin gri, tozlu ve bakımsız hali son bulmazken özellikle konu son yıllarda çokça tartışılır hale geldi. Başta kentin girişleri olmak üzere, merkezdeki önemli noktalar ve sık kullanılan ana arterlerde havaların ısınmasıyla, karların erimesiyle birlikte tam anlamıyla kirlilik oluşturan görüntüler ortaya çıkmaya başlarken, İranlılar’ın da en sık geldiği dönemde kentin güzel görünmesi için çağrılar ardı ardına gelmeye başladı. Sadece İran değil, son yıllarda başta İranlı olmak üzere farklı ülkelerdeki turistlerin ilgi odağı olan Van’ın kirlilik problemiyle gündeme gelmesi kentte yakışmayan bir tablo çizerken geçmişten kalan ve bir türlü çözülmeyen sorunlar ise gün yüzene çıkıyor. Her yıl kentteki yol ve kaldırımlar sökülüp yenisi yapılsa da sorunlar bitmek bilmiyor.

Fotoğraf meraklıları için ücretsiz kurs açılacak! Fotoğraf meraklıları için ücretsiz kurs açılacak!

“VAN GİBİ GÜZEL BİR ŞEHRE YAZIK…”

Van’da yeterli derece bir temizliğin yapılmadığını ifade eden esnaf Hamza Haktanış, Van’ı diğer şehirlerle kıyaslayarak, şunları söyledi: “Van sahipsizliğinin yanında aynı zamanda bakımsız bir kent konumundadır. Bu şehre gereken önem verilmiyor, bu sorun yıllardır devam ediyor. Van gibi güzel bir şehre yazık. Bu kirlilik, sağlık açısından herkesi çok fazla etkiliyor. Bulunduğumuz ortam sağlıklı bir ortam değil, ufak bir rüzgar anında toz bulutları havada uçuşuyor. Bunun yanında burada yapılan yol ve kaldırım çalışmaları da aylarca sürüyor. Bu çalışmalar devam ettiği süre boyunca da kimse oradaki toz ve toprağı temizlemiyor. Çevre düzenimiz yok, refüjler ve kaldırımlara gerekli özenler gösterilmiyor.”

ESNAFLAR TEMİZLİĞİN SÜREKLİ OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR

“Bahar temizliği adı altında senede bir temizlik olmaz. 15 gün ya da ayda bir tam kapsamlı bir şekilde cadde ve sokakların yıkanması gerekiyor. Madem büyükşehiriz o zaman diğer büyükşehirlerde yapılan temizliği de örnek almamız gerekiyor. Çöp düzenli bir şekilde kaldırılmadığı için sokak hayvanları tarafından parçalanıyor ve dağıtılıyor. Esnaf olarak dükkanımızda bulunan eşyalarımızı temiz tutamıyoruz. Van’ın kirliliği adeta bir köyü andırıyor. Bu Van’a yakışmıyor ve temizliğe önem verilmesi gerekiyor. Yetkililerden biraz daha özen göstermelerini bekliyoruz. Kentte gelen insanlar içinde kent temizliği çok önemlidir. Bunun yanında yollar ve kaldırımların bakımları da önemlidir.”

ÇÖP VE ÇAMURDAN GEÇİLMİYOR

Temizliğin sürekli hale getirilmesi gerektiğini söyleyen esnaflardan Sefer Deveboynu, “Temizlik imandan gelir yani dinimizin bir gerekliliğidir. Temizlik her konuda bize şarttır. Havalar ısındı, karlar eridi ve kirlilik sorunumuz başladı. Belediyeler temizlik konusuna daha çok önem vermesi gerekiyor. Ekip var ve ekipman var, düzenli temizlik için neyi bekliyorlar? Bunların yanında refüjlerimiz çöplerden, çamurdan geçilmiyor. Diğer şehirler Van’ı kıyasladığımız zaman Van’ın ne kadar kirli ve düzensiz bir şehir olduğu gözler önüne seriliyor. Van’da son aylarda başlayan yıkımların tozu ve toprağı kenttin her yanını sarmış. Bu toz ve toprak sağlığımız açısından da büyük bir sorun. Bunun yanında seyyar satıcılık yapan ya da açıkta malzeme satan esnaflar içinde ayrı bir sorun oluşturuyor. Bunu gören vatandaşlarda alışveriş yapmıyor. Çok temiz cadde ve sokaklarımız bulunmuyor. Kentte kirlilikten geçilmiyor.” Dedi.

“15 GÜNDE BİR KAPSAMLI BİR TEMİZLİĞİN YAPILMASI ŞART”

Bahar temizliğinin şart olduğunu belirten Metin Cengiz, “Bu yıl havalar erken ısındı ve bu havalar içinde temizliğin yapılması gerekiyor. Toplum da yaşadığı yere sahip çıkmalı. Temizliği önce yetkililerden istiyoruz sonra da vatandaşlarımızdan çevreyi temiz tutmalarını istiyoruz. Van’ı temizlemek ya da temiz tutmak herhangi bir kurumla ya da siyasi bir partiyle ilişkilendirmeyip, bu konunun çözümü için top yekûn mücadele etmek zorundayız. Bizi temsil eden yetkililerin de koltukta değil sokağa inip eksiklikleri görmelerini istiyoruz. Bir şehrin temiz tutulması için elimizden geleni yapmamız lazım. Gelecek ve göreneklerimizde kirlilik yok, yaşadığımız yerinde kirli olmasını kabul etmiyoruz. Tozdan dışarı çıkamıyoruz, cadde ve sokaklara bir su tutmak zor olmamalı.” İfadelerini kullandı.

“ŞEHİRLERİ KÖY GİBİ KULLANIYORUZ”

Kirlilikten dert yanan İbrahim F. ise şunları anlattı: “Her gün rafımı siliyorum ama bir türlü bu tozlardan kurtulmuyorum. Rüzgarlı havaların dışında araçların yoldan geçmesi bile ürünlerimizi etkiliyor. Cadde ve sokakların düzenli yıkanması için yönetimin bunu ele alması gerekiyor. Belediye ekipleri işleri yapıyor ama yetersiz buluyorum. Kentte bu kadar toz ve toprağın olmamasının nedeni ise eski binalardan oluşuyor. Eski binaların derhal yıkılması gerekiyor. Bunun yanında birçok şehir gezdim ve Van kadar kötü durumda olan başka bir şehir daha görmedim. Kirlilik sorununu sadece bir kuruma yüklemeyiz, kirlilik sorununda halkımız da çok duyarsız. Van’da çöp adabı diye bir şey yok. Halk olarak biraz eğitilmemiz gerekiyor. Temizlik kültürümüz yok, şehirlerde yaşıyoruz ama şehirleri köy gibi kullanıyoruz. Belediyenin de gerek imar gerek yol ve gerekse temizlik konularına el atması gerekiyor. Bu konularda belediyeye büyük iş düşüyor”

Editör: TE Bilisim