ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin incisi olan Van, her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde 184 bin 591 turistin gelip gezdiği Van’da özellikle son yıllarda festivaller, etkinlik ve çalışmaların azlığı dikkatlerden kaçmıyor. Yerli ve yabancı turizmde en hareketli illerden birisi olmasına rağmen programa alınmayan kentte planlama ve tanıtım sorunu sürerken Van bir önemli programda daha oyun dışı kaldı.

TURİZMCİLER TEPKİLİ: VAN’IN NE EKSİĞİ VAR?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında düzenlenmeye başlayan Kültür Yolu Festivalleri o yıldan itibaren birçok kentte düzenlenerek kültür ve sanatı buluşturan festivaller bu yıl da Van’da yok. Yoğun ilginin olduğu ‘Kültür Yolu Festivali’; bu yıl 11 ayrı şehirde, 30 bine yakın sanatçının katılımıyla, 500’den fazla mekanda, 4 binden fazla etkinlikle düzenlenecekken, tanıtım için büyük önem arz eden festivalin Van’da olmaması tepkilere neden oldu. Tarihi ve coğrafik yapısıyla adeta cezbeden Van’ın bu kültür yolundan geçmemesi büyük eksiklik olarak görülürken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan isimler, festivalin Van’da düzenlenmemesini yetkili kişilere bağlayarak sitemde bulundu.

VAN’IN FESTİVALİN DÜZENLENECEĞİ 11 İLDEN NE EKSİĞİ VAR!

Van Turizmciler Derneği İzzet Kütükoğlu, festivalin Van’da düzenlenmemesini değerlendirerek sözlerine şöyle başladı: “Kültür Yolu Festivali’nin Van’da düzenlenmemesi çok büyük eksikliktir. Bu kadar güzel bir şehir bunları hak etmiyor. Van bu sahipsizliği hak etmiyor. Van’ın diğer 11 ilden ne eksiği var? Van’ın aksine fazlası var. Bu kadar önemli bir festivalin Van’da olmamasını yetkililerin ilgisizliğinden kaynaklanıyor. Diğer illerde düzenleniyorsa demek ki o kentlerin yetkilileri çaba göstermiş, ilgiyle konunun üzerinde durmuş. Ki Van’ın her alanda o 11 ilden hiçbir eksiği yok. Medeniyeti, kültürü, coğrafik yapısı açısından Van turizm merkezlerinden biri. Bu festivalin en başta Van’da düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kadar güzel Van’ımızda eğer yapılmıyorsa bu da yetkililerin emek vermemesinden kaynaklanıyor. Van için çabalayan yok. İşlerin peşinden koşan yok. Eğer emek verilseydi Van’da da olurdu ama maalesef Van her konuda geriye sardığı gibi bu etkinlikten de faydalanamadı.”

11 İLDE DÜZENLENİYOR AMA VAN’DA YOK!

Kütükoğlu, müdür olduğu dönemde önemli bir çalışmaya imza attığını dile getirerek, bu etkinliklerin bu dönemde daha çok düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Kütükoğlu, “Ben 90’lı yıllarda Van’da Kültür ve Turizm İl Müdürü iken 11 gün boyunca 11 ilçede çok güzel festivaller düzenledik. O zamanın valisi, müdürleri, kurum ve kuruluşlarıyla hepimiz işin içinde olduk. Hepimiz elimizi taşın altına koyduk. Emeklerimizin karşılığını da aldık. Çok güzel bir etkinlik oldu. Van’ı turizm açısından tanıttık. Bayağı ses de getirmişti. O günden bugüne kapsamlı bir etkinliğin yapıldığını görmedim. Oysaki zaman değişti ve şu an isteyen biri her şeyi yapabilir. Ama yetkili kişilerde ilgi ve alaka olmayınca zaman geçse de pek bir şey değişmiyor” dedi.

VAN SON YILLARDA HER ŞEYDEN EKSİK KALIYOR…

Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti

‘Van’ın 11 ilden ne eksiği var?’ diyerek sitemde bulunan Kütükoğlu, “Etkinlik Van’da düzenlenseydi kente çok büyük katkı sunardı. Ekonomik, kültürel, sosyal fayda sağlardı. Festivallerin büyük katkıları, getirileri var. Van gibi kültürüyle ün kazanmış bir şehirde düzenlenmemesi büyük eksiklik. Oysa Van’ın bu tür festival, etkinlik ve çalışmalarla tanıtılması lazımdı. Van gibi turizm şehirlerinin bu tür programlara ihtiyacı var ama gel gör ki Van her güzel şeyden eksik kalıyor. Van bu etkinlikle sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya tanıtılırdı. Etkinlik çok ses getirirdi. Van özellikle son yıllarda tüm güzel etkinliklerden uzak kalmaya başladı. Yetkililer bu kenti hak ettiği konuma getirsin. Van medeniyetlere başkentlere sahiplik yapmış nadide bir şehirdir. Lütfen Van’ı düştüğü bu bataklıktan çıkarın” ifadelerini kullandı.

ÖZKILIÇ: KÜLTÜREL ÇALIŞMALARDA VAN’IN ASLAN PAYI ALMASI LAZIM

Kentin bu projede olması gerektiği ile ilgili görüş bildiren FlyOne Turizm İşletme sahibi ve iş insanı Enes Özkılıç, şu ifadelere yer verdi; “Van turizmde ülkenin parlayan yıldızlarından birisi. Son 10 yılda yerli turizmde önemli bir konuma gelen bir kent var. Ha keza İranlılar’ın en büyük ilgili gösterdiği illerden birisiyiz. Buna rağmen turizm planlaması konusunda maalesef istenilen seviyede değiliz. Kentin hala bir program oluşturma, tanıtılma konusunda eksiklikleri var. Halihazırdaki ilgiyi daha ciddi boyutlara taşımak için bu kentin desteğe ihtiyacı var. Halihazırda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Kültür Yolu Festivalleri için de en ideal kentlerden birisi Van’dır.”

“VAN EN ÖNEMLİ DURAK OLMALI”

“Bu festivalde Van en önemli ve kritik duraklardan birisi olabilir. Türkiye’nin en ucundan başlayan bir festivalin Doğu’daki son durağı olabilir. Kent turizm alanında hareketli fakat kültürel bir zemin oluşturma konusunda eksiklere sahip. Bu festival kentin kültürel anlamda sürece dahil edilmesi ve sonraki süreçte de adından söz ettirmesi noktasında çok kritik. Van’ın bu yılda bu rotada olmamasına bir turizmci olarak çok üzüldüğümü ve şaşırdığımı belirtmek isterim. Bizim bu tür ulusal ve uluslararası çalışmalarda mutlaka olmamız gerekiyor. Festivaller, fuarlar, etkinlikler kentler için önemli fırsatlar. Bu fırsatı kaçırmamak adına gelecek yıllardaki etkinliklerde olmak için ortak girişimler yapılmalı.” Dedi.

Editör: Ömer Aykaç