Meteoroloji, 32 il için sarı ve turuncu kod uyarısında bulunarak sağanak ve kar yağışı uyarısı yaptı. Yurtta soğuk havalar artık kendisini iyice hissettirirken fırtına, sağanak ve kar yağışı, bugün yurt genelinde etkisini gösterirken, sıcaklıklar da mevsim normallerinin altına düştü. Ülkemizin kuzey, iç ve doğu kesimlerde hissedilir derecede (6 ila 12 derece) azalacak, güney ve batı kesimlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgarın, genellikle güneyli, zamanla iç ve batı kesimlerde batı ve kuzeybatı yönlerden, hafif ara sıra orta kuvvette, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu’nun batı ve kuzeydoğusunda kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (40-70 km/saat hamleli 80-100 km/saat) şeklinde bekleniyor.

VAN’A NE ZAMAN KAR YAĞACAK?

Meteoroloji, 5 günlük hava durumunu açıkladı. Önümüzdeki 5 Ülkemiz genelinde mevsim normalleri altında seyredecekken havanın ülke genelinde bugün itibarıyla sağanak yağış ve kar yağışının etkisi altına girecek. Bugün Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Karadeniz’de kar yağışı beklenirken Anadolu, Marmara ve Ege’de parçalı bulutlu ve az güneşli olacak. Bu günden itibaren sağanak ve kar yağışı bekleniyor. Van’da da bu geceden itibaren kuzey ilçelerin aralıklı sağanak yağmurlu, güney ilçelerin ise bu gece saatlerinden itibaren yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı olacak. Bugün Van’ın kuzey ve güney ilçelerinde etkili olacak sağanak yağış ve kar yağışlı havanın Çarşamba gününden itibaren artarak mevsim normallerine çıkacağı bekleniyor.

DOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin doğusunda yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, yüksekleri ile kuzeydoğusunun karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın güneyli yönlerden yer yer kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına şeklinde (50-80 km/sa hamleli 80-100 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

VAN °C, 9°C
Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı

ERZURUM °C, 4°C
Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve karla karışık yağmur, yüksekleri kar yağışlı

HAKKÂRİ °C, 5°C
Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı

MALATYA °C, 9°C
Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Rüzgarın güneyli yönlerden Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu'nun batı ve kuzeydoğusunda kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (40-70 km/saat hamleli 80-100 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden muhtemel çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların; Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun doğusu ile Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli, Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. İç ve doğu kesimlerde görülecek yağışların yüksek ve dağlık kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Kuvvetli yağışların oluşturacağı olumsuz şartlara karşı sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

İŞTE KAR YAĞIŞI BEKLENEN İLLER

Meteorolojik verilere göre yarın Siirt, Batman, Şırnak, Bingöl ve Muş çevrelerinde kuvvetli yağmur ve sağanak, Bitlis ve Hakkari'nin yüksek kesimleri, Erzurum çevreleri ile Şırnak'ın doğusu, Van'ın kuzey ve güneyinin yükseklerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar görülecek. Bazı illerde kar kalınlığı 10 santimetreyi aşacak. Sel, ulaşımda aksamalar, yüksek kesimlerde buzlanma ve don olayı ile kuvvetli güney yönlü rüzgar ve kısa süreli fırtına gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

32 İL İÇİN SARI VE TURUNCU KOD UYARISI

Kar yağışı, bugün ve yarın Zonguldak, Bursa, Bilecik, Bolu, Karabük, Eskişehir, Ankara, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Kastamonu, Malatya, Muş, Rize, Siirt, Sinop, Trabzon, Tunceli, Van, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır ve Düzce için sarı kod uyarısı yaparken Hatay'a ise turuncu kodlu uyarı yapıldı. Bazı illerde kar kalınlığı 10 santimetreyi aşacak.

Bakan Ali Yerlikaya duyurdu: Van ve 18 ilde dev operasyon! Bakan Ali Yerlikaya duyurdu: Van ve 18 ilde dev operasyon!

SARI KODLU UYARI NEDİR?

Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

TURUNCU KODLU UYARI NEDİR?

Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ