ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığı seçimde HDP’nin oy ve vekil düşürmesi, MHP’nin beklenilenin üstünde oy alması, Yeniden Refah’ın 5 vekil ile meclise girmesi gibi sürprizler yaşandı. Yaklaşık 500 bin seçmenin oy kullandığı Van’da da en çok şaşırtan partiler ise Milleyetçi Hareket Partisi ve Yeniden Refah Partileri oldu.

14 Mayıs seçimlerinde Van’da Yeşil Sol Parti 6, Ak Parti ise 2 milletvekili kazandı ama bu sonuçlardan çok Van’daki değişen oylar konuşuldu. CHP’nin bir vekil çıkarmaya çok yaklaştığı, MHP ve YRP’nin ise aldıkları oylar ile şaşırttığı süreçte BBP ve Zafer Partisi de 5 bine yakın oylar alarak ezber bozdu. Birbirinden farklı detaylara rağmen en çok MHP ve Van’da da temsiliyeti elde eden Yeşil Sol Parti ile AK Parti’nin oy oranı düşerken, MHP ile Yeniden Refah Partisi’nin ise oyları yükseldi. AK Parti ile birlikte Cumhur İttifakı’nda yer alan MHP 2018 Milletvekili Seçiminde 14 bin 798 oy ve yüzde 2,89 oranını 2023 Milletvekili Seçiminde 27 bin 966 oyla yüzde 5.12’ye yükseltti. Seçimlerin sürpriz partisi olan Yeniden Refah Partisi, her ne kadar seçime ilk defa girse de Van’dan iyi bir oy oranını yakaladı. Sonuçlar konuşulmaya ve tartışılmaya devam ederken Van’a büyük sürpriz yapan MHP Van İl Başkanı Salih Güngöralp ve Yeniden Refah Partisi Van İl Başkanı Göksel Yarız seçim süreciyle ilgili Şehrivan’a konuştu. 

YRP İL BAŞKANI YARIZ: VAN’DAN DAHA BÜYÜK OY BEKLİYORDUK!

Seçim süreciyle ilgili Şehrivan’a konuşan Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Göksel Yarız, Van’dan milletvekili çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek sözlerine şöyle başladı: “Bize oy veren seçmenlerimize teşekkür ederiz. Biz Van’dan bir milletvekili çıkarmayı hedefliyorduk. İyi bir çalışma yapmıştık. Van’da 17 bin oy aldık. Van’da Türkiye genelinin üzerinde oy oranını aldık. Beklentimizin altında kaldık. Biz daha fazla oy bekliyorduk. Biz Van’dan 75-80 bin oy bekliyorduk. Yoğun bir çalışma yapmıştık. Van’ın bütün ilçelerine gittik. Muradiye, Erciş ve Çaldıran’da gezmediğimiz mahalle kalmadı. Halkın büyük bir teveccühü vardı. Biz 17 bin oya şaşırdık hatta. Çünkü biz çok daha fazla oy bekliyorduk. Oy oranımız beklentimizin altında kaldı. Oy oranımız iyi ama beklentimizin çok altında kaldı.”

“HALKTAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜK”

Yeniden Refah Partisi Van 1. Sıra Milletvekili adayı Kamil Yavuzer’in çok güçlü bir aday olduğunu belirten Yarız, “Biz çok güçlü bir aday çıkardık. Eğitim, bilgi, birikim anlamında çok güçlü bir adaydı. Bu memlekete hizmet edecek birini aday gösterdik. Biz seçime yeni girdik. Van’da profesyonel teşkilatı olan bir parti değiliz. Halktan çok yoğun bir ilgi gördük. Seçim masrafını arttırdık çünkü halkın çok teveccühü vardı. Milletvekili adaylarımıza teveccüh vardı. Biz Van’da karşılığı olanları aday gösterdik. Halkın partimize, milletvekili adayımıza teveccühünü büyük oranda vardı” dedi.

“VAN’DA ÖYLE ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ Kİ BİZE OY VERMEYEN SEÇMENLER BİR SONRAKİ SEÇİMDE MİLLİ GÖRÜŞ’Ü TERCİH EDECEKLER”

Yarız, Genel Başkan Fatih Erbakan’ın Van’a önem verdiğini dile getirerek, “Genel Başkanımız Van’a çok önem veriyor. Buradan milletvekili çıkarmayı bu yüzden çok istiyorduk. Milletvekili çıkarsaydık elimiz çok daha güçlü olurdu. Tabii milletvekili çıkarmadık diye mecliste Van’ın sorunlarını dile getirmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Biz Van’daki tüm sorunları Genel Başkanımıza, milletvekillerimize ileteceğiz. Milletvekilleri Van’a da defalarca kez geldiler. Haliyle biz de bu süreçte Van’da öyle çalışmalar yapacağız ki bize oy vermeyen seçmenler bir sonraki seçimde Milli Görüş’ü tercih edecekler. Biz Yeniden Refah Partisi olarak Van’ın tüm sorunlarını Genel Başkanımız nezdinde meclise taşıyacağız” dedi.

YARIZ: MİLLİ GÖRÜŞ’Ü VAN’A YENİDEN GETİRECEĞİZ

Yeniden Refah Partisi’nin 5 milletvekili çıkarmasını değerlendiren Yarız, “Yeniden Refah Partisi çalışmalarına devam ediyor ve edecek. Biz bu helal 17 bin oyu önümüzdeki seçimlerde katlayarak arttıracağız. Milli Görüş’ü Van’a yeniden getireceğiz. Türkiye genelinde 5 milletvekilimiz TBMM’ye gidiyor. Bu vekillerden biri de bizim Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan. Bizim Genel Başkanımız da genç yaşta meclise girdi. Meclise girmesi sadece bölgemiz için değil ülke için çok önemli bir şeydir. Milli Görüş’ün mecliste olması çok önemli bir husustur. Genel Başkanımız ülkenin kanayan yaralarını mecliste Cumhur İttifakı’ndaki paydaşlarımızla birlikte dile getirip farklı bir siyasi anlayış getirecek. Milli Görüş heyecanı yeniden mecliste olacak” diye aktardı.

“17 BİN OY BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Oy oranlarının artması için çalışmalar yapacaklarını aktaran Yarız, “Yeniden Refah Partisi’ne oy veren Milli Görüş’ü benimseyen seçmenlerimize teşekkür ederiz. Seçmenlerimiz emin olsunlar ki Milli Görüş kaybetmez, kazanır. Çünkü bizim davamız Hak davasıdır. Biz bu yola çıktığımızda sıfırla çıktık, ilk seçimde Van’da 17 bin oy aldık. Bunlar helal oylardır. Bu oylar inşallah 50-100 binlere çıkar. Bu 17 bin oy bizim için çok önemlidir. Bu 17 bin oyun karşılığını çalışarak, emek vererek arttıracağız” ifadelerini kullandı.

YARIZ: VAN’IN KANAYAN YARALARINI DİLE GETİRMELERİNİ İSTİYORUZ

Yarız, Van milletvekillerinin kentin sorunlarıyla yakından alakadar olmaları gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Halkımızın iradesine saygı duyuyoruz. Biz Yeşil Sol Parti ile AK Parti milletvekillerinin meclise gittiklerinde Van’ın kanayan yaralarını dile getirmelerini, çözüm odaklı çalışmalar yapmalarını istiyoruz. Çok önemli bir seçim sürecinden geçtik. Biz Van’ın yerinde saymasını istemiyoruz. Bunda milletvekillerinin çok büyük etkisi var. İsterlerse çözüm odaklı olurlar. Kazanan milletvekillerini tebrik ediyoruz. İnşallah memleketimiz adına hayırlı hizmetler yaparlar. Biz de memleketimiz için eğer ki bize projelere dahil ederlerse her türlü katkıyı sağlarız."

GÜNGÖRALP: HALK MHP’Yİ KUCAKLADI

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan MHP İl Başkanı Salih Güngöralp, “Seçim süreci çok sakin geçti. Herhangi bir olumsuzluğa rastlamadık. Çalışmalarımızı gece gündüz demeden yaptık. Van’ın bütün ilçelerine defalarca kez ziyaret gerçekleştirdik. Bunun sonucunda bazı partilerde oy kaybı yaşanırken bizim partimiz oyunu arttırdı. Bu da çalışmalarımızın sonucuydu. Halkın bize çok güzel bir ilgisi vardı. Halk bizi kucakladı. Oyumuzun Van’da artması halkın bize teveccühünün sonucuydu. Çalışmalarımız çok yoğun geçti. Halka ulaştık. Bütün söylemlere rağmen iyi bir oy aldık” dedi.

GÜNGÖRALP: VAN HALKI MHP’Yİ İSTİYOR

Güngöralp, aldıkları oy oranının beklentilerinin altında olduğunu dile getirerek, “Beklentimiz halkın gösterdiği teveccühten dolayı daha fazlaydı. Bazı nedenlerden dolayı bu sonucu aldık. Bunlara rağmen bu sonucu aldık. Türkiye genelinde ve Van’da bizim partimizi küçük düşürüp oyumuzu azaltmaya yönelik söylemlerde bulundular. Anketlerle partimizin oyunu aşağı çekmeye çalıştılar. MHP’nin gücünü düşüremedi bu anketler. Van halkı MHP’yi istiyor. Bölgemizde, ilimizde biz bunu görmüş olduk. Halk, bize verdiği oyla “Van’a başka bir rengin gelmesi lazım” dedi. Bunu gördük halkta” dedi. Partisinin Van’daki başarısının milletvekili adaylarından da kaynakladığını aktaran Güngöralp, “Milletvekili adayı bizim için çok önemli. Bazıları adayları yüzünden oy alamadı. Halk yeni yüzler görmek istedi. Siyasette daha genç isimleri görmek istedi halk. Biz de bunu yaptık. Milletvekili adaylarımızın hepsi gençti. Yahya Cancan da genç, Vanlı. Yıllardır partimizde çalışıyor. Bu yüzden onu seçtik. Halk da sevdi, ilgi de vardı. Bu başarı da bundan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

YSK, 3 ilçe ve 4 beldede seçimin yenilenmesine karar verdi YSK, 3 ilçe ve 4 beldede seçimin yenilenmesine karar verdi

“HALK BAŞKA BİR RENK İSTİYOR”

Güngöralp, “Van’da çok huzurlu bir seçim geçirdik. Bütün sandıkları gezebildik. Hiçbir yerde olumsuzluğa rastlamadık. Halk huzura susamış. Huzuru elden bırakmak istemiyorlar. Güzel bir seçim geçirdik. Cumhurbaşkanımızın kazanması için çalışacağız. İnşallah oradan da başarılı bir sonuç çıkaracağız” diye aktardı.

Editör: Necmettin Dursun