ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-HAMİT KARAKUŞ

Seçim bölgesi Erciş olan ve Erciş’ten iyi bir destek alarak geçtiğimiz dönem meclise giren Van Milletvekili Abdulahat Arvas, geçen beş yılda ilçede birçok yatırımın ve yeni projenin öncüsü olarak Erciş’te bir atılım dönemi başlattı. Dikkat çeken yatırımlarla vilayet olma iddiasında olan Erciş, için Arvas’ın “Altın dönemini yaşıyor” yorumunu yaparken 2011 yılında yaşanan depremden sonra toparlanmakta güçlük çeken Erciş’te, özellikle altyapı, kentsel dönüşüm, sağlık ve içme suyu gibi temel konularda sıkıntılar yaşanan metropol ilçede, son beş yılda kamu yatırımları artarak vatandaşların sıkıntıları giderildiğini söyledi. Kamu yatırımlarında aslan payını alan Erciş, yeniden inşa ve ihya olduğunu söyleyen Arvas, yeni projelerle yatırım şampiyonu olan ilçede birçok nitelikli yatırım ile vatandaşlara nezih yeşil alanlar, organize sanayi bölgeleri ile gençlere iştiham olanakları sağlandığına değindi.

ARVAS: 10 YILDIR AÇILMAYAN HASTANE TAMAMLANARAK AÇILDI

Vatandaş buluşmalarında ve toplu görüşmelerde Erciş ile ilgili önemli gündemleri ve yatırımları konuşan Arvas, bu çalışmalardan en önemlisi olarak sağlık alanındaki adımlardan söz etti. “İlk olarak depremden sonra yapımına başlanan ve yaklaşık 10 yıl büyük ihmaller sonucu sürüncemede kalan Erciş Devlet Hastanesi, hızla tamamlanarak hizmete açıldı.” diyen Arvas, ziyaretlerinin birçoğunda bu sorunun çözülmesine değindi. Arvas, diğer yatırım ve başlıkları ile sırasıyla şu şekilde halka anlattı: “Erciş’in yıllardır devam eden içme suyu sorununu, Pay ve Aşağı Işıklı mahallelerinde tamamlanan modern tesislerle ortadan kaldırdık. Yapılan yatırımlarla 232 bin kişinin su ihtiyacını 38 kilometrelik bir hattan karşılayacak olan isale hattı, arıtma tesisi ve regülatör yapımı tamamlandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SORUNLAR AŞILDI

“Erciş’te yaşanan depremin ardından başlatılan “Kentsel Dönüşüm Projesi” 1. etabında yaşanan sıkıntılar nedeniyle süreç akamete uğrayarak durmuştu. Konun çözümü için taraflar ile görüşülerek Çevre ve Şehircilik Bakanı Erciş’e davet ettik. Projeden kaynaklı sorunları hızlıca çözerek işyerleri hak sahiplerine teslim edildi. Van Gölü havzasının en büyük tarım merkezlerinden biri olan Erciş'te, uzun yıllar ihmal edilmiş olan sulama problemini çözmek ve su kaybını önlemek için DSİ marifetiyle dereler ıslah edildi. Drenaj ve sulama servis yolları temizlendi. Haydarbey, Kadirasker ve Aşağı Göze mahallelerinin yaklaşık 50 yıldır umut ettiği Deliçay üzerindeki köprü tamamlanarak hizmete açıldı. Yöre halkının can ve ulaşım güvenliği sağlandı.” 

ERCİŞ YATIRIM VE İSTİHDAMIN DA MERKEZİ OLMAYA BAŞLADI

“Erciş’te üreten sanayici, esnaf ve KOBİ’lerin finansal problemlerine ve Ar-ge çalışmalarına destek sağlayan KOSGEB Erciş temsilciliğini açıldı. Hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacak, günlük 200 hayvan kesim kapasitesine sahip, en son teknolojiye sahip alet ve ekipmanlarla donatılmış modern bir mezbahane inşa edilerek Erciş’e kazandırıldı.  Çok amaçlı aktivitelere ev sahipliği yapacak modern bir kültür merkezi Erciş’e kazandırıldı.  Buraya Erciş’in yetiştirdiği ünlü halk müziği sanatçısı Atakan Çelik’in adı verildi. Kültür Merkezi kompleksi 380 ve 90 kişilik iki ayrı konferans salonu, çalışma atölyeleri, okuma salonları gibi donatılarla hizmet vermektedir.”

GENÇLİĞE YATIRIMLAR ARTTI

Erciş’in sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunun kuruldu. Sağlık Hizmetleri MYO ilçenin beşerî sermayesini güçlendirecek, ilçeye değer katacaktır.  Öğrenci potansiyeli zengin olan Erciş’te   eğitim altyapısını güçlendirmek amacıyla farklı okul türleri konusunda yeni yatırımlarda da yapıldı. Bu kapsamda Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi gibi okul türleri ile Bilim Sanat Merkezi de eğitim öğretime başladı.

ERCİŞ OSB ERCİŞ’E KATMA DEĞER SAĞLAYACAK

Bakanlık duyurdu! Destek ödemeleri hesaplara yatıyor... Bakanlık duyurdu! Destek ödemeleri hesaplara yatıyor...

Atıl durumda bekletilen Erciş Organize Sanayi Bölgesine 13 milyon hibe kaynak sağlayarak yol ve elektrik çalışmaları hızla tamamlandı. 55 hektarlık alan üzerinde 2 etap halinde projelendirilen organize sanayi bölgesinin birinci etabı 27 adet sanayi parselinden oluşmaktadır. Bunların kuraları çekilerek hak sahiplerine teslim edildi. Birçok yatırımcı üretime başladı. Fabrikalar hızla yükseliyor. Bu nitelikli devasa yatırımla Erciş’e yeni iş kapıları açıldı. Çevre ilçelere de önemli fırsatlar sunacak Erciş OSB, bölgeye sosyo, ekonomik olarak yüksek katma değer sağlayacaktır.  Erciş OSB’de yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir.

TARIMA DAYALI İHTİSAS BÖLGESİ VE SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DE ERCİŞ İÇİN BÜYÜK GÜÇ

Erciş Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Sera Organize Sanayi Bölgesi Projesi yapılarak, Jeofizik etüt, plan ve uygulama çalışmaları tamamlandı. Bu stratejik ve önemli yatırım ile Erciş’in sahip olduğu jeotermal potansiyel ekonomiye kazandırılacak, İlçede üretim ve istihdam imkanları oluşturulacaktır.” Denildi. “Unutulmaya yüz tutmuş 3 bin yıllık Erciş üzümü yeniden hayat buldu” sözlerine yer verilerek, “Urartular döneminden günümüze, bölgede yetişen üzümün yaygınlaştırılması amacıyla farkındalık oluşturuldu. Bu proje kapsamında yıllara sair yetiştirilen yaklaşık 350 bin üzüm fidanı vatandaşlara ücretsiz dağıtılarak üzüm yetiştiriciliği yeniden teşvik edildi.”

ERCİŞ’İN MODERN GALERİCİLER SİTESİ İNŞA EDİLİYOR

“Erciş kent merkezinde faaliyet gösteren 2. el oto alım, satımı yapan esnafa yönelik modern bir galericiler sitesi yapılıyor. Bu kapsamda 120 dönümlük arazinin kooperatife satışı yapıldı.  145 iş yerinin faaliyet göstereceği site ile sektörel kümelenme sağlanmış olacak, aynı zamanda hem tüketici hem satıcı önemli avantajlar elde etmiş olacaktır.”

ERCİŞ’İN MARİNASI DA OLACAK

“Van Gölü kıyısında bulunan güzide ilçemizde daha önce kullanılan balıkçı barınağının yeniden işlevsel hale gelmesi ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ile mevcut yer projelendirildi. Projeye kapsamında Erciş balıkçı barınağı ana mendireği 40 metre uzatılıyor. 30 metre (-2 m) yeni rıhtım, geri saha betonu, tali mendireğinin dış kısmına 5x50 metrelik platform inşa ediliyor. Ayrıca yaklaşık 15 bin metreküplük tarama yapılacaktı. Turizm amaçlı olarak da planlanan tekne çekek yeri ile ilgili ihale yapıldı. Ancak yapım işini üstlenen firmanın işgüzarlığı nedeniyle işin akışı yavaş ilerliyor. Deniz turizmi açısından çok önemli bir başlangıç olan bu yatırım ile günübirlik yat ve gezinti teknesi bağlama gibi alternatif kullanım potansiyeli artacak, ekonomik kalkınmaya katkı sunacaktır.”

ERCİŞ AĞIZ DİŞ SAĞLIK MERKEZİ İNŞA EDİLDİ, OLİMPİK YÜZME HAVUZU YAPILDI

“Erciş’te eski devlet hastanesinin olduğu arazi üzerine 30 ünit kapasiteli yeni ağız ve diş sağlığı merkezi inşa edildi. Son teknoloji ile donatılan Ağız ve Diş Sağlığı merkezi hastalara etkin bir şekilde hizmet vermektedir.  Bu yatırımda bu dönemin toplumsal nitelikteki önemli sağlık hizmetleri arasında yerini almıştır. Yine Erciş’te Gençlik ve Spor yatırımlarında yeni bir dönem başladı. Erciş’e ilk defa olimpik bir yüzme havuzu kazandırıldı. Sporseverler için ilçenin değişik yerleşim yerlerinde 8 adet basketbol ve voleybol sahası ile 8 adet semt sahası yapıldı.”

YEŞİL ERCİŞ DAHA ÇOK YEŞİLE KAVUŞUYOR

“Erciş’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına büyük ölçekli bir kent ormanı oluşturuldu. 42 dönüm arazinin ağaçlandırıldığı kent ormanına yaklaşık 2 bin 500 çam ağacı dikildi. Açık hava kompleksi olarak tasarlanan kent ormanı içinde kafe, seyir alanı, banklar, çatılı piknik masaları gibi vatandaşların rahat edeceği araç gereçler ile nezih bir yaşam alanı dizayn edildi.  Aynı bölgede 42 dönümlük alanda meyve bahçesi de kuruldu. Adnan Menderes Mahallesi sınırları içinde hayata geçirilen proje ile 2 bin adet ceviz ve badem ağacı toprakla buluştu.”

YOLLAR VE PARKLAR DA YAPILIYOR

Konuşmasında Erciş’te iki büyük millet bahçesi çalışması yapıldığını da sözlerine ekleyen Arvas, bunun yanında girişimler neticesinde ilçede doğalgaz çalışmalarının hızlandığı ve 60 kilometrelik bir alanda doğalgaz hattı çekildiğini söyledi. Yine elektrik hatları konusunda da önemli çalışmalar yapılırken, yüzlerce kilometrelik köy yolunun asfalt ve benzeri çalışmalar ile daha ulaşılabilir hale geldiğini söyledi. Yine Zernaki tepede başlatılan çalışmaların ilçenin geleceği açısından çok önemli olduğuna vugru yapan Arvas, bizatihi takip ettiği o çalışmalar ile ilgili; “Doğu Anadolu'nun tarihini değiştirebilecek özeliklere sahip bir yer burası. Kitabeleri ve yeni gün yüzüne çıkan kırlangıç sistemi ile örülmüş 4 metre genişliğindeki sur duvarları, kerpiç duvarları ve kazı alanında çalışmalar yapılıyor. İlçemiz için önemli yer, burada kazılar devam edecek. Nihayete erdiğinde ise en önemli tarihi destinasyonlardan birisi olacak” dedi.

Editör: Necmettin Dursun