ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ 

İran ile en uzun kara sınırına sahip Van’a turist akını sürüyor. Nevruz Bayramı tatilini fırsat bilen çok sayıda İranlı turistler, ülkeleriyle en uzun sınıra sahip Van’a akın ediyor. Tatil için her yıl olduğu gibi bu yıl da Van’ı tercih eden İranlı turistler, Kapıköy’den kara yoluyla Van’a geliyor. Van’a gelen İranlı turistler, süreç içerisinde Van'ın ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Van’da kaldıkları süre içinde indirim kampanyalarından yararlanarak alışveriş yapan İranlılar, başta konaklama olmak üzere konfeksiyon ve ulaşım sektörlerinde hareketliliği artırıyor. Ülkelerindeki 13 günlük Nevruz tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen İranlı turistler Van’a akın etmeye devam ederken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, İranlıların yoğun şekilde Van’a geldiklerini dile getirerek, bu dönemde 1 milyon İranlı turist hedeflediklerini söyledi. 

Kontrolden çıkan cip yol kenarına savruldu: 4 yaralı Kontrolden çıkan cip yol kenarına savruldu: 4 yaralı

ÇELİKTAŞ O HAREKETLİLİĞİ YORUMLADI

İranlıların bu sene de Nevruz tatilinde Van’ı tercih ettiklerini belirten Çeliktaş, “Bu yılın ilk iki ayında yaklaşık 150 bin turist kentte geldi. Geçen yıla oranla yüzde 30 civarında artış görüyoruz. Geçen yıl 600 bin İranlı turisti Van’da ağırladık. Bu sene hedefimiz 1 milyon İranlı turist. Bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Nevruz Bayramı başladı. Nevruz İranlıların hem yeni yılı hem de Nevruz Bayramı’dır. İranlılar her sene olduğu gibi bu sene de Nevruz Bayramı’nda yoğun bir şekilde Van’a geliyor. İranlılar Van’ı tercih ediyor. Bu sene Ramazan ayına denk gelmesi hasebiyle eğlenmeye gelemeyecekleri için belki bizim istediğimiz seviyede olmaz ama yine de Van’a geliyorlar” dedi.

VAN’DA: NEVRUZ, İNDİRİM VE İRANLILAR

Çeliktaş, otellerde doluluk oranının yüzde 100 olduğunu aktararak şunları söyledi: “Bugünlerde Van’ın cadde, sokak, mağazalarında gezdiğinizde mutlaka İranlı görürsünüz. Birkaç otelden aldığımız verilere göre şu an onlarda doluluk oranı yüzde 100’dür. İranlılar alışverişi çok seviyor. Şu an Van’da Shopping Fest de devam ediyor. İndirim giren mağazalara sticker dağıtıyoruz. Geçmiş yıllarda eğlenceler de düzenleniyordu. Bunlar Ramazan dolayısıyla bu sene yapılamıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Van’a geldiği gün Shopping Fest başladı. Normalde Kapıköy’e gidip İranlıları çiçeklerle karşılıyorduk. Ama bu sene Cumhurbaşkanımızın Van ziyareti nedeniyle bunu yapamadık. Kendimiz gidemedik ama yine onları çiçeklerle karşıladık.” 

ÇELİKTAŞ: İRANLILAR VAN’IN EKONOMİSİNE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR

İranlıların Van’a ciddi katkısının olduğunu dile getiren Çeliktaş, “İranlılar Van’a eğlenmeye, yeme-içme, alışveriş için geliyor. Onların bayramı olduğu için herkes mutlaka bir şeyler alıp evine götürüyor. İranlıların bütün esnafımıza katkısı var. Turist Van’a geldiği zaman lojistiğe katkı sağlıyor, konaklamaya katkı sağlıyor, kafe ve restoranlara katkı sağlıyor, mağazalara katkı sağlıyor. İranlıların tüm sektörlere katkısı var. şu an moral ve motivasyon olarak Van şehri bütün şehirlerden daha morallidir. Van esnafı iş yapıyor. İş yapınca morali düzeliyor. Kapıköy, Van’ı ayakta tutuyor. Van’ın can damarı. Ekonominin can damarı. İranlılar Van’ın ekonomisine ciddi bir katkı sunuyor. Bir turist Van’da bin dolardan az harcama yapmıyor. Mart ayında İranlı turistin Van’a gelmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Whatsapp Görsel 2024 03 21 Saat 15.23.41 66Ddc7Ce

“VAN, TİCARET SOFRASINDAN YEMEK YİYOR”

Van’ın ticaret sofrasında fayda gördüğünün altını çizen Çeliktaş, “Ticaret bir sofradır. Sofra kurulduğu zaman herkes o sofradan nasibini alır. Dolayısıyla Vanlılar da İranlıların faydasını görüyor, bu sofrada yemek yiyor. Turizm bacasız fabrika ve Van da turizmden faydalarını görmektedir. Kapıköy’ün bazı şeyleri eklemek lazım çünkü yetmiyor. Sosyal donatıların yapılması lazım. Vatandaşın oturabileceği yerlerin yapılması lazım. Vatandaş Kapıköy’de çile çekmemeli. Bavul ticareti yapanlar var. Onlara da ayrı bir yerin yapılması lazım. Çünkü kalabalık olunca orada bir izdiham oluşuyor. Turist orada eziyet çektiğinde bir daha Van’a gelmek istemez. Bu anlamda görüşmelerimizi yaptık ve bu konuların üzerinde durmaya da devam edeceğiz. Shopping Fest ve Nevruz Bayramı Van için çok önemlidir. Bu anlamda çalışmalarımız da devam edecek. Sık sık İran’a gidiyoruz” diye konuştu. 

“VAN’IN GELİŞMESİ İÇİN İRAN’A İHTİYACI VAR”

Çeliktaş, Van’ın gelişmesi için İran’a ihtiyacı olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “İran ile yıllardır bir komşuluğumuz var. Van’da şu an açık olan tek sınır kapısı Kapıköy’dür. İki ülke olarak birbirimizin zenginliklerinden faydalanmalıyız. Van’ın gelişmesi için İran’a ihtiyacı var. İran’dan yeterince faydalanamadık, İran da bizden yeterince faydalanamadı. Ticaretin önündeki engeller kalkmalı ve iki ülke birbirine daha sıkı bağlanmalı. İran’a pasaportla değil, kimlikle geçmemiz lazımdı. Sonuçta komşu ilimiz. İran hemen yanı başımızda ve oraya da kimlikle geçiş yapmalıyız. Van’da açık olan bir sınır kapısı var. Diğer sınır kapılarının da açılması lazım. Van’ın zengin olması için İran’dan, ticaretten faydalanmalı.”

Editör: Necmettin Dursun