Sağlık Sen Van Şubesinin 6'ıncı Olağan Genel Kurulu için delege seçim süreci başladı. Yarın Van Eğitim Araştırma Hastanesi'nde başlayacak seçim Çarşamba gününe kadar tamamlanması beklenirken, Sağlık SEN Van Şube Başkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıklayan Ömer Çınarbay, sağlık çalışanlarından, meslektaşlarımızdan projelerimizi inceemelerini istiyoruz ve bize destek vermelerini talep ediyoruz. Genç ve vizyoner bir ekiple yola çıkıyoruz. İnşallah verdiğimiz her sözün arkasındayız. Bunları hep beraber başaracağız. Desteğinize ihtiyacımız var.” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BÜYÜK ZORLUK YAŞADI!

Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının sorunlarından söz eden Sağlık SEN Van Şube Başkan Adayı Ömer Çınarbay, “Yaklaşık iki yıldır ülkemizi etkisi altına alan bir pandemi dönemi yaşadık. Bu süreçte sağlık çalışanları ciddi manada yoruldu. Herkes ailesinden feragat ederek misafirhanelerde ve bekar evlerinde kalmak zorunda kaldılar. Özlük hakları noktasında da maalesef ciddi bir iyileştirme yapılamadı. Kalıcı bir düzenleme yapılamadı. Yoğun bir emek vardı. Uzun zaman çalıştılar, kapı kapı gezdiler. Bu anlamda ne yapsak haklarını ödeyemeyiz. Tabi özlük hakları noktasında beklentiler neredeyse hiç karşılanamadığı ve yakın zamanda bir çalışma olduğunu biliyoruz. Meclise sunuldu. Umarız bununla ilgili bir çalışma olur ve tatmin edici bir çalışma olur. Daha doğrusu insanlar beklentilerini alırlar. Bugün sağlık çalışanları ücret anlamında da yeteri kadar bir destek göremediler. Pandemi döneminde ve birkaç ekstra ödeme yapıldı ama bunlar sanki ikinci bir maaşmış gibi lanse edildi. Hani hastanelerin durumu negatife geçmiş oldu. Sağlık çalışanları ciddi sorunlar yaşadılar. Özellikle kreşlerin kapatılmasıyla beraber anne baba, sağlık çalışanı çocuklarını bırakacak yer bulamadılar. Bu alanda çok ciddi sıkıntılar yaşadılar.” Dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI YIPRANDI”

Yorucu bir dönemden geçtiklerini belirten Çınarbay, “Umarız bundan sonra daha iyi şeyler olur. En azından sağlık çalışanları bir nebze rahatlamış olur ya. Van'da sağlık çalışanları açıkçası yemek sorunu yaşıyor. Pandemi döneminde de yaşadılar, şimdi de yaşıyorlar. Özellikle hastanelerdeki yemekler de çok mutlu edici değil. Hani çalışanların motivasyonunu düşürüyor. Sağlık çalışanları izin konusunda sıkıntı yaşıyor. Sağlık çalışanları Van'da hasta raporu alamıyor, idari amirler biz onaylamadan siz rapor alamazsınız diyorlar. Öbür tarafa bakınca sağlık çalışanların bir lojmanı yok. Birçok kamu kuruluşunda lojman varken sağlık çalışanlarının istifade edebileceği bir lojman yok. Dolayısıyla bu pahalılık ve ev kiraları sağlık çalışanlarına ekstra bir külfet olarak geri dönüyor. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında servis uygulaması varken, sağlık çalışanlarında servis uygulaması yok. İşte bazı kamu çalışanlarında firesiz bir şekilde belediye otobüslerinden ücretsiz faydalanma varken, sağlık çalışanlarında altıncı ayın 30'una kadar devam edecek. Bunun yanında bir de hastane yönetimlerinin maalesef bazı eksik yanları var. Bunlardan dolayı da sağlık çalışanları yıpranıyor. Bizim sahada insanlardan gördüğümüz bir yıpranma var. Sağlık çalışanları yıpranmış durumda, yorulmuş durumda. Zaten zorlu bir mesleği icra ediyorlar. Bir yandan da kendi kurumlarındaki yöneticilerle sıkıntı yaşayınca daha da çekilmez hale geliyor. Bu anlamda çok geri dönüş alıyoruz. Bunların tabii düzelmesi temennimiz. Biz malumunuz önümüzde sendika seçimi var. Yakın zamanda biz de bu vesileyle bir kaç defa hastaneleri gezmiş olduk. Sağlık kurumlarını gezmiş olduk. Bunlardan dolayı insanlar bize tepkiler verdiler, anlattılar, söylediler. Biz bunların hepsini not aldık.”

SORUNLAR ÇOK, ÇÖZÜM YOK!

Seçimi kazandırdıklarında geniş çaplı çalışmalar yapacaklarını vurgulayan Çınarbay, şunları söyledi: “Her şeyden önce biz adalet ve liyakati istiyoruz. Adam kayırmacılığın karşısındayız. Sendika olarak sağlık çalışanlarının dostu olmak istiyoruz. Biz gücümüzü yüreğimizden alıyoruz. Gücümüzü aynı şekilde üyemize geri göndermek istiyoruz. Sağlık çalışanlarının bu problemleri için komisyonlar kuracağız inşallah. Yemek problemi için bir komisyon kurmak suretiyle beraber bu iş nereden çözülür, kaynağı neresi? Bunla ilgili bir çalışma yapacağız. Kendimize güveniyoruz, inanıyoruz. Öbür taraftan hiçbir kuruluşta kreş yok. Sağlık çalışanlarının çocuklarını bırakacakları bir kreş yok. Biz bunu kısa vadede hemen çözmek istiyoruz. İlk etapta mesai saatleri içerisinde ikinci etapta talebimiz 24 saat esaslı bir kreş olacak. Bunun müjdesini zaten Sayın Cumhurbaşkanımız yıllar önce vermişti. Bu konuda idarelerin eli güçlü. Sadece harekete geçirecek bir mekanizmaya ihtiyacımız var. İnşallah bu mekanizmayı biz harekete geçireceğiz. Kısa vadede hemen bu kreş uygulamasını hayata geçirmiş olacağız. Öbür taraftan sağlık çalışanları yüksek lisans yapmak istedikleri zaman kendi alanlarında yüksek lisans yapamıyorlar. Bugün yine eğitim araştırma hastanesinde birkaç meslektaşımız da sohbet ederken şunu öğrenmiş olduk. Van merkezli olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde olan farklı alanlarda yüksek lisans yapmışlar. Bugün hiçbir faydasını göremiyorlar. Ne işte uzman hemşirelik alabiliyorlar, ne uzman ebelik alabiliyorlar ne de bunun bir farkını görüyorlar.”

ÇINARBAY, PROJELERİNİ TEKER TEKER SIRALADI

Sağlık çalışanlarının mesai saatleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Çınarbay, projelerinden de söz etti. Çınarbay,  devamında şunları söyledi: “Biz nasip olursa kendi bünyemizde ALES kursu ve dil kursu açacağız. Bu kursu sağlık çalışanlarının mesai saatlerine uygun bir hale getirmek suretiyle hizmete açacağız ve bunların fizibilitesini yaptık. Bunları inşallah kısa vadede hayata geçireceğiz. Öbür taraftan sağlık çalışanlarının bazı yerlerde mobing ile karşı karşıya kaldığını görüyoruz, duyuyoruz. Bunun için mobbing ile mücadele masası kuracağız. Öte yandan Van'da çok fazla sertifika uygulaması yok. Biz sağlık çalışanlarının sertifika programlarının geçmesini istiyoruz. İşte yoğun bakım hemşiresi sertifika programından geçmeli. Özellikle Van'daki sağlık çalışanlarının kendi alanlarında sertifikalı olmalarını, acil hemşireliği kursunu bitirip acilde çalışması, yoğun bakım kursunu bitirip yoğun bakımda ameliyathane kursunu bitirip ameliyathanede çalışmasını önemsiyoruz.”

“SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ”

Çınarbay, “Yaklaşık bir 7-8 ay önce promosyon ihalesi yapıldı ve 7 bin 600 TL gibi bir rakama imza atıldı. Geldiğimiz bu dönemde bazı iller 20 bin lira civarında ücretlere promosyon ihalesi yapıyorlar. Tabi bizim geçmiş promosyon olduğundan dolayı biz ek protokol talep edeceğiz. Bir ek protokolle bu ücretin güncellenmesini bir nebze de olsa bir artı olarak sağlık çalışanlarını eve dönmesini istiyoruz. Biz isteyeceğiz inşallah hakkımızı da alacağız. Bazı yerlerde şunu görüyoruz. Sağlık çalışanlarının dinlenme odaları çok kötü, kaliteleri çok kötü. Bir televizyon yok, buzdolabı yok. Bazı yerlerde dolap olmadığını duyuyoruz. Bunlar ufak tefek şeyler. Sağlık çalışanları bunlarla uğraş olmamalı diye düşünüyorum. Biz inşallah nasip olur da seçimi kazanırsak kısa sürede bu eksikliklerin giderilmesi için ilgili çalışmaları başlatacağız.

İlçelerden il merkezine gelmek isteyen sağlık çalışanlarının bir talebi var. Sağlık Bakanlığı'nın yine bununla ilgili bir yönergesi var. İlçelerden il merkezine gelmek isteyen sağlık çalışanları dönemsel olarak başvuru yapmak suretiyle Van merkeze gelebilirler.” İfadelerini kullandı.

“YILDA İKİ DEFA ANKET UYGULAMASI YAPMAK İSTİYORUZ”

Kadroların çok az olduğunu söyleyen Çınarbay, “Biz bunların da arttırılmasını talep edeceğiz. Herkes hizmet puanına göre ya da mazeretine göre ilçeden ile gelmek istiyorsa gelecek inşallah. Aile hekimliğinde bazı sıkıntılar var. Aile hekimliği cari giderleri günümüz ihtiyaçlarını karşılamıyor. Hani verilen ücretler artık bir ton kömürü bile karşılamıyor. Aile hekimliği çalışanları bu anlamda da sıkıntı yaşıyorlar. Biz aile ve aile hekimliği ve aile sağlığı çalışanlarının tamamını kapsayacak şekilde Aile Hekimliği Komisyonu kurmak niyetindeyiz. İnşallah bunu kurup arkadaşlarımız ile beraber ihtiyaçlarına en hızlı karşılık vermek suretiyle bir çalışma yapacağız. Bunu da zor görmüyoruz. Yine kadınlar komisyonu projemiz var, inşallah kadınlar komisyonu kurup kadınlar komisyonu vesilesiyle birçok çalışmamıza ulaşmış olacağız. Sonuçta bizim üyelerimizin yüzde 50 civarında ki kısmı kadın çalışanlardan oluşmakta. O yüzden kadın komisyonu bizim için önemli. Bunu da yakın zamanda çözmek istiyoruz. Üniversite hastanelerinde de yine aynı sıkıntılar var. Yılda iki defa anket uygulaması yapmak istiyoruz. Bunu online ortamda yapacağız. Nasip olursa sağlık çalışanlarının sorunlarını isim, soy isim vermeden dijital ortamda toparlamış olacağız ve bunu ilgili paydaşlarla oturup konuşacağız.” Diye ekledi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZI AYIRT ETMEDEN HEPSİNİN YANINDA OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Çınarbay, “Sağlık çalışanlarının sosyal aktivitelerden faydalanması için kendi bünyemizde sosyal faaliyetler için bir komisyon kuracağız. Bu komisyon marifetiyle etkinlikler yapmak istiyoruz. Masa tenisi olabilir. Futbol, voleybol, basketbol. Bunları yapmak istiyoruz. İnşallah tabi öbür taraftan Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile Sağlık Müdürlüğü arasında bir protokol imzalanması suretiyle sağlık çalışanlarının ilgili tesislerden indirimli ya da ücretsiz şekilde faydalanmaları için de girişimlerde bulunacağız. Döner sermaye komisyonlarında sağlık çalışanlarının en yüksek limitten döner sermaye alabilmeleri için de yine etkin bir sendikacılık yaparak bir kazanım elde edeceğiz inşallah. Tabii sağlık çalışanları bir de özel günlerinde hatırlanmak istiyorlar. Bunlarla ilgili de inşallah biz özel günlerde sağlık çalışanlarımızı ayırt etmeden hepsinin yanında olmaya çalışacağız.” Dedi.  

ÇINARBAY’DAN DESTEK ÇAĞRISI!

Son olarak Çınarbay, şunları anlattı: “Sağlık Sen Van Şubesinin 6'ıncı Olağan Genel Kurulu için delege seçim süreci başladı. İlimizde Cuma günü 10 Haziran'da Van Eğitim Araştırma Hastanesi'nden başlamak suretiyle Çarşamba gününe kadar ilimizdeki bütün iş yerlerinde delege seçimleri tamamlanmış olacak. Bu vesileyle biz sağlık çalışanlarından, meslektaşlarımızdan projelerimizi incelemelerini istiyoruz ve bize destek vermelerini talep ediyoruz. Genç ve vizyoner bir ekiple yola çıkıyoruz. İnşallah verdiğimiz her sözün arkasındayız. Bunları hep beraber başaracağız. Desteğinize ihtiyacımız var.”

Editör: TE Bilisim