Türkiye adım adım 14 Mayıs seçimlerine yaklaşıyor. Bu seçim sürecinde anket şirketlerinin paylaştığı araştırma sonuçları da sık sık gündem oluyor. Son seçim anketi de ORC Araştırma'dan geldi. ORC Araştırma iki ayrı anket sonucunu paylaşırken araştırma çalışmalarının birinde 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi aday tercihleri, diğerinde ise 2023 Milletvekili Genel Seçimleri siyasi parti oy tercihleri yer aldı.

ORC Araştırma da 2023 Milletvekili Genel Seçimleri siyasi parti oy tercihleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi aday tercihleri araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre; cumhurbaşkanı adaylığında Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın sıralaması dikkat çekti.

ORC’DEN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM ANKETİ

Türkiye adım adım 14 Mayıs seçimlerine yaklaşıyor. Bu seçim sürecinde anket şirketlerinin paylaştığı araştırma sonuçları da sık sık gündem oluyor. Son seçim anketi de ORC’den geldi. ORC , iki ayrı anket sonucunu paylaşırken araştırma çalışmalarının birinde 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi aday tercihleri, diğerinde ise 2023 Milletvekili Genel Seçimleri siyasi parti oy tercihleri yer aldı. ORC 07-11 Nisan 2023 tarihleri arasında 42 ilde 5400 katılımcı ile yüz yüze yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. Katılımcılarına "Bu Pazar seçim olsa hangi adaya oy verirdiniz?" sorusunu yönelten ORC Araştırma şirketinin açıkladığı anket sonuçları şu şekildedir:

Kılıçdaroğlu %48,9

Erdoğan %41,5

İnce %7,2

Oğan %2,4

CHP, AK PARTİ İLE ARASINDAKİ FARKI KAPATTI

Aynı katılımcılara "Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?" sorusunu da yönelten ORC Araştırma'nın açıkladığı anket sonuçları ise şu şekildedir:

AK Parti %31,6

CHP %28,5

İYİ Parti %14,3

HDP %8,8

MHP %6,2

MP %4,1

TİP %2,0

BBP %1,6

ZP %1,4

Diğer %1,5

31 Mart yerel seçim sonrası ilk anket! Hangi parti yüzde kaç oy alır? İşte anketten çıkan sonuç... 31 Mart yerel seçim sonrası ilk anket! Hangi parti yüzde kaç oy alır? İşte anketten çıkan sonuç...

DİĞER ANKET SONUÇLARI

MetroPOLL (31 Mart): Mart anketine göre Kılıçdaroğlu yüzde 44,60; Erdoğan yüzde 42; kararsız yüzde 5,1; protesto yüzde 5,9; cevapsız yüzde 2,4. MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar bu sonuçlar doğrultusunda, “Söze gerek yok, her şey açık. Seçimin kaderini Muharrem İnce ve kararsızlar belirleyecek” dedi.

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem (3 Nisan): “Erdoğan’ın kaybetme ihtimali yüksek. Ancak muhalefet açısından ortada çantada keklik bir durum yok. Muharrem İnce’yle ilgili şu andaki ölçümlerde ‘köpük’ olabilir. İnce seçimi ikinci tura bırakacak bir figür gibi görünmüyor.”

Yöneylem Araştırma (6 Nisan): Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalıyor. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadığında Kılıçdaroğlu yüzde 43,8, Erdoğan yüzde 39,2 oy alıyor. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar oransal olarak dağıtıldığındaysa Kılıçdaroğlu yüzde 55,1 puanla önde. İnce yüzde 8,6, oy kullanmayacaklar yüzde 2,9, kararsızlar yüzde 2,8 ve ata ittifakının adayı Sinan Oğan yüzde 2,7 olarak ölçüldü. İlk turda İnce’ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 17,4’ü ikinci turda oy kullanmayacağını, bir o kadarı da Erdoğan’a oy vereceğini belirtti.

MetroPOLL (11 Nisan): Cumhurbaşkanlığını Kılıçdaroğlu’nun kazanacağına inananların oranı yüzde 45’e ulaştı.

Türkiye Raporu (12 Nisan): Kararsızlar azalıyor. CHP ve MHP’de artış var. İnce’nin oyları cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura bırakacak seviyede.

Gezici Araştırma (12 Nisan): Kılıçdaroğlu, seçimleri ilk turda yüzde 53,4’le kazanıyor. Erdoğan’ın oy oranı yüzde 43,2. İnce yüzde 2,1. Sinan Oğan 1,3.

Yöneylem (12 Nisan): Kararsızlar dağıtıldığında AKP’nin oyu, CHP’nin 7,4 puan önünde. TİP’in oy oranı yüzde 3’ün üstünde. Cumhur ittifakının toplam oy oranı 42,4, millet ittifakının oy oranı yüzde 38. HDP yüzde 9,3; Türkiye İşçi Partisi yüzde 3,3 oy alıyor.

Editör: Necmettin Dursun