Son zamanlarda otomobil piyasasında hareketli günler yaşanırken, sektör temsilcileri araç alım satımına ilişkin uyarılarda bulundu. Stabil bir seyir izleyen otomobil fiyatlarında kur zamları yolda. Markalar döviz kurundaki yükselişi fiyatlara yansıtmak için mayıs ayının ilk haftasını bekliyor. Gelecek hafta otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3 fiyat artışı beklenirken, asıl zamların seçim sonrasında olacağı öngörülüyor. İkinci elde ise fiyatlar artmaya başladı. Marka temsilcileri, kur artışını mayıs ayında fiyatlara yansıtmaya başlayacaklarını açıkladı. Hemen hemen her marka kur artışı için mayıs başına tarih verdi.

‘FİYATLAR DAHA DA ARTABİLİR’

Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, markaların online satış yöntemine geçmesiyle birlikte 0 km otomobillerde fiyat standardizasyonu sağlanabileceğini, fırsatçılığın bir miktar engellenebileceğini ve bu durumun ikinci ele olumlu yansıyacağını açıkladı. Dövizdeki nisbeten stabil durum nedeniyle ilk 3 ayda 0 km otomobil fiyatlarındaki artışın yüzde 10 ile sınırlı kaldığını söyleyen Yalçın, ikinci eldeki yüksek talep nedeniyle fiyatların yüzde 24 düzeyine kadar attığına dikkat çekti. Yalçın, ne 0 km’de ne de ikinci elde fiyatların gerilemeyeceğini, pazarın seçime endekslendiğini, bu yüzden de seçime kadar ikinci el fiyatlarının artmaya devam edebileceğini vurguladı.

SEÇİM SONRASI FİYATLARA YÜZDE 20’LİK FİYAT ARTIŞIYLA KARŞILAŞABİLİRİZ

İki otomobil çarpıştı, karı koca hayatını kaybetti İki otomobil çarpıştı, karı koca hayatını kaybetti

Yılın ilk 2 ayında yüzde 69 oranında artan ikinci el otomobil satışlarında seçim belirsizliğini de fiyatların artmasına neden olduğuna dikkat çeken Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş ise “Fiyatlardaki artış; seçim belirsizliği, yaz aylarının yaklaşması, bayram gibi etkenlerle devam ediyor; ilk 3 ayda artış yüzde 15 seviyesinde. İkinci el araç pazarı gelişime açık ancak tüketicinin önünde kredi engeli var. İkinci el araç satışlarında grafiklere bakıldığında 2015 yılında satılan her sıfır kilometre araç başına 5.6 araç düşerken 2022’de 11’e ulaştığını görüyoruz. Bu yılın sonuna kadar 7.5 milyonluk ikinci el araç, 900 binlik sıfır kilometre araç satışı öngörüsünü paylaşabiliriz. Seçimin ardından yaz aylarına kadar olan süreçte fiyatların yüzde 20 kadar artışıyla karşılaşabiliriz. Zira tüketici seçim sonrasında kurun yüzde 15 artacağını düşünüyor ve ÖTV vaatleri de etkisiz kalıyor. Enflasyon, kur ve faiz üçgeninin seyri fiyatları da etkileyecek” açıklamasını yaptı.

TÜKETİCİ, KREDİ SEÇENEĞİNİ KULLANAMIYOR

Otomotivciler, uzun süredir sektörün en büyük sıkıntılarından biri olan tüketicinin krediye erişiminde yaşanan zorlukların daha da arttığını dile getirdi. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, “Kullanılabilen kredi tutarı, ödeme vadesinin düşürülmesi ve faiz oranlarının artması gibi sebeplerle tüketici kredi seçeneğini kullanamıyor. Bu durum sıfır ve ikinci el araç sektörünün hareketliliğini olumsuz etkiliyor” dedi. Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş ise konuyla ilgili “Kredi imkanları esnetildiği ve genişletildiği takdirde ikinci el araç satışları bu yıl 8 milyona kadar çıkar” dedi.

FIRSATÇI BAYİLERDE YENİ TREND ‘TAKAS’ ŞARTI

Otomotiv piyasasındaki yüksek talep karşısında arzın yetersiz kalması, “fırsatçı” bayilerin iştahını kabartmaya devam ediyor. Aksesuar bahanesiyle sıfır araçları liste fiyatlarının üzerinde satan, araçları stokta tutan ya da elden para alan bu bayilerde yeni trend takas şartlı satış. Aracını takasa vermeyene sıfır araç satışı da yapmayan bu bayilerin, tüketicinin ikinci el aracını değerinin altında alarak buradan da kar etmeye çalıştığı öne sürülüyor.

CUMHURİYET- HABER7

Editör: Necmettin Dursun