Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen “Sağlık Turizmi Çalıştayı” gerçekleştirildi.

 

Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen “Sağlık Turizmi Çalıştayı” DoubleTree by Hilton Otelin konferans salonunda birçok kamu kurum yöneticileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, eski zamanlardan beri hastaların tedavi olmak için kendi ülke sınırlarını da aşan arayışlar içerisine girdiğini söyledi. İkamet edilen yerden başka bir yere herhangi bir sağlık sebebiyle hizmet alabilmek için yapılan seyahate sağlık turizmi denildiğini ifade eden Semur,  günümüzde iletişim ve ulaşım imkânlarının artmasının sağlık turizmi kaynaklı hareketliliği arttırdığını kaydetti.

 

SEMUR: DAHA FAZLA PAY ALMAK İSTİYORUZ

Semur, 2017 yılında küresel ölçekte 14 milyon civarında uluslararası hastanın 100 milyar doları aşan bir sağlık turizmi ekonomisi oluşturacağının öngörüldüğünü belirterek, şunları söyledi: “Sağlık turizminden elde edilen gelirin ülke ekonomisine mal ya da hizmet satışından elde edilen ihracat geliri gibi olumlu etkisi bulunmaktadır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetlerinde devrim yapan Türkiye, bu başarısını uluslararası alana da taşımak ve sağlık turizminden daha fazla pay almak istemektedir. Dünya turizm sıralamalarında ilk ona giren, yılda 30 milyondan fazla yabancının ziyaret ettiği bir ülke olan Türkiye, turizmdeki olumlu imajını ve sağlıktaki başarısını bir araya getirerek sağlık turizminde sinerji yaratmayı hedeflemektedir. Kamu kurumlarının hazırladıkları çeşitli planlarda sağlık turizmi ile ilgili hedefleri görmek mümkündür. Türkiye Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018 Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programında, sağlık turizminin bileşenleri olan medikal, termal ve yaşlı turizmle ilgili somut ve ölçülebilir hedefler saptanmıştır.”

 

“VAN DİKKAT ÇEKEN BİR İLDİR”

Van'ın coğrafi konumu, tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle eski çağlardan beri bir yerleşim merkezi olarak kullanıldığına dikkat çeken Semur, “Van'ın İran'a sınırının olması, il sınırları içerisinde bir sınır kapısının bulunması, aktif havaalanının varlığı ve ulaşım yolları üzerinde bulunması kente ticaret ve turizm merkezi kimliği kazandırmıştır. Bölgenin ekonomik ve ticari açıdan gelişmiş merkezlerinden biri olan Van, son dönemlerde şehre yapılan sağlık yatırımlarıyla da dikkat çekmektedir.” Diye konuştu.

 

SEMUR: VAN’DA 7 BİNİN ÜZERİNDE SAĞLIK PERSONELİ ÇALIŞIYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından kamu kaynaklarının sağlık hizmetlerinde daha verimli kullanılması amacıyla 30 sağlık bölgesi oluşturulduğunu anımsatan Semur, şunları aktardı: “Van, Bitlis, Hakkâri, Muş ve Ağrı'nın Patnos ile Doğubayazıt ilçeleri ikinci bölgede yer almaktadır. 2015 yılı TÜİK verilerine göre toplam 2 milyon 370 bin 637 kişinin yaşadığı ikinci bölgenin merkez ili Van'dır. 2016 yılı Eylül ayı itibariyle Van ilinde özel sağlık kuruluşları da dâhil toplam 7 bin 368 sağlık personeli çalışmaktadır. Van'da 1 Üniversite hastanesi, 1 Eğitim ve Araştırma hastanesi, 8 devlet hastanesi, 3 özel hastane olmak üzere toplam 13 hastanede, 2 bin 924 yatak ve yüzde 80'in üzerindeki nitelikli yatak oranı ile hizmet verilmektedir.”

Semur, Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Türkiye 2023 hedefleri doğrultusunda, sağlık turizmi alanında Van'ı bir cazibe merkezi haline getirmek için bir proje başlatıldığını kaydederek, projenin amacının komşu ülkelerden, özellikle İran, Azerbaycan, Gürcistan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden uluslararası hastaların tedavi amaçlı Van'a gelmelerini sağlamak olduğunu belirtti.

 

“VAN DESTİNASYON OLMA POTANSİYELİNE SAHİPTİR”

Sağlık turizminin planlı ve uzun vadeli yaklaşımlar gerektiren bir süreç olduğunu belirten Semur, “Araştırma ekibi, Van'ın sağlık turizmi destinasyonu olabilmesi için bazı önerilerde bulunmuştur. Bu öneriler sağlık hizmetleri alt yapısına; sağlık hizmetlerinin kalitesine, pazarlama ve tutun durma faaliyetlerine, otelcilik, destek hizmetler ve aracılara, mevzuat değişikliklerine yönelik önerilerdir. Bu önerilerin bir kısmı Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirilebilecek önerilerdir. Uluslararası hasta biriminin kurularak yabancı hastaların tedavi öncesi ve sonrası süreçlerini takip edilmesini sağlamak, sağlık hizmetlerinin kalitesini geliştirmek, hedef ülkelerde sağlık hizmetlerini tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak bu önerilere örnek olarak verilebilir. Diğer taraftan sağlık turizminde çalışan sağlık personeline ek ödeme yapamama, hedef ülkeden Van'a doğrudan uçuşların olmaması, kamu hastanelerinin fiyatlandırmada piyasa koşullarına uyum sağlayamaması gibi mevzuat değişikliği gerektiren alanlarda da öneriler bulunmaktadır. Sonuç olarak, Van, bazı kısıtlamaları olmasına karşın, raporda yer alan önerilerin hayata geçirilmesi durumunda uluslararası hastalar açısından önemli bir sağlık turizmi destinasyonu olma potansiyeline sahiptir. Fakat bunun uzun vadeli bir süreç olduğu ve Van Kamu Hastaneleri Birliği dışındaki diğer paydaşların da katkısıyla sürdürülebilir başarının elde edilebileceği unutulmamalıdır.” Dedi.

 

DEMİRCİ: SAĞLIK ALANINDA VAN 15 YIL İÇERİSİNDE BÜYÜK İLERLEME KAT ETTİ

Semur’un ardından kısa bir konuşma yapan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, bir sağlık tüketicisi olarak son 15 yıl içerisinde sağlık alanında büyük bir ilerleme kat edilgini belirterek, “Birçok sektörde olduğu gibi aslında bu sektörde de değişim yaşandı. Özellikle belirtmek gerekirse bu sektörlerin en önünde sağlık ve ulaşım oldu denilebilir. Bu değişimleri ülkemizin geleceği ile ilgili daha büyük değişimlerin müjdecisi olarak görüyorum. Ben Van’a geldiğimde Bahçesaray’da yalnızca bir tane pratisyen doktor vardı. O da gidince Bahçesaray doktorsuz kaldı bir süre. Ama geçen sene gittiğimde 11 tane uzman doktorun olduğunu gördüm. Bugün o rakam daha büyük diye düşünüyorum. Özellikle son 12-13 yıl özellikle de bu alanlarda büyük değişiklikleri yaşandığını görebiliyoruz. Bugünkü çalıştayla sonuçlanacak olan bu programın özellikle sağlık sektörünün gelişmesine büyük katkı sunacağına inanıyorum.” İfadelerini kullandı.

 

Çalıştay daha sonra Op. Dr. Heybet Semur’un sağlıkla ilgili sunumu ile devam etti. 


ŞEHRİVAN SAĞLIK: MERAL YILDIZ

FOTOĞRAF: MENDUH ÇALIŞKAN

Editör: TE Bilisim