ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek. Yerel seçimlere sayılı günler ülke genelinde siyasi partilerin seçim çalışmaları devam ediyor. Van’da da seçim hazırlıkları hız kesmeden sürerken, Şehir İttifakı olarak seçime girecek olan Saadet Partisi ile Gelecek Partisi de vatandaşla bir araya gelip projelerini açıklıyor. Geçtiğimiz ay Yerel Yönetim Vizyonunu açıklayan Şehir İttifakı, gazetecilerle bir araya gelerek Van Büyükşehir Belediyesi’ni kazandıkları takdirde hayata geçirecekleri projeleri kamuoyu ile paylaştı. Van’a dair 10 vizyon projesini açıklayan Şehir İttifakı Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Özay İlhan, “Van’ın 100 yıllık master planı uygulamaya geçirilecek” dedi.

İLHAN: VAN İÇİN 100 YILLIK MASTER PLANINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ

İlhan, kent için 100 yıllık master planını hayata geçireceklerini belirterek, “Van’ın 100 yıllık master planı uygulamaya geçirilecek. Van’ın gelecekteki nüfus yoğunluklarını ve yapı yoğunluğunu göz önüne alarak yerleşim alanlarının gelişmesine ve büyümesine yönelik ulaşım sistemlerini ve problemlerini çözüm üretecek bir master plan hayata geçirilecek. Bu master planı ile kentteki hasarlı yapıların tamamı kentsel dönüşümle yerinde dönüştürülecek. Depreme dayanıklı bir şehir haline geleceğiz. Bu değişim ve dönüşüm yerinde yapılacak. Bu sayede komşuluk ilişkileri de korunmuş olacak. Uzun yıllar yaşayacak estetik ve tarihi kimliğe sahip cadde, sokak ve çarşılar oluşturulacak” ifadelerini kullandı.

“VAN’IN ALTYAPI SORUNUNU ÇÖZMEK ÖNCELİKLİ HEDEFLERİMİZ ARASINDA”

Kentin altyapı sorununu çözeceklerini dile getiren İlhan, “Alt yapı sorunları ivedi olarak çözülecek. Van’da bir yağmur yağıyor, trafik alt üst oluyor. İkinci bir Van Gölü kentin ortasında oluşuyor. Buna herkes geçtiğimiz günlerde de şahit oldu. Bunun için altyapı sorununu çözmek öncelikli hedeflerimiz arasındadır. İsale hatları ve kanalizasyon sistemi elden geçirilecek. Elektrik, internet vs. kablolar tamamı yer altına alınacak ve görüntü kirliliği ortadan kaldırılacak. Çeşmelerden akan su içilebilir olacak. Su fiyatları makul seviyeye çekilecek. Van, Türkiye’nin en pahalı suyunu içiyor. Doğalgaz sistemi hızlı bir şekilde şehrin her noktasına ulaştırılacak” diye aktardı.

ÇEVRE DOSTU BELEDİYE OLACAĞIZ DİYEN İLHAN: AĞAÇLANDIRMA YAPACAĞIZ, VAN GÖLÜNÜ KORUYACAĞIZ

İlhan, kent ormanı kuracaklarını ve Van Gölünü koruyacaklarını aktararak, “Çevre dostu belediye olacağız. Yenilebilir enerji kaynakları ile şehrimize çevre dostu ve ucuz bir şekilde elektrik hizmeti sağlayacağız. Kent ormanları oluşturulacak. 81 il içerisinde ormanı olmayan tek şehir Van’dır. Özellikle Erek çevresinde Sarıçam, ceviz kestane başta olmak üzere ağaçlandırmalar yapılacak. Tüm ilçelerimiz de orman alanları ve ağaçlandırma çalışmaları yürütülecek. Van Gölü korunacak. Van Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde göl çevresindeki belediyelerle işbirliği yapılarak göle her türlü atığın ve çöpün gitmesi önlenecek. Tüm arıtma sistemleri faal olarak çalışacak. Van Gölü bizim en büyük değerimiz fakat göle her türlü şey akıyor. Van Gölü tehdit altında. Salda Gölü yok oldu. Van Gölü yok olmayacak. Korunacak. Çevreye duyarlı belediyecilik esas olacak” dedi.

İLHAN, TURİZM VE ULAŞIM PROJELERİNİ DE AÇIKLADI!

İlhan, turizm, ulaşım, tarım ve hayvancılık projelerine değinerek, “Van turizm merkezi olacak. Van genelindeki tüm tarihi yapıların restorasyonu sağlanacak, çevre düzenlenmesi yapılacak. Eski Van Şehri ayağa kaldırılacak. Van'ın dünya genelinde tanıtımı yapılacak. Van sadece İran’dan turistten ibaret olmayacak. Dünyanın farklı ülkelerinden turistlerin şehrimize gelmesini konusunda her türlü tanıtım yapılacak. Köylerde yaşam teşvik edilecek. Kırsal mahallelerin, yayla ve meraların yolları yapılacak, alt yapı eksiklikleri giderilecek. Tarım ve hayvancılık desteklenecek. Ulaşım sorunu çözülecek. Otopark ve battı çıktılarla trafik rahatlayacak. Yeni bir otogar yapılacak, çevre yoluyla bağlantıları sağlanacak. Metro başta olmak üzere raylı sistemler ve deniz otobüslerinin faaliyete girmesiyle ulaşım sorunları tamamen ortadan kaldırılacak” ifadelerini kullandı.

Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı! Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı!

“VAN’I YAŞANILABİLİR BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ”

Van’ı yaşanılabilir bir kent haline getireceklerini dile getiren İlhan, “Van yaşanabilir bir şehir olacak. Park ve bahçeler arttırılacak, yürüyüş ve bisiklet yolları yapılacak. Vatandaşın ailesiyle oturup nefes alabileceği alanlar şehrin birçok noktasında oluşturulacak. Van’da bir kişi bisiklet kullanmak istese doğru düzgün bisiklet yolları yok. Bu konuda gereken yapılacak. Saadet kart uygulaması hayata geçirilecek. Van, Türkiye’nin en yoksul şehri. Yaşanılabilir kentler arasında da en sonda olan şehir. İhtiyaç sahibi kimselere vereceğimiz Saadet kartla destek sağlanacak. Bizim derdimiz insanları muhtaç halden kurtarmak olacak. Biz insanlara yardım edeceğiz ama hedefimiz hiçbir insanın sosyal yardıma ihtiyaç duymadığı bir sistemi kurmak olacak. Van'ın SMA hastalarını biz sahip çıkacağız kampanyalarını yürüteceğiz çünkü SMA hastaları zamanla yarışıyor. Kimsenin evladını kaybetmesine gönlümüz razı olmaz. Bu da öncelikli hedeflerimiz arasında yer olacak” diye konuştu.

“YATIRIMLARI VAN’A ÇEKECEĞİZ”

Yatırımları Van’a çekeceklerini belirten İlhan şunları söyledi: “Türkiye’de har vurulup harman savruluyor. Van’da da aynı durum var. Belediyenin öncelikli sorunu vatandaşın evinin suyunu akıtmaktır, vatandaşın çöpünü almaktır, altyapı hizmetlerini sunmaktır, imarını yapmaktır, sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlamaktır. Belediyede iştirak önemli bir husustur. Halk ekmek mesela. Bugün Van’da halk ekmek var mı? Var. Bu ihtiyaca göre arttırılacak. Buna benzer faaliyetler arttırılacak. Ama öncelikli hedefimiz Van’ı altyapı ve üstyapısıyla yaşanılabilir bir şehir haline getirmek olacak. Biz Van’ı yaşanılabilir bir şehir haline getirmek olacak. Böyle olursa yatırımcıları da Van’a çekmiş olacağız. Bizim belediye olarak önceliklerimiz arasında vatandaşın yaşamına dokunmak, onları iyi şartlarda yaşatmak söz konusu olacak.”

“VAN’DA SU FELAKETİ YAŞANIYOR”

Van’ın Türkiye’nin en pahalı suyunu kullandığının altını çizen İlhan, “Van Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanıyor. Suyumuz Nişantaşı’ndan, Çankaya’dan daha pahalı. Atık su bedeli için alınan en yüksek oran Van’da. Van Gölüne giden atık su kirli. Tesisler çalıştırılmıyor. Kısıtlı çalıştırılıyor. Bu ciddi bir sıkıntı. VASKİ, Van’da bir hizmet veriyor. Karşılığında insanların burnundan getiriyor. 13 bin insan Van’da su faturasını ödeyemediği için icraya verildi. Su insanların en doğal ihtiyacıdır. Suyun en ucuz olması gerekir. Van’da su felaketi yaşanıyor. Kaldı ki VASKİ’nin su yetiştiremediği mahallelerimiz var” diye aktardı.

“BİZİM BELEDİYEMİZDE BİR BANKAMATİK MEMUR OLMAYACAK”

İlhan, işi ehline vereceklerini aktararak, “Yönetim prensiplerimizi kamuoyu ile paylaştık. İşe alımlarda liyakat esas olacak demiştik. Sınavsız işe alım olmayacak. KPSS esas alınacak. Çalışanların yüzde 3’ü engelli olacak. Bu bizim yönetim anlayışımız içerisinde yer alıyor. Biz işi ehline vereceğiz. Bizim belediyemizde bir bankamatik memur olmayacak. Van talan ediliyor. Bunun önüne geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Necmettin Dursun