Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara cep telefonunda özel tüketim vergisi matrahları yeniden belirlendi. Yeni ÖTV düzenlemesiyle lüks pahalı telefonların fiyatlarında değişiklik olmazken fiyatı ucuz cep telefonlarına kademeli olarak indirim gelecek.  Cep telefonlarında ÖTV matrahları yeniden belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Özel Tüketim Vergisi matrahı 1.500 TL'yi aşmayan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 25 oldu. ÖTV matrahı 1.500-3 bin TL arasında olan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 40 olarak belirlendi.

3 bin TL'nin üzerindeki telefonlarda ise yüzde 50'lik oran değişmedi. Cep telefonlarındaki vergi oranları değişmezken vergi matrah miktarları güncellendi. Daha önce yüzde 25'lik dilimde 1.200 TL'yi geçmeyen telefonlar yer alıyordu. Yüzde 40'lık dilimde ise 1.200-2.400 TL'lik ÖTV matrahı olan telefonlar bulunuyordu.

ÖZEL TÜKERTİM VERGİSİ NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi matrahı ürünlerden alınacak vergi miktarını belirlemede kulanılıyor. Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutar anlamına geliyor.

Telefon bağımlısı ülkeler açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?

İşte o liste;

Teknolojinin gelişmesiyle insan hayatına giren akıllı telefonlar yaşamını büyük bir parçası haline geldi. Artık adeta vazgeçilmez olan akıllı telefonlar sosyal hayattan iş hayatına kadar hemen hemen tüm işleri halletmeye olanak sağlıyor. Türkiye ise akıllı telefonlara bağımlı olan ülkelerde 8. sırada yer alıyor.

Özellikle koronavirüs döneminde artan telefon kullanımı, yıllardır büyük bir sorun olmaya devam eden "akıllı telefon bağımlılığı" konusunu yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar ise özellikle çocuklarda baş gösteren bağımlılık konusunda aileleri uyarıyor. Kanada'da bulunan McGill Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 2014 yılından 2020 yılına kadar dünya genelinde yaklaşık 35 bin kişiyi kapsayan yeni bir rapor yayınladı.

EN ÇOK BAĞIMLI OLAN ÜLKELER

Araştırmaya göre, akıllı telefonlara bağımlı olan ülkeler arasında ilk sırada Çin yer alıyor. Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin'de, geçtiğimiz yıl 1,5 milyar adet telefon satılmıştı. İkinci sırada ise petrol zengini Suudi Arabistan var. 21 milyon akıllı telefon kullanıcısının bulunduğu ülkede, telefon bağımlılığı ciddi bir sorun. Malezya da son yıllarda artan akıllı telefon bağımlılığı nedeniyle üçüncü sırada yer alıyor. Ülkede genellikle Samsung ve Huawei tercih ediliyor.

TÜRKİYE 8. SIRADA

Son zamanlarda artan akıllı telefon bağımlılığından ülkemiz de nasibini aldı. Yapılan araştırmaya göre Türkiye, dünyada 8. sırada yer alıyor.

Öte yandan, en çok akıllı telefon bağımlısı olan 10 ülke şu şekilde sıralandı:

1. ÇİN

2. SUUDİ ARABİSTAN

3. MALEZYA

4. BREZİLYA

5. GÜNEY KORE

6. İRAN

7. KANADA

8. TÜRKİYE

9. MISIR

10. NEPAL

Batarya ve telefon yazılımları hakkında konuşan Özkan, “Telefon ısısı, hava sıcaklığının altında kaldığında zorlanabiliyor fakat bir süre sonra aynı şekilde kendiliğinden yapılanıyor. Bunlar, elinin altında teknoloji olan herkesin bilmesi gereken bilgiler. Durumdan istifade eden birçok tamirci de müşteriden işçilik parasını alıyor ve şu anda orijinal batarya diye bir şey kalmadı ortalıkta sadece muadilleri var” dedi.

“Yaptığımız en büyük hata, gece yatarken telefonu elektrik prizlerine bırakmaktır”

Bataryanın tam bitmeden ya da azaldı sinyalini görmeden şarja takılmasının telefonu yıprattığını belirten esnaf Özkan, “Yaptığımız en büyük hata, gece yatarken telefonu elektrik prizlerinde bırakmak” diyerek bataryanın ömrünü kısalttığını vurgulayarak, “Mümkün olduğunca 2,5-3 saat arasında cihazı şarjda tutup, dolduğundan emin olmadan çıkarmamalıyız” dedi.

Müşterilere 1 amper olan şarj kablolarını tavsiye etmediklerini, bunun yerine 2 amper ile çalışanları önerdiklerini dile getiren Özkan, bu tip kabloların orijinale yakın olması hem bataryanın hızlı bir şekilde doldurduğunu hem de telefon sağlığı açısından daha güvenli olduğunu ifade etti. Ayrıca bataryaların A, B ve C kalite diye 3'e ayrıldığını ve kesinlikle garanti belgesi olmadan satın alınmamasını belirten Ali Osman Özkan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“6 ay ve 1 yıl arası garantisi olan bataryalar var fakat insanlar, 1 yıl olanlara rağbet etsinler. İlave olarak, internetten sipariş ettikleri bataryaları kendilerini takmaya kalkmasınlar çünkü ellerindeki tornavidayı milimle kaydırsalar bile patlamalarına ya da takmadan bozulmalarına sebep olabilirler. Bu tip hataların ana nedeni ise bataryaya materyal bir cismin değmesi ihtimalidir."

Orijinal olmayan şarj aletleri telefonunuza ciddi zararlar verebilir
Orijinal olmayan şarj aletleri, telefonunuzda ana kart yanması ve batarya patlaması gibi sorunlara yol açabilir. Sahte ve yan sanayi şarj aletleri, ucuz olmasıyla bilinirken vatandaşlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Ancak telefon tamircileri sahte şarj aletlerinin telefonlara kalıcı hasarlar bırakabileceği konusunda uyarıyor.

Eskişehir'de telefon tamirciliği yapan Mert Özsoy, sahte şarj aletlerinin telefonun ana kartının yanmasından bataryasının patlamasına kadar ciddi sorunlar çıkarabileceğini belirtti. Eskişehir'de telefon tamirciliği yapan Mert Özsoy, sahte şarj aletlerinin telefonun ana kartının yanmasından bataryasının patlamasına kadar ciddi sorunlar çıkarabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili konuşan telefon tamircisi Mert Özsoy, sahte şarj aletlerinin telefona verebileceği zararlardan bahsetti. Sahte ve orijinal şarj aletlerinin fiyatına da değinen Özsoy, “Orijinal şarj aletlerinde belirli bir akım ve direnç vardır. Prizden gelen yüksek akımı orijinal şarj aletleri sınırlayabilirken, sahte şarj aletlerinin dreci kaliteli olmadığı için bu akımı kontrol edemez. Fazla akım çektiği için telefonun ana kartı yanabilir, kameralar zarar görebilir ve telefon bataryasını patlatabilir. Sahte şarj aletlerinin satılıyor olması fiyatlardan dolayı. Orijinali 300 lira olan şarj aletinin çakması 25 lira olabiliyor. O yüzden vatandaşlar daha çok sahte şarj aletlerini tercih ediyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim