ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Son yıllarda yoğun ilgi gören Van Gölü Ekspresi, önemli tren yolculuğu güzergahlarından biri oldu. Geçtiğimiz günlerde kış sezonunun ilk seferine başlayan Van Gölü Ekspresi, yolcularına eşsiz güzellikteki manzaralar eşliğinde seyahat yapma fırsatı verse de Doğu Ekspresi’nin gölgesinde kalmaya devam ediyor. Ankara’da başlayıp Bitlis’in Tatvan ilçesinde son bulan Van Gölü Ekspresi’nin Van’dan geçmemesi yıllardır sıkça dile getirilen konuların başında yer alıyor. Tren seferiyle bölgenin güzelliklerine tanık olan seyahatseverler, Van’a gitmek isterse feribot ya da karayolunu kullanmak zorunda kalıyor.

VAN İÇİN SÖZ ALINDI AMA GERİSİ GELMEDİ

Doğu Ekspresi kış boyunca, turistik vagonların yoğunluk olduğu seferleriyle büyük ilgi odağı olurken Van Gölü Ekspresi’nin haftada sadece 2 gün sefer yapıyor. Trende turistik olmayan vagonların olması ve trenin Van’a gelmemesi yıllardır sürekli dillendirilirken konular olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaret ederek turistik Van Gölü Ekspresi talebinde bulunan Abdulahat Arvas bu konuda söz almasına rağmen konu daha sonra gündemde tutulmadığı için gerçekleşmedi. Aynı konu bu yıl bir kez daha gündeme gelirken Van Gölü Ekspresi ile ilgili Şehrivan’a konuşan Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Deniz, turistik tren seferlerinin ve Van Gölü Ekspresi’nin Van’dan geçmesinin kente ciddi anlamda katkı sağlayacağını dile getirdi.

DENİZ: TREN SEFERLERİ KÜLTÜREL TURLARIN EN ÖNEMLİ PARÇASI HALİNE GELDİ

Trenli turların son dönemlerde yoğun ilgi gördüğünü belirten Deniz, “Ülkemizde turizmin birçok çeşidi var. Bölgemiz kültür turizminde çok yoğunlukta olan bir yer. Özellikle tren seferleri kültür turlarının bir parçası. İnsanlar kültürü merak ediyor, doğayı da görmek istiyor. Trenle seyahat insanların dikkatini çekiyor. Turizmde merak olur. İnsanlar gezerken değişik deneyimler elde etmek isterler. Tren de bunlardan biridir. Trenin kendine has bir havası var. Tren yolculuğu turistlere çok güzel bir deneyim katıyor. Özellikle kış aylarında bambaşka bir ambiyans oluşuyor. Kışın yoğun bir ilgi oluyor. İnsanlar tren yolculuğunda arkadaşlıklar, dostluklar da ediniyorlar. Karın yağmasıyla birlikte trenin bambaşka bir ambiyansı oluyor. Hafızada çok güzel etkiler yaratıyor. İnsanlar da bunu deneyimlemek istiyor” dedi. 

DENİZ: VAN GÖLÜ EKSPRESİ’NİN VAN’A UĞRAMASI ÇOK ÖNEMLİ

Deniz, Van Gölü Ekspresi’nin Van’dan geçmesinin kente katkı sağlayacağını aktararak, “Turistik trenlerde vagonların birçoğu yataklı oluyor. Bu yataklı vagonlarda insanlar bir yerden bir yere seyahat ediyorlar. Turistik trenin bir başka özelliği gittiğiniz belli noktalarda size belli destinasyonlar sunuyor. Mesela Erzurum’da duruyor belli bir saat ve insanlar Erzurum’u gezme imkânı buluyor. Van Gölü Ekspresi’nin Van’a uğraması çok önemli. Trenin Van’dan geçmesi ve turistik olması büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı. 

TURİSTİK TREN VAN TURİZMDE KATMA DEĞERİ BÜYÜK BİR ALTERNATİF OLABİLİR

Deniz, bu konuda yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Van’ın turizm için çok önemli bir kent. Turistler buraları gezdiğinde böyle güzel olduğunu bilmediklerini söylüyorlar. Gezdikten sonra buraları tanıyorlar, biliyorlar. Kentlerimizin tanıtımı iyi değil. Eğer iyi tanıtılırsa turistler de buralara bilinçli olarak gelir. Gezginler bir süre sonra deniz turizmini istemiyorlar. Farklı turizmlere yöneliyorlar. Doğanın, tarihi yerlerin olduğu yerleri gezmek istiyorlar. Van’ın kültürel mirası anlatılamaz. Van’daki kaleler, kiliseler, muazzam bir gölü, dağları var. Van’da çok fazla alternatif var. Van’ın kendine has kültürü var.”

Türkiye'de satışı yapılan maden suyunda dışkı tespit edildi! Türkiye'de satışı yapılan maden suyunda dışkı tespit edildi!

“BU KONUDA YÖNETİCİLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

“İnsanlar farklı tatlar tatmak istiyorlar. Van’ın da çok iyi bir mutfağı var. Van’a gelen yerli ve yabancı turistler mutfağı görme imkânı da buluyor. Turlardaki turistler Van mutfağına hayran kalıyorlar. Turizm sadece görmek değil bütün duyulara hitap ediyor. Bu çok önemli. Van da bunu verebilecek bir il. Tren gibi alternatif turizm etkinlikleri ile bunu daha da arttırabilir. Bu konuda Van’ın yerel yönetimlerine, milletvekillerine çok büyük işler, görevler düşüyor. Derdimizi Bakanlara, gerekli mercilere ulaştıracak olanlar bunlardır.”

Editör: Necmettin Dursun