ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-FATMA NUR POLATCAN

Pandemi sürecinde kapalı kaldıktan sonra açılan, geçtiğimiz aylarda ise tam kapasiteye geçen Kapıköy ile Van’da turizm hareketliliğinde eski günlere dönüş başladı. Pandemi öncesi yıllık 1 milyona yaklaşan turist sayısına doğru yükseliş yeniden başlarken, bu dönüş istatistiklere de yansımaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilerine göre, 2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde Van’ı 204 bin 644 yabancı ziyaretçi ziyaret etti. Bu ziyaretin başını İranlılar çekerken Kapıköy’ün ziyaretçi kabul etmesinden bu yana tatil dönemleri dışında hareketlilik hiç durmadan devam etti. Özellikle Muhteşem Cuma ve yılbaşı gibi dönemler büyük geçişlere vesile olurken en büyük akın ise 20 günlük Nevruz tatilinde oldu. Bu veriler ilk 6 ayda 200 bin civarında bir geçiş yaşatırken, Şehrivan bu rakamları ve gidişatı kentin turizmini bilen isimlere sordu. Şehrivan’a konuşan Van Turizm Derneği Başkanı İzzet Kütükoğlu ve Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, rakamların olumlu olduğunu fakat Van’ın mevcut durumdan çok daha iyi olabileceğini söyledi. Öte yandan Van’ın sadece İranlı turistlere değil, yeniden Avrupalı turistlere de çalışması gerektiği öne çıkarken, bunun için daha büyük tanıtım etkinlikleri düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

TURİZMDE HAREKETLİLİK YENİDEN BAŞLADI

Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van Turizm Derneği Başkanı İzzet Kütükoğlu, pandeminin olumsuz etkilediği turizm ve turist sayısının kısıtlamaların kalkmasıyla eski haline geldiğini dile getirdi. Kütükoğlu, turist çekmek için tanıtımın iyi yapılması gerektiğini belirterek, “Pandemiden sonra böyle bir hareketliliğin olması Van ekonomisine, Van turizmine katkı sağlamıştır. Bu güzel bir rakam ama temennimiz diğer ülkelerden de Van’a gelişlerin olması. Gelenlerin çoğu İranlı oluyor. Bu sayı gelecek aylarda artar çünkü bizim yazımız yeni başladı. Temmuz-Ağustos’ta bu sayı artış gösterir. Türkiye genelinde bir turizm hareketliliği var. İnşallah 2018-2019 yıllarındaki sayıyı yakalarız. Turizm çekmek için Van’ın tanıtımını iyi yapmamız lazım. Eğer iyi bir tanıtım yapamazsak elbette turistlerde istediğimiz sayıyı yakalayamayız. Van tarihi ve kültürel değerleri bakımından önemli bir merkez” diye aktardı.

KÜTÜKOĞLU: DEĞERLERİ ÖNE ÇIKARMAK GEREKİYOR

Turist çekmek için kentte yapılan etkinliklerin artması gerektiğini ifade eden Kütükoğlu, “Van doğunun incisi, o yüzden bu güzellikleri iyi tanıtmak lazım. Tanıtımı iyi yapılırsa Van’a daha çok turist gelir. Tanıtıma önem vermemiz lazım. Tarihi ve turistik değerleri korumamız, restore edip gündeme getirmemiz lazım. Görülmemiş birçok yerimiz var. Bunları ön plana çıkarmak lazım. Bunların yanı sıra festivaller yapılabilir. Van Gölünün tanıtımı yapılabilir. Van Gölünü gündemde tutacak festivaller olabilir. Bunlar Van’ın tanıtıma katkı sağlar. Bu konuda ilgililere, ilgili kurum ve kuruluşlara büyük görev düşüyor. Bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım. Tarihi değerlerimizi korumamız ve turizme açmamız lazım. Bunları yapacak kurumların bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

TUNÇDEMİR: ROTALARIMIZI AVRUPA’YA ÇEVİRMEMİZ LAZIM

Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Açıklanan verilerin birçoğu İranlılardan oluşuyor. İranlı vatandaşlar her hafta sonu ve tatil dönemlerinde Van’ın yolunu tutuyorlar. İran pazarını diğer dış pazarlarla ayrı tutmamız lazım. Çünkü İran hem coğrafi hem de kültür açısından bize yakın. Aslında açıklanan verilerde hangi ülkelerden kentte ne kadar turistin geldiğini öğrenmekte fayda var. Bu verileri de şu döneme göre normal buluyorum. Tabi ki ilerleyen dönemlerde de daha iyi olacağına eminim. İran’dan farklı olarak rotalarımızı Avrupa’ya çevirmemiz lazım. Çünkü eskiden Avrupalı turistler kentte çok fazla geliyordu” dedi.

“VAN’IN TURİZM KONUSUNA BİRAZ DAHA KAFA YORMASI LAZIM”

Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin bir zamanlar Van’a akın ettiğini belirten Tunçdemir, “Özellikle Urartu ve Ermeni yapıları için Van ciddi anlamda ziyaretti alıyordu. Geldiklerinde de kentin hemen hemen bütün güzelliklerini görme şansı buluyorlardı. Buradaki kiliseleri ise kent için ve turizm için velinimet konumundadır. Bizler bu değerleri iyi kullanmalıyız. Van’ın tekrardan geçmişteki turistlerini yakalaması lazım. Şu an dağcılar ve kayakçılar dışında farklı turistler kentte gelemiyor. Bu anlamda da her ayı ve her mevsimi ayrı güzel Van’ın bu konulara biraz daha kafa yorması lazım. Turistler için çalışmaların sıklaşması lazım. Çünkü turist ağırlamak adına bizim bir eksiğimiz yok” ifadelerini kullandı.

“ÖNCELİĞİMİZ AVRUPALI TURİSTLER OLMALI”

Avrupa’daki turistler için çalışmaların olmadığına dikkat çeken Tunçdemir, devamında şunları söyledi: “Van Gölü havzası ve Van olarak hiçbir değerimizi tanıtamıyoruz. Turizm Bakanlığı da hep diğer bölgedeki değerlere önem veriyor. Çünkü insanlar kendi bölgesindeki değerlere sahip çıkıyor ve tanıtımını yapıp pazarlıyor. Bu bölgedeki değerleri de tanıtabilseydik bakanlık bize de önem verirdi. Yerli zaten ve İranlı turistler zaten geliyor. Bundan sonra birinci önceliğimiz Avrupalı turistler olmalıdır. Eski pazarımızı geri almak için çalışalım. Belli dönemlerde yaşanılan güvensizlik ortamından dolayı dışarıya olan pazarımızı kaybettik ama Van’ın ne kadar güvenilir ve güzel olduğunu gündeme getirmemiz lazım.”

“VAN’IN TANITIMA İHTİYACI VAR”

Van’ın tanıtım sorunu bir kez daha vurgulayan Tunçdemir, “İç ve dış pazarı daha fazla elde etmenin en iyi yolu tanıtımdır. Eskiden güvenlik sorunu vardı ama şimdi yok. Güvenli bir bölge olmamıza rağmen kimse gelmiyor. Suçu kendimizde aramamızda fayda var. Daha çok turist çekmek için önce birlik olmamız lazım. Onlar ziyaret etmemiz ve onlarında bizi ziyaret etmemiz lazım. Tabi bunlar da yetkililerin işidir. Lobimizi ciddi anlamda güçlendirmemizde fayda var. Van hem daha ucuz hem de daha güzel. Bu anlamda da daha fazla turist çekme potansiyelimiz var ve bunun farkına varmamız lazım” diye konuştu.

TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDEN YABANCI SAYISINDA GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 52,84 ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Temmuz ayında yurda giriş-çıkış yapan yabancı ziyaretçi sayılarını açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre; 2022 yılı Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52,84 artış kaydedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan geçici verilere göre; 2022 yılı Temmuz ayında Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52,84 oranında bir artış göstererek 6 milyon 665 bin 129 oldu. Verilere göre, Temmuz ayında ülkeye gelen 6 milyon 665 bin 129 yabancı ziyaretçinin 124 bin 486’sı günübirlikçi oldu. Temmuz ayında ülkeye gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında Antalya yüzde 34,66 ile 1’inci olurken, İstanbul yüzde 26,40 ile 2’nci, Edirne yüzde 11,60 ile 3’üncü, Muğla yüzde 9,12 ile 4’üncü, İzmir ise yüzde 4,23 ile 5’inci oldu.

2022 YILI OCAK-TEMMUZ DÖNEMİNDE ÜLKEYİ ZİYARET EDEN YABANCI SAYISI GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 128,28 ARTIŞ GÖSTERDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, 2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde128,28 artış kaydedildi. 2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 128,28 artış göstererek 23 milyon 30 bin 209 oldu. Verilere göre, 2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde ülkeye gelen 23 milyon 30 bin 209 yabancı ziyaretçinin 355 bin 474’ü günübirlikçi oldu. Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında İstanbul yüzde 36,97 ile 1’inci, Antalya yüzde 27,61 ile 2’nci, Edirne yüzde 10,95 ile 3’üncü, Muğla yüzde 6,43 ile 4’üncü, Artvin ise yüzde 3,39 ile 5’inci oldu.

Editör: TE Bilisim