Van'ın Muradiye ilçesinde bulunan Vanlıların "Şeytan Köprüsü" olarak adlandırdığı tarihi yapı, hem mimari özellikleri hem de etrafını saran trajik hikayesiyle bölgenin en dikkat çekici yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Köprünün "Şeytan Köprüsü" olarak anılmasının arkasında yöre halkı arasında nesilden nesile aktarılan hazin bir hikaye yatıyor.

VEDAŞ ekiplerinin özverili çalışmaları onurlandırıldı! VEDAŞ ekiplerinin özverili çalışmaları onurlandırıldı!

Rivayete göre, bir düğün alayının köprüden geçerken yaşadığı facia, yapının bugünkü ismine kavuşmasına neden olmuş. Düğün alayının köprüden kanyona düşmesi sonucu yaşanan trajedi, bölge halkının hafızasında derin izler bırakmış ve köprü o günden sonra "Şeytan Köprüsü" olarak anılmaya başlanmış.

BİRİ VAN’DA, DİĞERİ KONYA’DA!

Türkiye'de, aynı "Şeytan Köprüsü" adını taşıyan iki yapıdan biri de Konya'da yer alıyor. Van'daki benzerinin yanı sıra, Konya'nın 5 bin yıllık Sille Mahallesi'nde bulunan bu yapı, aslında antik bir su kemeriydi. Ancak zamanla coğrafi koşulların etkisiyle iki tepeyi birbirine bağlayan dar ve tehlikeli bir geçit halini aldı. Yüksek ve dar yapısı sebebiyle günümüzde aktif olarak kullanılmayan bu köprü, ismini ürkütücü görünümünden kaynaklanan yerel bir efsaneden alıyor.

Muhabir: ZENÜN YEŞİL