Van’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Akdamar Badem Çiçeği Festivali, doğaseverleri ve fotoğraf tutkunlarını yine Van Gölü kıyılarına çekti. Festivalin ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası Otomotiv Meslek Grubu Komite Başkanı Danyal Yıldız, etkinliğe dair görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Yıldız, festivali desteklediklerini belirterek, doğal yaşamın korunması ve organizasyonun daha nitelikli hale gelmesi için bir dizi öneride bulundu.

YILDIZ: BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ KENTİN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR

Festivalin önemine dikkat çeken Yıldız, “Doğal güzellikleri ile canlanan Van’ımızın, özellikle badem çiçeklerini öne çıkararak yerel kültürü tanıtmak, turizmi canlandırmak ve toplumu bir araya getirmek maksadıyla 2022’de ani bir kararla yapılan ve bu sene 3’üncüsü düzenlenen "Akdamar Badem Çiçeği Festivali"ni; kentimizin bilinirliği, turizme katkısı ve halkımızın süruru için çok önemli bir etkinlik olduğunu ve bu festivali desteklediğimizi belirtmek isterim” dedi.

BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ İÇİN ÖNERİLER

Yıldız, badem çiçeklerinin açtığı dönemde özellikle Akdamar Adası ve çevresindeki doğal yaşamın korunması gerektiğini vurgulayarak, “Her sene Nisan ayı itibariyle canlanan adeta bir tabloyu andıran Van Denizi koyları, adaları, dağları ve tarihi ören yerleri ile mucizevi bir şölene tanıklık ediyoruz. Tasavvuru, niyeti, amacı ve uygulanışı itibariyle önemle desteklediğimiz bir fikir olan Badem Çiçeği Festivali, iki yıldır uygulanma biçimi ve ziyaretçilerin çokluğu nedeniyle beraberinde çeşitli eleştirileri de getirmiştir. Bu eleştirilerin bir kısmı düzeni, tertip ve riayetiyle ilgili olup, bunlar kontrol altına alınabilecek durumlardır. Ancak doğa, ekosistem ve tarihin muhafazası ile ilgili eleştiriler önem arz edip, muaccel önlem ve değişiklikleri iktiza etmektedir” ifadelerini kullandı.

“BU MERKEZLERİN ZİYARETÇİLERE SINIRLANMASI ZARURİ VE ELZEMDİR”

Hayvan popülasyonunun zarar görmemesi için çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini dile getiren Yıldız, “Nitekim baharın gelişi ile canlanan tabiat örtüsünün korunması; üreme ve yumurtlama dönemi olan martı, tavşan ve haşerat ile endemik bitkilerin (başta ters lale) korunması maksadıyla, doğal yaşam alanı olan bu merkezlerin ziyaretçilere sınırlanması zaruri ve elzemdir. Bu denli yoğun bir insan kitlesinin doğal alanlarda bilinçsizce dolaşması canlı popülasyonunu ve ekosistemi tehdit etmekte, ileride önüne geçilemeyecek tahribatlara neden olacağı göz önüne serilmektedir. Ülkemizde de örnekleri olan festivallerin bir numunesi olan Badem Çiçeği Festivalinin gayesi, farkındalık ve halkın hassasiyeti olmalıdır. Her yıl Adana’da yapılan Portakal Çiçeği festivali buna örnek olarak gösterilebilir” diye konuştu.

“AĞAÇLANDIRMAYI TEŞVİK İÇİN BADEM FİDANI DAĞITIMI TÜM KURUMLARCA SAĞLANABİLİR”

Yıldız, festivalin daha verimli geçmesi için şu önerilerde bulundu: “Yürüyüş ve kortej etkinlikleri şehir merkezinde veya Gevaş sahilinde yapılabilir. Dikkatleri çekmek ve ağaçlandırmayı teşvik için badem fidanı dağıtımı tüm kurumlarca sağlanabilir. Katma değer oluşturmak için badem üretimi/hasadı, badem yağı ve badem şekeri/ezmesi gibi nitelikli bir dönüşüm için üretime yönelik bilgilendirme ve eğitim workshopları düzenlenmelidir. Van YYÜ’nün "Turizm Haftası" etkinliği bu festivale eklenmelidir. (Van YYÜ, bağımsız etkinliklerden vazgeçmeli, kentin bileşenleri ile koordineli ortak çalışmalara entegre olmalıdır)”

“TURİZMİN ASIL HEDEF KİTLESİ OLAN BÖLGE İLLERİ VE KOMŞU ÜLKELERDE TANITIMI YAPILMALIDIR”

Tek teker üzerinde gitmenin cezası ağır oldu! Tek teker üzerinde gitmenin cezası ağır oldu!

“Konser ve müzikaller için ören yerleri kullanılmamalıdır. Kentin birçok yeri badem çiçeği figürleri, temsili buket ve yapay çiçek dalları ile süslenmelidir. Badem çiçeği kokusundan esans üretilip, şehrin sokaklarından püskürtülmelidir. Belediye otobüsleri etkinlik takvimi için giydirilmelidir. Öğrencilere Badem çiçeği desenli kıyafetler giydirilmeli, sonraki kuşakların dimağına iz bırakılmalıdır. Turizmin asıl hedef kitlesi olan bölge illeri ve komşu ülkelerde tanıtımı yapılmalıdır.”

“YÜKSEK ÜCRETLENDİRME İLE BU TAHRİBATIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

“Sinema oyuncuları ve yazar buluşmaları yapılmalı, açık hava sineması düzenlenmeli, festival her sene ünlü bir isme ithaf edilerek düzenlenmelidir. Başta Akdamar Adası olmak üzere, bu festival döneminde, doğal yaşamın zarar görmemesi için ziyaret alanları tedbir ile korunmalı; ziyaretçi sayısının sınırlanması için, değil ücretsiz gezme, aksine yüksek ücretlendirme ile bu tahribatın önüne geçilmesi gerekmektedir.”

“ELEŞTİRİLERE KULAK VERİLMELİ”

Yıldız, festivalde emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ederek, “İlanihaye, kentimizin emekleme döneminde olan bu güzel festival, eleştirilere kulak verilerek, daha iyisini yapmak üzere geliştirilmeli, bağcıyı dövmeden üzüm yemeye vesile olmalıdır. Van Valiliği, Van BB, İl Kültür Müdürümüz, Odamız VAN TSO ve başta Van Gölü Aktivistleri olmak üzere STK’ların, emeği geçen herkese teşekkür eder, kentimize, işimize, aşımıza, doğamıza ve gelecek neslimize bereket getirmesini dilerim” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ