ŞEHRİVAN HABER- FATMA NUR POLATCANA/AYDAN KAYHAN

Türkiye, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek seçime hazırlanıyor. Aday adaylık başvurularının bugün biteceği AK Parti’de de yerel seçim hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor. AK Parti’nin aylardır seçim çalışmalarına başladığı kentlerden biri olan Van’da da seçim hazırlıkları sürerken, aday adayları da açıklanmaya devam ediyor. İnşaat yüksek mühendisi Faruk Görünüş, yaklaşık 3 ay önce Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için AK Parti’den aday olduğunu açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde de başvurusunu resmileştiren Görünüş, Şehrivan TV’de kentin ve belediyeciliğin konuşulduğu Hal Böyleyken’e katılırken kentle ilgili önemli tespitler yaptı. Kentin sorunlarının teknik donanım ve beceriyle çözüleceğine dikkat çeken Görünüş, “Bizim derdimiz Van’dır” dedi.

​​​​GÖRÜNÜŞ, PROJELERİNİ ŞEHRİVAN TV’DE AÇIKLADI…

Şehrivan TV’de yayımlanan ve gazeteci ile akademisyen Ömer Aytaç Aykaç’ın sunduğu Gündem Özel programına katılan Görünüş, kendini tanıtarak konuşmasına başladı. Görünüş, kentte doğru zamanda doğru yatırımların yapılması gerektiğini dile getirerek, “Bu kente biz belediye başkanı arıyoruz. Bu kenti doğru yönetecek, bu kentin sorunlarına doğru bir şekilde eğilecek, bunun içerisine siyaseti, ideolojiyi katmadan, bunun içerisine kişisel çıkarları katmadan tamamen kent odaklı çalışacak bir belediye başkanı arıyoruz. Ben aylar önce bu kararı aldığımda bir basın açıklaması yapmıştım. Orada kentin başlıca sorunlarını sıralamıştım. Bu sorunlara değineceğiz. Yatırım yapmak çok önemli değil. Önemli olan doğru yatırımı doğru zamanda yapmak. Bu çok önemli. Yoksa yaptığınız yatırımların çok bir faydası olmuyor” diye aktardı.

İDDİALI ADAY ADAYLARINDAN OLAN GÖRÜNÜŞ: KÖKLÜ ÇÖZÜMLER LAZIM

Van için köklü çözümlerin gerektiğini aktaran Görünüş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bir ilkesi var. Sayın Cumhurbaşkanımız “yaşam kalitesi yüksek kentler inşa edeceğiz” der. Kentimizde yerel yönetimler olsun, kurumlar olsun bu ilkeye göre hareket etmeliler. Kentte ciddi anlamda bir yığılma var. Belli alanlarda müthiş bir nüfus var. İnsanları cezbeden cazibe merkezlerinden çoğu bir yerde toplanmış. Şehri genişletmek zorundayız. Ya yeni ilçeler oluşturacağız, ya mevcut ilçeleri genişleteceğiz. Depremi karşılayacak sağlam bir zeminde değiliz. Bu da buna vesile olacaktır. Trafik anca böyle rahatlayacaktır. En az 20 yılı kapsayacak acil bir çözüm gerekiyor. Köklü çözümler lazım” ifadelerini kullandı. 

GÖRÜNÜŞ, VANAK PROJESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Görünüş, “Kentteki eski binaları bir günde yıkamayacağımızı çok iyi biliyorum. Bir anda bütün Van’ı depreme dayanıklı hale getiremeyeceğimizi biliyorum. Bunların önlemini almamız lazım. Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumda kesinlikle ilk yapacağım işlerden biri Afet Yönetimi Daire Başkanlığını kurmak olacak. Bu işin başına da bu işi bilenler gelecek. Bizim bir arama-kurtarma timimiz yok. Bugün bir afet olduğunda sadece AFAD yeterli olmuyor. Sağlıklı bir arama-kurtarma timinin de olması lazım. Ne kadar vinç, kepçemiz var, iş makinamız var. Bunları oluşturacağız. Sadece Van için değil Hakkari’de de olabilir. Biz bu anlamda VANAK’ı oluşturacağız. Ne kadar eski bina olduğunun envanterini çıkarmamız lazım. Van’da deprem analizi yapılması lazım. Bizim derdimiz Van’dır” diye konuştu. 

“KADROLAR GÜÇLENECEK”

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı ve İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, “Gerek idari gerek teknik ve gerekse mali kadroyu güçlendireceğiz. Tüm personellerimizi performans esaslı çalıştıracağız. Bu nedenle her birimin kendi içerisinde, bir oto-kontrol sistemi kuracağız. Uhdemizde bulunan ve tarafımızca ihale edilecek yol, altyapı ve üst yapı işlerimizde, görevlendirdiğimiz birim sorumlularımızın denetim eksikliğinden kaynaklı tüm eksik ve hatalı işler ile bunların yeniden onarılmasıyla ortaya çıkacak tüm maliyetleri birim sorumlularımıza ve kontrol birimlerimize rücu edeceğiz. Bu durumlardan kaynaklı oluşacak maliyetlerde, öz kaynaklarımızı kapalı tutacağız” dedi. 

“HALKA UCUZ VE TEMİZ SU VERECEĞİZ”

Kuraklık sorununa değinen Görünüş, “En kötü günler için kullanılmak üzere, Van ve ilçelerdeki tüm sondaj kuyularını Yeraltı Suyu Besleme İstasyonlarına çevireceğiz. Van’ın içme suyu teminini dolaylı olarak etkileyen Zernek Barajını, “Korunması Gereken Stratejik Alan” olarak değerlendireceğiz. Belediyelere ait tüm park ve bahçelere yeraltı yağmur ve arazi suyu depolama sistemleri kuracağız. Tüm sulamaları bu depolardan yapacağız. Kuracağımız AR-GE birimiyle yapacağımız çalışmalarla içme ve kullanma suyunu birbirinden ayıracak sayaç ayırma teknolojileri üzerinde çalışacağız. Amacımız içme suyunun ücretsiz verilmesi ve kullanım suyunun birim fiyatını yüksek tutarak insanların suyu israf etmesinin önüne geçmek olacaktır” ifadelerini kullandı. 

KENTİN DEPREM DİRENCİ ARTIRILACAK!

Görünüş, “Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi, İki Nisan Caddesi, Sıhke Caddesi gibi halkın ve trafiğin yoğun olduğu yerlerde bulunan 15 yıl ve üzeri yaştaki tüm binalardan Van ile Gevaş arasında, Van ile Başkale arasında ve Van ile Erciş arasında en az ikişer adet ve alanları minimum 20 bin m2’lik acilen arazi tahsisi gerçekleştireceğiz. Afet anında şehre doğrudan giriş çıkışları bu alanlardan sağlayacağız. Ana yolları sürekli açık tutarak ambulans ve iş manikalarının olay yerine ulaşımını çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmiş olacağız. Kent ve ilçelerinde ekskavatör, kepçe, vinç ve su tankeri gibi iş makinalarına sahip olan tüm firmalarla bir acil durum protokolü yapacağız. Olası bir afet bir durumda kullanabileceğimiz tüm iş makinelerinin envanterini çıkaracağız” şeklinde konuştu. 

“ULAŞTIRMA MASTER PLANI HAZIRLAYACAĞIZ”

Kentin gelecek en az 20 yılı kapsayacak bir Ulaştırma Master Planı hazırlayacaklarını vurgulayan Görünüş, bu planın bir an evvel uygulanmasını sağlayacaklarını söyledi. Görünüş, “Kentin en işlek caddelerine kapalı ve açık otoparklar inşa edeceğiz. Otopark sorununu tamamen çözerek trafik yükünü azaltacağız. Kavşaklarda trafik ışık noktalarına trafik yoğunluğunu anlık ve gerçek zamanlı ölçecek sistemler kuracağız. Böylelikle gereksiz kırmızı bekleme ve yeşil geçme sürelerini düzenleyerek, trafik akışını hızlandıracağız. Şehir merkezindeki tüm yollara yol altı galeri hatları inşa edeceğiz. Tüm altyapı hatlarını bu galerilerde toplayacak ve bu şekilde kaplaması tamamlanan yolların tekrar kazılıp tahrip edilmesinin önüne geçeceğiz. Bu şekilde yolların zarar görmesinin, onarım maliyetlerinin ve olası altyapı çalışmalarından dolayı trafik akışının durmasının önüne geçeceğiz” dedi. 

KALECİK İÇİN STONEHENGE BENZERİ PROJE

CHP lideri Özgür Özel, erken seçim için tek şartını açıkladı! CHP lideri Özgür Özel, erken seçim için tek şartını açıkladı!

Tarihi alanların turizme kazandırılması konusunda da konuşan Görünüş, şunları kaydetti: “Stonehenge, İngiltere'nin Wiltshire kenti Salisbury düzlüğünde bulunan ve her yıl 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği turistik bir yerdir. Buranın bir benzeri ise Van Kalecik'tedir. Kimliği Turizm olan Van’ı her yıl neden 1,5 milyon kişi ziyaret etmesin? Stonehenge Kalecik, Urartular döneminde yapılmış ve içerisinde dikili taşlar, gözlem halkaları ve anıt mezarları barındıran muhteşem bir yerdir. Bu alanla ilgili hazırladığım tasarımda görüldüğü üzere burayı ve benzeri daha birçok yeri hak ettiği değere taşıyarak, bu muazzam alanları kent turizmine kazandıracağız.”

Editör: Necmettin Dursun