Türkiye’de en çok tercih edilen ve kullanılan havalimanlarından biri olan Van Ferit Melen Havalimanı, yıllardır büyük sorunlarla anılırken, havalimanın 3 ay boyunca uçuşlara kapatılması kentte büyük yankı uyandırmıştı. Yıllardır eksik uçuşların artmasına yönelik girişimler, çalışmalar ve çağrılar sürerken, havalimanın pist yenile, asfalt çalışması ve diğer birçok çalışmalar nedeniyle kapatılacağı Van gündemine oturdu.

KONU İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN GELMİŞTİ

Ferit Melen Havalimanının kapatılmasına ilişkin Turizmci Murat Beyaz’ın Van Ferit Melen Havalimanı’yla ilgili soruları sorması üzerine DHMİ Genel Müdürlüğü ilk açıklamayı yapmıştı.

Yapılan açıklamada; “Havalimanımız seferleri devam etmekle olup yapılacak çalışmalar plan dahilinde ve seyrüseferi etkilemeyecek şekilde olacaktır.” denilmişti.

BİR AÇIKLAMDA HAVALİMANI YETKİLİLERİNDEN GELDİ

DHMİ’nin açıklamasından sonra Ferit Melen Havalimanı yetkilileri ve ihaleyi alan şirket yöneticileri ile yapılan görüşmelerde soru işaretleri giderilmedi. Yetkililer pistin havalar ısınınca kesin olarak onarıma alınacağını belirtirken şirkette bunu doğruladı. Şirket yöneticileri, ihaleyi aldıklarını ancak işe ne zaman başlanacağına dair bir bilgi verilmediğini belirterek, “Pistin mevcut durumu tehlike oluşturuyor, kesinlikle yenileme gerekiyor. İhaleyi aldık ve pisti yenileyeceğiz. 3 ay sürecek çalışmalar esnasında uçuşların yapılması imkansız görünüyor. Havalar ısınınca başlanacak dendi ancak DHMİ’den bize ne zaman başlayacağımıza ilişkin bilgi verilmedi.” ifadelerine yer verdi.

“HAVALİMANI UÇUŞLARA KAPATILACAK MI?

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

Pistin yenilenmesi haberlerinin doğru olduğunu kabul eden Havalimanı yetkilileri ise sorulan “Havalimanı kapanacak mı? Uçuşlar duracak mı, durmayacaksa nerede ve nasıl devam edecek? Alternatif pist yapılacak mı?” gibi soruları yanıtlamaktan kaçındı. Van’da uçaklar için risk oluşturan mevcut pistin yenilenmesinin mecburi olduğu ve uçuşların durmaması için olması gereken alternatif pistin bu sürede yapılamayacağı öğrenildi. Seçim sonrası çalışmaların başlanacağı ve uçuşların 3 ay boyunca başka bir havalimanından yapılacağı öngörülüyor.

Kaynak: Van Olay