ŞEHRİVAN ÖZEL - Van’ın en önemli zenginliği olan 600 bin yıllık Van Gölü’nün korunması için beklenen adımlardan birisi atıldı. Van Gölü Koruma Kanunu, Özel Koruma Bölgesi gibi taleplerin dillendirildiği ve bu konuda birçok kurum, kuruluş ve siyasetçinin mücadelesini verdiği süreç ile ilgili önemli bir karar çıktı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın takibini sürdürdüğü, Van Gölü Aktivisitleri’nin ısrarla mücadelesini verdiği koruma süreci ile ilgili resmi kanallardan verilen mücadele geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen sempozyumda daha da öteye götürüldü. Geçen süreçte işlemler hızlandırılırken geçtiğimiz hafta itibariyle de beklenen ilan Resmi Gazete’de yayınlandı.

VAN GÖLÜ VE ÇEVRESİ KORUMA VE KONTROLKULLANIM ALANI OLARAK İLAN EDİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden yapılan bir açıklama ile Van Gölü ve çevresinin ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak ilan edildiği bilgili edinildi. O açıklamada koruma alanı ilan edilmesiyle ilgili olarak ayrıca şu ifadeler paylaşıldı: Van ve Bitlis illeri Van Gölü Potansiyel Doğal Sti Alanı, aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 21.07.2022 tarihli oluru ile “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Alanı’ olarak tescil edilmiştir.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan tarafından paylaşılan müjdeli haberin ardından bir paylaşım yapan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan, kararı sevinçle karşılarken, şu ifadelere yer verdi: Van Gölü için tarihi gün! Van Gölü’nün korunmasına yönelik yürütülen çalışmalarda; Van Gölü ve çevresi "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edildi. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Paydaşı olduğumuz “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” üyelerine ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim