ŞEHRİVAN HABER - Van Gölü'nün çekilmesi sürerken, gölden endişe yaratan kareler ardı ardına yayınlanmaya devam ediyor. Her gün farklı bir köşesinden dehşete düşüren çekilme görüntüleri gelen Van Gölü'nde kötü gidişat sürerken, gölün Urmiye Gölü ile aynı kaderi yaşamaması anlamında açıklamalar ve çağrılar da gelmeye devam ediyor.

Van'da yoğun kar yağışı! Yarın okullar tatil mi? 18 Aralık 2023 Van'da yoğun kar yağışı! Yarın okullar tatil mi? 18 Aralık 2023

Küresel ısınma ve iklim değişikliği dünyada dengeleri alt üst ederken Van Gölü'nün yaşadığı çekilmeye benzer çekilmeler bölgedeki ülkelerde de görülmeye başladı. Van Gölü ile benzer özellikleri taşıyan göllerden birisi olan Urmiye Gölü, küresel ısınmadan nasibini alan bir diğer yapı oldu.

İran'daki göl son 10 yılda büyük bir gerileme yaşarken gölün hatırı sayılır bir kısmı çekilerek koca bir tuz çölüne dönüştü.

Aynı kaderi Van Gölü'nün de yaşamaması adına çağrılar yapılırken, göl ile ilgili sık sık uyarılar yapan isimlerden birisi olan YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü'ndeki su seviyesinin düşmeye devam edeceğini ifade ederken, düşen yağış miktarına da dikkat çekti. Van Gölü'nün Urmiye Gölü'ne göre daha büyük olduğuna ve daha çok kaynağa sahip olduğuna dikkat çeken Alaeddinoğlu, buna rağmen düşen yağışlardan dolayı Van Gölü'nan alan kaybı yaşamaya devam edeceğini söyledi. Önümüzdeki yıllarda Van Gölü'ndeki çekilmenin devam edeceğini söyleyen Alaeddinoğlu, dünyada kaybolmaz denilen göllerin kaybolduğunu hatırlatarak, bunun örnekleri de olduğunu ifade etti.

Editör: Ömer Aytaç Aykaç