ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ
Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO)’da Yeniden değerleme uygulamaları ve Dijital dönüşüm muhasebe mesleğine etkileri, matrah artırımı ve işleteme kayıtları düzeltilmesi semineri verildi.
SMMMO konferans salonunda düzenlenen seminerde konuşan Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Örenci, “Değerli meslektaşlarım pandemi ve deprem nedeniyle uzun bir aradan sonra, bugün yüz yüze eğitimde birlikteyiz. Sayılı kanun uygulamaları konusunda, çak değerli konuşmacılarımız bizlere bu süreci paylaşacaklardır. 
2008 ve 2023 yılları arasında 8 defa matrah artırımı ve yapılandırma yasaları çıkarılmıştır. Bu dönem diğer dönemlerden farklı olarak, ilk defa beyannamesini vermediğimiz 2022 için, matrah artırımı yasa kapsamına alındı. 2022 yılı gelir ve kurumlar vargısı beyannamelerimizi hazırlarken matrah artırımında faydalanacak müşterilerimizin gelir ve kurumlar vargısı matrahları için kıyaslamalar yapmak zorunda kaldık. Çok önemli ve zor bir mesleği yapmaktayız. Hiçbir dönem bu kadar zorlanmadık, yorulmadık. Mart’ta gelir vargısı beyannamesi, nisanda kurumlar vargısı beyannamesi, 17 mayısta 1 dönem geçici vergi beyannamesi, rutin olarak her ay vardığımız KDV ve MUHSGK beyannameleri, bu iş ve işlemlerimizin yanında 7440 sayılı kanun uygulamalarını karşımızda bulduk, tam da 1 haziranda rahat edeceğiz derken 7440 sayılı yasanın 03.07.2023 tarihine uzatılması, 2022 yılı defterlerini yazdırılması ve kapanış taksitlerinin yapılması gibi iş yoğunluğumuz devam edecek.”Dedi

WhatsApp'a yeni özellik geliyor: Sohbet balonları değişecek! WhatsApp'a yeni özellik geliyor: Sohbet balonları değişecek!

31 aralık 2023 tarihinde yapılacak, enflasyon düzenlenmesi öncesinde, müşterilerimizin satmayı planladığı taşınmaz ve amortisman tabı iktisadi kıymetlerin yeniden değerleme uygulamasının tabı tutulması, müşterilerimize ciddi vergisel avantajlar sağlayacağını belirten Örenci, cümlelerini şöyle tamamladı: “ Seminerimiz gündeminde yer alan, yeniden değerleme uygulaması müşterilerimiz açısında oldukça önem arz etmektedir. 31 aralık 2023 tarihinde yapılacak, enflasyon düzenlenmesi öncesinde, müşterilerimizin satmayı planladığı taşınmaz ve amortisman tabı iktisadi kıymetlerin yeniden değerleme uygulamasının tabı tutulması, müşterilerimize ciddi vergisel avantajlar sağlayacaktır.. İşletmede mevcut olup’ta, kayıtlarda yer almayan stok affı içinse mutlaka işletmeler stoğun fiilen bulunması gerekmektedir. Bu konuda müşterilerimizi uyarmamız faydalı olacaktır. Vergi dairesi bu konuda yoklamalar yapabilir. Birinci 2022 yılı cirosu 3 Milyon TL  geçenler ve özellikli sektörlerde dikkate alarak, mali mühür bir an önce temin edilmeli ve sorunlar yaşamama adına son günlere bırakmamalıyız 1 haziran 2023 tarihinde zorunlu eğitimimiz başlanmıştır. , senkron ve asenkron eğitimleri E- birlik üzerinde tamamlamamız gerekmektedir.

Yönetim kurulu üyesi İbrahim Şahin: “ Odamız adına 5 arkadaşımız plan bütçe komisyonlarında görev almış bulunuyor. Mesleğimiz çok önemli bir yer alıyor. Bundan dolayı eğitimlerimiz zorunlu hale geldi. Birkaç yıl sonra mesleğimiz konusunda çok ciddi düzenlemeler olacak. Önümüzde bizi zorlayacak bir enflasyon süreci başlıyor. SMMMO olarak tüm hazırlıklar tamamlandı. Bundan sonraki süreçte yönetmenliği bekliyor olacağız.” Dedi.

Editör: Ömer Aykaç