ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan, tarihi ve doğası ile cezbeden Van, son yıllarda turizmde ülkenin parlayan yıldızı oldu. Her yıl yüz   binlerce kişiyi ağırlayan Van, turizm sektöründe iyi bir yol kat ederken, kentte turizm hareketliliğinin önemli hedef kitlesini İranlı ziyaretçiler oluşturuyor. Yabancı turistlerin yanı sıra yerli turistlerin de ilgi odağı olan Van’ın turizm verileri şu an için olumlu karşılansa da gelecek için ümit vadetmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Haziran ayında yurda giriş-çıkış yapan turist sayısını açıklarken, Şehrivan’ın derlediği verilere göre, bu yılın Ocak-Haziran döneminde Van’ı 184 bin 591 turist ziyaret etti. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren turizmci Murat Beyaz, Van’ın potansiyeline göre çok daha turist ağırlaması gerektiğini dile getirerek, “Sorunlarla boğuşmaktan turizm yapamıyoruz, turizmde havlu atmış durumdayız” dedi.

VAN’I 6 AYDA 184 BİN 591 TURİST ZİYARET ETTİ!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Haziran ayında yurda giriş-çıkış yapan turist sayısını açıkladı. Verilere göre, bu yılın Ocak-Haziran döneminde Van’ı 184 bin 591 turist ziyaret ederken, Haziran ayında ise 46 bin 796 kişi kenti ziyaret etti.

VAN’IN POTANSİYELİ VAR AMA...

Turizmin katkılarını dile getiren Beyaz, “Van; sanayisi, tarım ve hayvancılığı son zamanlarda kötüye giden bir kent haline geldi. Dolayısıyla da eldeki tek ve en büyük gelir kalemi olan turizm kalıyor. Turizm de hem ülke ekonomisine hem de Van’ın ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Bu anlamda dışarıdan gelen ekonomik bir katkı olarak turizme ve turistlere yaklaştığımızda hem ülke hem de Van için önemli bir gelir kalemidir. Şehirler kültürel anlamda turistlerle zenginleşirler. Böyle de bir katkısı var” dedi.

TURİZMCİ BEYAZ, VAN’IN TURİZM KARNESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Beyaz, Van’ın 6 aylık turizm karnesini değerlendirerek şunları söyledi: “Van 6 ayda yaklaşık 185 bin turist çekmiş. Bu rakam kötü bir rakam. 6 ay 180 gün. Günlük yaklaşık bin 25 turist ağırlamışız. Yatak kapasitesi, misafirhanelerle birlikte onbini aşan bir kente günde sadece bin turistin gelmiş olması yaklaşık 9 bin yatağın boş kaldığı anlamına geliyor. Boş yatak sayısının çok fazla olduğunu görebiliyoruz. Günde en az 5 bin-6 bin turist ağırlamalıyız. Öyle olmalı ki yapılan yatırımlar karşılığını bulsun.”

“SORUNLARLA BOĞUŞMAKTAN TURİZM YAPAMIYORUZ”

Van’ın turizmde beklediği beklediği patlamayı yapamadığını belirten Beyaz, “Çok yoğun şekilde turist çekmiyoruz. Rakip olarak lanse edilen şehirlere göre çektiğimiz turist sayısı çok az. Van turizm potansiyeli yüksek olan bir kent fakat bu potansiyeli değerlendiremiyor. Van maalesef bu anlamda bir başarı elde edemedi daha. Bunun çeşitli nedenleri var. Van turizmde beklediğimiz bir patlamayı yapamadı. Bunun için de üzgünüz. Sorunlarla mücadele etmekten, sorunlarla boğuşmaktan turizm yapamıyoruz. Bu konuda da havlu atmış durumdayız” diye konuştu.

Bakan Ersoy Van’da konuştu: Van’ı turizmde dünya vitrinine çıkaracağız! Bakan Ersoy Van’da konuştu: Van’ı turizmde dünya vitrinine çıkaracağız!

BEYAZ: VAN; DİNAMİZMİYLE, TARİHİ GEÇMİŞİYLE, KÜLTÜRÜYLE, DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE BU RAKAMLARI GÖZÜ KAPALI ELDE EDEBİLİRDİ

Beyaz, Van turizm verilerinin kentin sahip olduğu potansiyelin altında kaldığını aktararak, 2023 sonlarına yaklaştığımızda muhtemelen 350 bin-400 bin civarında turisti ağırlayacağız diye düşünüyorum. Bunlar iyi rakamlar değil. Rakamları doğru okumak lazım. 185 bin dediğimiz sayı, sunduğumuz yatak kapasitesine göre çok düşük. Yıl sonunda da yine aynı şeyleri konuşmuş olacağız. 350 bin-400 bin kişi yatak doluluğumuzun sadece 10’da 1’ini karşılamış olacak. Bu sayıların milyonları aşması gerekti. Van da bu potansiyele sahip olan bir şehir. Van; dinamizmiyle, tarihi geçmişiyle, kültürüyle, doğal güzellikleriyle bu rakamları gözü kapalı elde edebilirdi. Van başka bir ülkenin şehri olsaydı, başka bir coğrafyada olsaydı milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayacak bir kent konumunda olacaktı. Ama biz bu enerjiden, dinamizmden faydalanamıyoruz. Bir şehre turist çekmek istiyorsanız ulaşılabilir olacaksınız ama biz maalesef ulaşılabilir değiliz. Van’ın gündemini meşgul eden uçak krizi var. Bu sorunlar çözülebilir. Yeter ki Van’a uygun yaklaşımlar sergilensin. Bunun için bir çaba sarf edilsin” ifadelerini kullandı.

“HER KESİMDEN, HER GÖRÜŞÜ ALIP BUNU HARMANLAYARAK VAN’A UYARLAMAK GEREK”

Beyaz, kentin turizminin iyi noktalara gelmesi için nasıl bir yol izlenileceğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Daha çok turist çekmek için herkes farklı bir yol çizebilir ama dünyada kabul görmüş kentleri örnek almak gerek. Barcelona, İtalya’nın kentleri, Amsterdam, Dubai gibi yerler kendi haritalarını, kendi gerçeklikleriyle bir yol çizerek turist sayısına erişmişlerdir. Kendi değerlerini ön plana çıkararak, kendi coğrafyalarıyla uyumlu bir politika izleyerek bu rakamlara ulaşmışlardır. Türkiye’de de Kapadokya, Mardin, Şanlıurfa, Karadeniz’i örnek gösterebiliriz. Bu kentleri iyice irdeleyip bizim de coğrafyamıza, tarihimize, kültürümüze uygun bir yol haritası çizmemiz lazım. Şu ana kadar izlenen yollar başarısız oldu. Daha doğrusu doğru düzgün bir yol çizilmedi. Şu an çok düşük rakamlarda turist ağırlıyoruz. Bu konu farklı yaklaşımların, farklı fikirlerin bir araya gelmesi ve Van ile özdeşleşen yol haritalarının çizilmesiyle olur. Bunun için de her kesimden, her görüşü alıp bunu harmanlayarak Van’a uyarlamak gerek.”

Editör: Necmettin Dursun