ŞEHRİVAN ÖZEL – Yeşil Sol Parti (YSP) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit’in Van’daki uçuş sorunlarını konu eden soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan cevap geldi.

Yaz ayları boyunca tartışılan konu ile ilgili detaylı bir malumatı bakanlığa sunan Van vekilinin önergesine cevaben verilen açıklamada uçuş sayısının artırılması ve fiyat politikası gibi konulara değindi. İşte Uraloğlu’nun Sayyiğit’in önergesine verdiği o cevap;

FİYATLARAL İLGİLİ DETAY PAYLAŞTI

“Türkiye genelinde 2022 yılında toplam (İç hat ve Dış hat) 1.488.626 uçuş trafiği gerçekleşmiştir. Van Ferit Melen Havaalanı’na son beş yılda (Haziran sonu) toplam 82.061 uçuş trafiği gerçekleşmiştir. 
Havayolu iç hat direkt uçuşlarda bilet tavan fiyatı; uçak kapasitesinin %85’lik kısmı için 1650 TL, %15’lik kısmı için 2500 TL olarak belirlenmiş olup, aktarmalı ya da dış hat uçuşlar ile ilgili tavan fiyat uygulaması bulunmamaktadır. İç hat direkt uçuşlarda belirlenen tavan fiyatın üzerinde bilet satış ücreti tespit edildiğinde yolculara ek paketlerin sunulduğu ve yolcularca bahse konu paket hizmetlerinin kabul edildiği anlaşılmaktadır.”

BAKAN UÇUŞ SAYISININ ARTIRILMASI KONUSUNDA ŞİRKETLERİ İŞARET ETTİ

“Diğer yandan, Havayolu işletmeleri; serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlardır. Hava meydanlarına uçuş başlatılması, ilave hat konulması, uçuş saatlerinin değiştirilmesi, aktarmalı/aktarmasız uçuş ile seferin icra edilmesi vb. hususlar; havayolu işletmelerinin kendi uhdelerinde olup, havayolları, filo yapıları, filo müsaitliği, slot saatleri ve filolarında bulunan hava araçlarının bağlantıları çerçevesinde uçuş saatlerini kendileri belirleyerek talepte bulunmaktadır. Uçuş başvurusu olması halinde, ilgili mevzuat kapsamında Bakanlığımızca değerlendirilmeye alınmaktadır.” 

Bir iş cinayeti daha! İnşaatın 6’ncı katından düşen kalıp ustası hayatını kaybetti! Bir iş cinayeti daha! İnşaatın 6’ncı katından düşen kalıp ustası hayatını kaybetti!

NE OLMUŞTU?

Van’da uçak sefer sayılarının azlığı ile bilet fiyatlarının yüksek olması kamuoyunda tartışılmış, sosyal medyada #VanUçamıyor kampanyası başlatılmıştı. Özellikle yaz aylarında İstanbul ve Ankara gibi merkezlere yurttaşların yakın tarihli uçak bileti bulması mümkün olmazken aktarmalı uçuşlarda bilet fiyatları çok yüksel olmaktadır. Bu nedenle yurttaşlar; diğer illerden cenazelerinin Van’a götürülmesi başta olmak üzere düğün, taziye, eğitim, sağlık nedeniyle yapacağı seyahatlerde ciddi sorunlarla karşılamaktadır. Söz konusu durumdan turizm sektörü de ciddi anlamda etkilenirken Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit 19 Temmuz 2023 tarihinde sorunu TBMM’ye taşımış, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması üzerine şu soruları sormuştu: 
- Van Ferit Melen Havaalanı’nda yurttaşların uçak seferleri ve astronomik bilet fiyatlarında yaşanan sıkıntılardan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Yurttaşların şikâyet ve tepkilerinden haberdar mısınız?
– Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak seferleri ve bilet fiyatlarıyla ilgili yaşanan sorunlarla ilgili Bakanlığınızın önerge tarihine kadar herhangi bir incelemesi olmuş mudur? 
 - Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak seferlerinin az olması ve bilet fiyatlarının çok yüksek olmasıyla ilgili herhangi bir çalışma var mıdır? Yurttaşların şikâyet ve talepleri dikkate alınacak mıdır?
 – Yurttaşların acil durumlarda yaşadığı mağduriyete yönelik bir eylem planınız var mıdır? Özellikle cenazelerini nakledebilmesi ve hastalarının sevki konusunda bir destek programı başlatılması düşünülmekte midir? 
- Van Ferit Melen Havaalanı’nda günlük sefer sayılarının azaltılmasının sebebi nedir?  Günlük sefer sayılarının son beş yılda yıllara göre dağılımı nedir?
 – Önerge tarihine kadar Van Ferit Melen Havaalanı’na uçuş yapan uçak sayılarının son beş yıldaki dağılımı nedir? Uçak sayısının arttırılması amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır?
 - Türkiye genelinde uçak sefer sayıları ve bilet fiyatları hangi kriterlere göre belirlenmektedir? İllere göre uçak sefer sayıları nedir?

Editör: Ömer Aykaç