İki şarap grubu fiyatlarına zam geldi! İşte yapılan zam oranı İki şarap grubu fiyatlarına zam geldi! İşte yapılan zam oranı

ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kentlerinden biri olan Van’ın sorunları her geçen gün büyüyor. Yıllardır birçok sorunla cebelleşen Van’da işsizlik başta olmak üzere ulaşım, çevre yolu, imar sorunu olmak üzere pek çok sorunu bulunuyor. Van her ne kadar kronikleşmiş sorunlarıyla gündeme gelse de bu sorunlar bir türlü çözüme kavuşmuyor. Van’ın sorunlarını sık sık gündeme getiren isim ve STK’lar da bulunuyor. Bu STK’lardan biri de 2022 yılında kurulan ve kentin sorunlarını yakından takip eden Van’a Vefa Platformu. Geçtiğimiz toplantıda Van’da ithal milletvekili istemediklerini dile getiren Van’a Vefa Platformu bu ayki toplantıda kentin sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Platform adına konuşan Başkan Osman Yıldız, ‘Vanlı belengazdır’ yorumunu yaptı.

“VANLI BELENGAZDIR”

Platform adına konuşan Başkan Yıldız, geçen hafta ithal vekil istemediklerini dile getirdiklerini aktararak, “Geçen ay özellikle ithal ve vasıfsız kişilerin Van'da milletvekili adaylığı için başvuru yapmalarına karşı olduğumuzu söylemiştik. Gerek Van'daki STK'lar gerekse Van kamuoyunda çok ciddi şekilde bir karşılık buldu. Ankara'daki siyasi kulvarlarda gerekse Van'da kulağımıza gelen bazı şeyler var. Hâlâ bazı siyasi partilerin ithal vekilde direttiğini duyuyoruz. Bu tarz oluşumları hayata geçirmek isteyenler hem bu dünyada hem de ahirette çok büyük bir vebal almış oluyorlar. Bundan vazgeçmelerini istiyoruz. Van'a hizmet eden, Vanlıya hizmetkârlık eden, Van'ın problemleriyle dertlenebilen insanları görmek istiyoruz. Yıllardır Vanlı vatandaşlarımıza vasıfsız kamu kurum amirleri, vasıfsız milletvekilleri diretildi. Vanlı yazıktır. Vanlı belengazdır. İnşallah el birliğiyle biz bu yapılması düşünülen haksızlıkların üstesinden geleceğiz” dedi.

YILDIZ: VAN’DAN TRABZON'A UÇAKLARLA YOLCULAR TAŞINIYOR

Yıldız, İranlı turistlerin Trabzon’a gittiğini belirterek şunları söyledi: “Geçen yıl Trabzon-Van uçak seferleri kent kamuoyuna bir başarı olarak lanse edildi. Onun yerine İstanbul, Ankara'ya ek uçak seferleri olsun dedik. Bir yıl boyunca birkaç ay içerisinde Van'a gelen gerek esnaf gerek giyim, gıda, yeme-içme sektöründe can suyu olan İranlı turistlerin Van'da tek kuruş harcamadan uçaklarla taşıma stratejisidir. Ne yazık ki geçen günlerde bunu gördük. Van’dan Trabzon'a uçaklarla yolcular taşınıyor. Fabrika desen yok. Biz Van'ı hep bacasız fabrika olarak görüyoruz. Bu ahde vefasızlık neden? Neden Vanlı bu şekilde cezalandırılıyor? Kamu kurumlarının açıklama yapmasını istiyoruz.”

“ZİGANA TÜNELİ NEDEN 10 YILDIR BİTMİYOR?”

Güzeldere Tüneli’nin yıllardır tamamlanmadığını dile getiren Yıldız, “Güzeldere Tüneli’nin yapımına 2013 yılında başlanmış, neredeyse 10 sene olmuş ve hala bitmemiş. Zigana Tüneli ve bu iki tüplü bir tünel. Bizim tünelimiz 3 kilometre, Zigana 14.5 kilometre. Zigana Tüneli’nin yapımına 2017’de başlandı ve bugünlerde açılışı var. Yetkililere soruyoruz; 3 kilometrelik tünelin 10 yılda tamamlanmama sebebi nedir? Devletin ödeneğinde mi problem var? Taşıyıcı firmada mı problem var” diye konuştu.

YILDIZ: IRAKLI TURİSTLER VAN’A GETİRİLSİN

Yıldız, Irak’tan Van’a turist çekilebileceğini belirterek şunları aktardı: “Kuzey Irak’ta çok ciddi bir turist potansiyelimiz var. İran’da birkaç yıl önce çok güzel lobi, reklam yaparak İranlı turistleri Van’a getirdiler. Aynı şeyi biz Kuzey Irak’taki turistler için de istiyoruz. Valilik nasıl ki Saray’daki Kapıköy Sınır Kapısı’na özel servisler çıkartıp turistleri getiriyorsa Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı’nda da giriş-çıkışlarda kolaylık sağlayıp aynı şekilde turistler Van’a getirilsin. Başta sağlık turizmi olmak üzere esnafımıza çok ciddi şekilde katkı sağlayacaktır.”

“18. MADDE VAN’IN ÜZERİNE KARA BULUTLAR GİBİ ÇÖKEN BİR SIKINTIDIR”

18. Madde’nin kentte yarattığı mağduriyete değinen Yıldız, “Van’ın 18. Madde sıkıntısı var. Bu Van’ın üzerine kara bulutlar gibi çöken bir sıkıntıdır. Bu sorun Türkiye genelinde 81 il içerisinde sadece 3 ilde uygulanan bir enkazdır. İnsanların dişinden tırnağından arttırarak aldığı, yatırım yaptığı arsalar haksız ve hukuksuz bir şekilde elinden alınıyor, hiç tanımadığı insanlara ortak ediliyor. Başka illerde arsalar kamulaştırılarak vatandaşın hakkı ya nakdi ödeniyor ya da hesabına aktarılıyor. Bizde bu sıkıntı var. Bunun gibi onlarca sıkıntı var. Ne yazık ki Van’a yıllardır bu zulüm uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI…

Yıldız, “Düşük fiyatlı bir arsanın sahibi çok daha kıymetli arsalara ortak edilmiş. Bu da yetmezmiş gibi bu kişi hemen kendi alanını çevreliyor, meyve ağaçları ekiyor. Hem 18. Madde haksızlığı var hem de bir kişi çok kıymetli arsalara ortak ediliyor. İnsanların bu konuda çok ciddi şekilde sıkıntı yaşayacağını görüyoruz. Konuştuğumuz insanlar bıçağın kemiğe dayandığını söylüyor. İnsanlarımızın birbirine zarar verme durumu oluşacak. Bunun da vebali ağırdır. Hem kul hakkıdır hem de vatandaşımızı birbirine düşman etmedir. Çevre Yolu’nun bitmemesinde bunun da etkisi var” diye aktardı.

“VAN YILLARDIR MEGA KÖY HALİNDEN KURTULAMADI”

Van’ın bunu hak etmediğini belirten Yıldız, “Van yıllardır mega köy halinden kurtulamadı. Van’ın her tarafı çok güzel. Düzlük alanları çok. Sadece biraz samimi olmak lazım. Van’a hizmet sevdalısı olmak lazım. Van’ın birçok problemi var. Yağmurdan önce caddelerde yürünmüyordu toz bulutlarından dolayı. Van bunu hak etmiyor. Van büyük bir şehir. Türkiye’de şehirler geliştiğinde dışa doğru gelişir. Van ise içe doğru gelişiyor. Van’a samimi insanların gelmesi lazım” dedi.

Editör: TE Bilisim