Van’da Türkçe öğretmeni Bahar Cangüleç adlı öğretmen iki yıl önce sekiz kişiyle başlattığı kitap okuma hareketi, bugün 200’den fazla kadının katıldığı büyük bir kültür ve dayanışma ağına dönüştü. Kitapların etrafında buluşan kadınlar, yalnızca edebî eserleri değerlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda dostluklarını pekiştirerek Van’ın kültürel hayatına da katkı sunuyor.

Bahar öğretmenin öncülüğünde başlayan kitap okuma yolculuğu, her geçen gün büyüyerek kentin dikkat çeken kültürel oluşumlarından biri hâline geldi. Daha sonra Ayfer Ataman ve Aysel Yıldız öğretmenlerin de dahil olduğu grup kocaman bir buluşma ve okuma etkinliğine dönüştü İki yıl önce yalnızca sekiz kadının bir araya gelmesiyle temelleri atılan Van Kadın Kitap Tahlil Grubu, bugün üç ayrı grupta 200’den kadın üyeye ulaşarak kitapların birleştirici gücünü gözler önüne seriyor. Okumayı bireysel bir uğraş olmaktan çıkarıp ortak bir düşünce ve paylaşım alanına dönüştüren kadınlar, her ay düzenledikleri buluşmalarla Van’da örnek bir kültür hareketine öncülük ediyor.

VAN’DA KİTAPLARIN ETRAFINDA BÜYÜYEN BİR KADIN DAYANIŞMASI

Bugün iki yüzden fazla üyeye ulaşan Van Kadın Kitap Tahlil Grubu, üç ayrı grup hâlinde faaliyetlerini sürdürüyor. Her ay belirlenen eserleri okuyarak bir araya gelen kadınlar, kitapların karakterlerini, olay örgülerini, toplumsal meselelerini ve edebî yönlerini farklı bakış açılarıyla değerlendiriyor. Grubun en önemli özelliklerinden biri ise herhangi bir ticari amaç taşımadan, tamamen gönüllülük esasıyla faaliyet göstermesi. Kitap sevgisi etrafında bir araya gelen kadınlar, bu buluşmalar sayesinde hem edebiyatla ilişkilerini güçlendiriyor hem de günlük hayatın yoğunluğu içerisinde kendilerine ait bir sosyal ve kültürel alan oluşturuyor.

HER ŞEY “KİTABI KONUŞACAK BİRİLERİ OLMALI” DÜŞÜNCESİYLE BAŞLADI

Van Kadın Kitap Tahlil Grubu'nun kuruluşunda oldukça sade ancak bir o kadar da anlamlı bir düşünce bulunuyor: “Kitap okumak bize yetmiyordu, kitabı konuşacak birileri olmalıydı!”

Bu düşünceden hareketle bir araya gelen üç kadın öğretmen, okudukları eserler üzerine sohbet edebilecekleri, farklı yorumları dinleyebilecekleri ve düşüncelerini özgürce paylaşabilecekleri bir ortam oluşturmak istedi. Başlangıçta küçük bir arkadaş çevresinde gerçekleştirilen buluşmalar, zamanla yeni katılımcıların da ilgisini çekti. Kitapların etrafında kurulan dostluklar büyürken, bu birliktelik kadınların birbirlerinden öğrendiği ve farklı hayat tecrübelerini paylaştığı bir platforma dönüştü. Grup üyeleri için kitap tahlili yalnızca bir romanın konusunu veya karakterlerini tartışmak anlamına gelmiyor. Aynı zamanda hayatın yoğun temposundan uzaklaşmak, kendilerine zaman ayırmak, yeni insanlarla tanışmak ve farklı düşüncelerle karşılaşmak için önemli bir fırsat sunuyor.

VAN’DA AYNI GÜN, AYNI SAATTE ÜÇ AYRI KİTAP BULUŞMASI

Van Kadın Kitap Tahlil Grubu'nun ulaştığı büyüklük, geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleştirilen eş zamanlı etkinliklerle bir kez daha ortaya çıktı. Kentte üç farklı mekânda, aynı gün ve aynı saatte bir araya gelen kadınlar, kitaplar üzerine düşüncelerini paylaşarak edebiyat dolu bir gün geçirdi. Saat 14.00'te başlayan buluşmalar kapsamında Bahar Öğretmen'in koordinasyonundaki birinci grup Çikolata Evim'de, Ayfer Ataman’ın koordinasyonundaki ikinci grup Münchies Cafe'de, tarih öğretmeni Aysel Yıldız'ın koordinasyonundaki üçüncü grup ise Luuq Cafe'de toplandı. Üç ayrı mekânda eş zamanlı gerçekleştirilen etkinliklerde kadınlar, daha önce belirlenen eserleri farklı yönleriyle ele aldı. Katılımcılar, okudukları kitaplardan hareketle insan ilişkileri, toplumsal yaşam, bireysel özgürlükler ve kadınların toplumdaki konumu gibi pek çok konuda görüş alışverişinde bulundu. Böylece Van'ın farklı noktalarında aynı saatlerde başlayan kitap sohbetleri, edebiyatın insanları bir araya getiren gücünün güzel bir örneğini oluşturdu.

Van'a kar yağdı!
Van'a kar yağdı!
İçeriği Görüntüle

KADINLAR BU KEZ EDEBİYATIN GÜÇLÜ ESERLERİNİ TARTIŞTI

Cumartesi günü gerçekleştirilen buluşmalarda farklı eserler ele alındı. Bahar Öğretmen'in öncülüğündeki birinci grup Çürüme adlı eser üzerine değerlendirmelerde bulunurken, Ayfer Ataman ve Aysel Yıldız'ın koordinasyonundaki ikinci ve üçüncü gruplar, Türk edebiyatının önemli feminist romanlarından biri olan Duygu Asena'nın Kadının Adı Yok adlı eserini tartıştı. Özellikle Kadının Adı Yok, kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları eşitsizlikleri, kendilerini gerçekleştirme mücadelelerini ve bireysel özgürlük arayışlarını konu edinmesi bakımından buluşmaların anlamını daha da güçlendirdi.

KİTAPLAR YALNIZCA OKUNMUYOR, DOSTLUKLARA DA KAPI ARALIYOR

Farklı yaşlardan, mesleklerden ve yaşam deneyimlerinden kadınları bir araya getiren buluşmalar, katılımcılar arasında yeni dostlukların kurulmasına da zemin hazırlıyor. Bir kitabın kahramanıyla kurulan bağ, kimi zaman başka bir kadının hayat hikâyesini anlamayı kolaylaştırırken, aynı eser üzerine yapılan farklı yorumlar da katılımcılara yeni bakış açıları kazandırıyor. Grup üyeleri, kitapların yalnızca bilgi edinmek veya vakit geçirmek için okunmadığını; aynı zamanda insanın kendisini, çevresini ve yaşadığı toplumu anlamasına yardımcı olan önemli bir araç olduğunu ortaya koyuyor.

ÜÇ KADIN ÖĞRETMENDEN VAN'A ÖRNEK OLACAK BİR HAREKET

Van'da üç kadın öğretmenin bireysel girişimleriyle başlayan ve kısa sürede geniş bir katılımcı kitlesine ulaşan bu gönüllü oluşum, kentte kültür ve edebiyat faaliyetlerinin gelişmesi açısından da dikkat çekiyor. Özellikle dijital iletişimin günlük hayatın büyük bölümünü kapladığı bir dönemde kadınların düzenli olarak bir araya gelerek kitaplar üzerine yüz yüze sohbet etmeleri, okuma kültürünün toplumsal bir etkinliğe dönüşebileceğini gösteriyor.

Bahar, Ayfer ve Aysel öğretmenlerin öncülüğünde sürdürülen buluşmalar, aynı zamanda öğretmenlerin eğitim kurumlarının dışında da toplumun kültürel gelişimine katkı sunabileceklerinin somut bir örneğini oluşturuyor. Herhangi bir zorunluluk veya maddi beklenti olmadan sürdürülen bu faaliyetler, gönüllülüğün ve ortak bir amaç etrafında buluşmanın ne kadar güçlü sonuçlar doğurabileceğini ortaya koyuyor.

HEDEF DAHA FAZLA KADINA ULAŞMAK

Van Kadın Kitap Tahlil Grubu'nun önümüzdeki süreçteki en önemli hedefi ise iki yıldır devam eden bu gönüllü kültür hareketini sürdürerek daha fazla kadına ulaşmak. Kitapların etrafında oluşan dayanışmayı büyütmek isteyen grup, kadınların kendilerine zaman ayırabildikleri, düşüncelerini özgürce ifade edebildikleri ve yeni dostluklar kurabildikleri bu ortamı daha geniş kitlelerle buluşturmayı amaçlıyor. İki yıl önce sekiz kadının kitap sevgisiyle başlayan yolculuk, bugün iki yüzden fazla kadının katıldığı büyük bir buluşmaya dönüşürken, Van'da kitapların yalnızca bireysel bir okuma alışkanlığı değil, aynı zamanda güçlü bir toplumsal dayanışma aracı olabileceğini de gösteriyor. Van'da üç kadın öğretmenin yaktığı bu küçük edebiyat ışığı, bugün yüzlerce kadının hayatına dokunuyor. Çünkü bazen bir kitap yalnızca okunmuyor; konuşuluyor, paylaşılıyor, yeni dostlukların ve bambaşka hayat hikâyelerinin başlangıcına dönüşüyor.

Muhabir: NECMETTİN DURSUN