Van ve Bahçesaray ilçelerini birbirine bağlayan zorlu kara yolunda ulaşımı yılın her günü mümkün kılacak tünel projesi için saha çalışmaları resmen başladı. 13 kilometrelik tek tüp olarak hayata geçirilmesi planlanan tünel projesi için zemin etüt ve sondaj çalışmalarına başlanırken projenin tamamlanmasıyla zorlu coğrafyada ulaşım 12 aya yayılmış olacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TALİMAT VERDİ, ÇALIŞMALAR RESMEN BAŞLADI

Her yıl kış aylarında yoğun kar yağışı ve çığ tehlikesi nedeniyle Bahçesaray'ın yolları sık sık ulaşıma kapanıyor. İlçeye güvenli ve kesintisiz ulaşım sağlanması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yeni tünel projesi için çalışma başlatıldı.

ZEMİN ETÜT ÇALIŞMALARININ ARDINDAN İHALE VE YAPIM AŞAMASINA GEÇİLECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Karayolları ekipleri, projenin hayata geçirilmesi adına bölgede teknik incelemelere hız verirken Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri, bölgede zemin etüt ve sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında güzergah üzerindeki zeminin özelliklerinin belirlenmesi amacıyla toprak ve kaya analizleri gerçekleştiriliyor. Etüt çalışmalarının tamamlanmasının ardından tünelin maliyetinin belirlenmesi ve daha sonra ihale ile yapım aşamalarına geçilmesi hedefleniyor.

TÜRKİYE'NİN İLK KAR TÜNELİNİ BAHÇESARAY'A

Bahçesaray'daki yaklaşık 3 bin rakımlı Karabet Geçidi'nde incelemelerde bulunan AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, ilçenin Türkiye'nin en zorlu coğrafi şartlarına sahip yerlerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin ilk kar tünelini Bahçesaray'a yaptıklarını aktaran Türkmenoğlu, şunları kaydetti: "Bahçesaray'a kesintisiz bir yol ağımız var. Bahçesaray ile Gevaş arasında da tek tüp tünel çalışmamız gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, yaklaşık 13 kilometrelik bir tünel planlanıyor. Bu tünelle ilgili ilk adım etüt çalışmalarıdır. Haliyle Karayolları Genel Müdürlüğümüz tarafından zemin etüt çalışması yapılıyor. Arkadaşlarımız bölgede etüt çalışmalarını sürdürüyor. Toprak analizinden, kaya analizine kadar çalışmalar gerçekleştiriliyor.

“TÜRKİYE'NİN EN UZUN TEK TÜP TÜNELLERİNDEN BİRİ OLACAK”

Etüt çalışmaları sonucunda bir maliyet hesaplaması çıkacak. Maliyet hesaplamasından sonra proje çalışması, ihale aşaması ve yapım aşaması gelecek. Türkiye'nin en uzun tek tüp tünellerinden biri olacaktır. Saklı bahçemiz Bahçesaray'ımızı gün yüzüne çıkaracağız. Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı ifade ediyoruz."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda başlatılan bu dev yatırım, bölge halkı için büyük bir umut kaynağı oldu. Türkmenoğlu, Van'ın kamu yatırımları konusunda Türkiye'de 9'uncu sırada yer aldığını hatırlatarak, bu projenin bölgeye verilen önemin somut bir göstergesi olduğunu belirtti. Kış aylarında yaşanan ulaşım kısıtlamalarının ortadan kalkmasıyla birlikte Bahçesaray'ın sosyal ve ekonomik hayatının da canlanması bekleniyor. Tünel projesi, sadece bir yol yapımı değil, aynı zamanda bölgenin dış dünyayla olan bağını koparan çığ riskine karşı atılmış en büyük adım olarak öne çıkıyor.

Van semalarında görsel şölen: Şimşekler geceyi aydınlattı
Van semalarında görsel şölen: Şimşekler geceyi aydınlattı
İçeriği Görüntüle

Kaynak: AA-DHA