ŞEHRİVAN HABER: CEYLAN KARA - BÜŞRA TEKNAZ

Dolar kurunun artışının sürmesi sonrası akaryakıta uygulanan büyük zam sonrası adeta zam yağmurları başladı. Enflasyona karşı direnmeye çalışan esnaf her gün yeni fiyat artışları ile karşılaşırken vatandaşa bir kötü haber de ekmek zammından geldi. Temel tüketim gıdası olan ekmeğe birçok ilde zam gelirken, zamdan nasibini alan bir il de Van oldu. Van’da geçtiğimiz günlerde fırıncılar tarafından yapılan ekmek zammı talebi onaylandı. Zamla birlikte Van’da 4 liradan satılan 210 gramlık somun ekmeği 6 lira, 200 gramlık pide ekmeği ise 6 lira oldu. Zam kararından sonra Van’daki vatandaşlardan tepkiler de gelmeye başladı. Ekmeğe yapılan zam kararını Şehrivan’a değerlendiren vatandaşlar son günlerde dur durak bilmeyen zamlardan şikâyet ederken, fırıncılar da artan maliyetlerden dert yandı. 

VAN’DA VATANDAŞ EKMEĞE GELEN ZAMLARA TEPKİLİ

Ekmek zamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan vatandaşlardan Yunus Y. “Zam her gün geliyor, ne olacak bilmiyorum. Yazık yani bu insanlara bu kadarda olmaz. Yatıyorsun zam kalkıyorsun zam alıştık yani zamlara. Ekmek şu an 6 TL olmuş ise asgari ücretle çalışan adamı düşünemiyorum. Sadece ekmek değil her şeye zam geldi. Yetkililere ne desek bilemiyoruz. Yıllardır aynı muhabbetler. Yetkililer sadece cebini düşünür. Yetkililere buradan sesleniyorum şu garibanların sesini duyun. Fakir fukara perişan. Para yok iş yok bizde evimize ekmek alırken zorlanıyoruz. Ekmeğe tek değil her şeye bir çözüm bulsunlar. Gıda alamıyoruz. Fasulye, nohut dahi alamıyoruz evimize. Vatandaş olarak diyorum ki devletin buna bir el atması lazım. Bugün aldığımı yarın aynı fiyata alamıyorum” diye konuştu.

VATANDAŞLARDAN YETKİLİLERE ÇAĞRI!

Son dönemlerde her şeye zam geldiğini ifade eden vatandaşlardan Ömer Faruk Teknaz, şöyle konuştu: “İnsanların alım gücüde düştü maalesef. Ülkemizde çok ciddi bir de israf sorunu var. Mesela kırsal yerlerde yaşayan aileler var bunların nüfusları da yüksek olduğu için günübirlik alıyorlar. 10 kişilik bir aile günde iki kere ekmek alırsa 20 tane ekmek yapıyor, bu da 120 TL’ye tekabül ediyor. Bu açıdan da gerçekten çok zor bir durum zaten işsizlik sorunu hat safhada insanlar perişan bir halde bir an önce yetkililerin bu konuyla ilgilenmesi lazım. Özellikle devlet erkânının ciddi bir şekilde bu israf sorununa da el atması lazım. Devletin tasarruf yapması lazım. Yani bu şekilde giderse zaten zorlanırken daha da zorlanacağa benziyor. Bu iş sadece bizimle bitmiyor. Gerçekten evine bir tane ekmek götüremeyecek insanlarda var. Allah hepsinin yardımcısı olsun. Bir an önce de bu işe çözüm bulunmasını istiyoruz.”

VATANDAŞ EKMEK DE Mİ YEMESİN!

Şafak Sezer, ekmeğe gelen zamma tepki göstererek şunları aktardı: “Ekmeğe zam geldi. Fakir fukara ne yapacak, işsizler ne yapacak? Hepimiz perişan haldeyiz. Mazotun litresi 34 TL oldu. Millet perişan halde. Durum hiç iyi değil. Dışarda yemek yiyemiyoruz. Dürüm 35 TL olmuş. Bir ekmek 6 lira olmuş. Millet ne yesin? Millet aç mı kalsın? Yetkililer bir an önce bu zamlara bir çözüm bulsunlar.”  

Van için kentsel tasarım rehberi ve eylem planı çağrısı! Van için kentsel tasarım rehberi ve eylem planı çağrısı!

FAKİR FUKARA NE YİYECEK?

M. G. adlı vatandaş, “Bir ekmeğin bir günde 4 TL’den 6 TL olması çok büyük bir zamdır. Nasıl bir anda 2 TL zam yapılabilir? Millet perişan halde. Büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Ben bir esnaf olarak işçi çalıştıramıyorum. Buradan yetkililere sesleniyorum; çok büyük bir zam, lütfen en kısa sürede gerekli çözüm yollarını bulun. Bizi de daha fazla mağdur etmeyin” ifadelerini kullandı. Ali K. adlı vatandaş, “Sadece ekmek değil her şeye zam geldi. Sadece ben değil, bütün millet ümitsizliğe kapıldı. Artık hiçbir şeye güvenimiz kalmadı. Bundan daha büyük ne olabilir? En temel ihtiyacımız olan ekmek de zamlandı. Artık ne diyeceğimizi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Elimiz kolumuz bağlı” dedi. 

FIRICILAR DA ARTAN MALİYETLERDEN MUSTARİP

Zamlardan sıkıldıklarını belirten fırıncı İsa S. “Enflasyonun karşısında ezilen fırıncılardır. Ekmeğe ve gıdaya sürekli zam geliyor. Biz bunun hiçbir şekilde önüne geçemiyoruz. İlk defa ekmeğe yüzde 50 zam geldi. Buda vatandaşı etkileyecek ama yapacak bir şey yok. Sadece ekmek değil hangi markete gidersen git her gün farklı fiyatlarla karşılaşıyorsun. Piyasaya bakıyoruz akaryakıta gelen zam aynı zamanda oduna ve una da yansıyor. Biz işi bırakmayı düşünüyoruz, bu dereceye geldik. Şimdi gelen bu zamda bizi kurtarmayacak. Ekmeğe zam geldi ve uncular, odunculular zam yapmaya başlayacak. Fırıncılar zarar etmeye başlayacak. Bunu bir şekilde durdurmak gerek. Baktığımız zamanda bu durumda en çok ezilen kitle fırıncılardır. Biz burada 3-4 kişi çalışıyoruz, biz bile geçimimizi sağlayamıyoruz. 8 bin kira veriyorduk ve kira 12 bin oldu. Odunun tonu 2 bin 500 iken şu an 3 bin 500 olmuş. Unun torbası 300 TL’ye alıyorduk şuan 500 TL olmuş. Denetleme yok. Zabıtalar dünya kadar ama hiç kimse oralı olmuyor. Asgari ücrete zam yapmasaydılar da bu ürünlere zam gelmeseydi.”  şeklinde konuştu.

FIRINCI ESNAF MALİYETLERDEKİ ARTIŞI İŞARET EDİYOR

Gelen zammı yerinde bulan fırıncı ise şunları aktardı: “Zam gerekli bir zamdı çünkü un fiyatı almış başını gidiyor. Bu zam gelmeseydi bazı arkadaşlarımızı işten çıkarmak zorunda kalacaktık. Van’daki bütün fırıncılar çok zor zamanlar geçirdi. Hatta bazıları fırınlarını kapatmak zorunda kaldı. Bu yüzden bu zam zorunlu bir zamdı. Sadece una yüzde 100 zam geldi. Bu da biz fırıncıları büyük bir sıkıntıya koydu. Ne kadar çalışsak da kar edemiyorduk.”

Editör: Necmettin Dursun