Van 11. Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki ikinci Güneş Enerjisi Santrali projesi tamamlanarak hizmete açıldı. İki günlük Van ziyaretleri kapsamında birçok projeyi inceleyen ve hizmete açan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Güneş Enerjisi Santrali projesi açılışına da katıldı.

YENİ GESi, TÜRKİYE’DE İLK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR

Durmadan her daim Türkiye için hizmet üretmeye devam ettiklerini vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Günümüzde atmosfere ve çevreye zarar vermeyen, ekonomik olan yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi hızla artmaktadır. Bu bilinçle, ilk olarak 2017 yılı aralık ayında İzmir’de Güneş Enerjisi Santrali’ni kullanıma aldık. Van 11. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluğundaki ikinci Güneş Enerjisi Santrali projesini tamamlayarak hizmete sunuyoruz. 100 bin metre kare alan üzerine kurulan santralimiz; 5 adet trafo, 45 adet inverter, 10.400 adet panelden oluşuyor. Ayrıca 5 bin 600 kilovatlık kurulu güce sahip. İşletme süresi boyunca en az yüzde 70 verimle çalışacak ve sözleşme süresi sonunda en az yüzde 70 verimle çalışır halde idaremize devredilecektir. Santralimiz Türkiye’de Enerji Performans Sözleşmesi modeliyle hayata geçirilen ilk Güneş Enerjisi Santrali. Uygulama projesi sonrasında sağlanacak enerji ve maliyet tasarruflarıyla, sözleşme süresince tüm maliyetlerin karşılanması garanti altına alındı.” Şeklinde konuştu.

VAN, GES’TE TÜRKİYE’NİN İLK ÜÇ İLİ ARASINDA

Kamuda köklü değişim! Kamuda köklü değişim!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ise, “Bakanımızla az önce yaptığımız güzel toplantıda da Van’ın ekonomik, kültürel, sosyal gelişmesi adına gerek karayolları gerek havayollarına ilişkin konular konuşuldu. Bu konuları da size arz etme imkanı bulduk. İnşallah Türkiye gelişirken, ilerlerken, büyürken Van’ımız da buna ayak uyduracak. Van’da güzel işler yapılıyor. Bizde burada Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; Milletvekilimizle, bürokrasimizle, iş dünyamızla, sivil toplum örgütlerimizle, sizlerin desteği ve yüreklendirmesiyle eğitimden sağlığa, kültürden turizme, ulaşımdan iletişime, enerjiye, kırsal alt yapıya kısacası hayata ve yaşama dair bir sürü alana dokunuyoruz. Vanlı hemşerilerimizin yaşamlarının kolaylaştırılması için canla başla bir bütün olarak çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Bu Güneş Enerjisi yatırımda ilimiz için iyi oldu. Van’ın birde şöyle güzel bir özelliği var, GES yatırımlarında ve verimliliğinde Türkiye’nin sayılı ilk üç ili arasında. İnşallah bunlarında sayıları ve kapasiteleri artacak. Ülkemizin her alanda gelişmesine katkı sağlayacak. Emeği geçen bütün arkadaşlarımızı da yürekten kutluyoruz.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ŞABAN BEYAZSAÇ