Depremin yıl dönümü öncesi sık sık yaptığı uyarıları bir kez daha yapan inşaat mühendisi ve deprem konusunda önemli otoritelerden birisi olan Faruk Görünüş kentin deprem direnci hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Uzun yıllardır kentin depremselliği ile ilgili çalışmalar yapan Görünüş, 12 yıl önceki depreme değinen Görünüş; 23 Ekim 2011 Van depreminden bugüne tam 12 yıl geçti. Bu süre içerisinde ülkemizde birçok 7 ve üzeri büyüklükte deprem meydana geldi. Kentimizde, geçen bu 12 yılda deprem bilinci sadece korkudan ibaret kaldı.”

GÖRÜNÜŞ: VAN ANLAŞILMASI MÜMKÜN OLMAYAN BİR REHAVET İÇERİSİNDE!

Van’da tekrar meydana gelecek 7 ve üzeri depremlerde binlerce vatandaşımızı kaybedeceğimizi bile bile, 2011 yılından bu yana yaşanan yüzlerce irili ufaklı depremlerin etkisiyle taşıma gücü azalan 30 ve üzeri yaştaki birçok otel ve konut binasının kent merkezine çok yakın 5,5-6 büyüklükteki depremlerde, tıpkı 9 Kasım 2011 yılında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan 25 binada olduğu gibi yerle bir olacağını bile bile kent olarak maalesef halen anlaşılması mümkün olmayan bir rehavet içerisindeyiz.”

GÖRÜNÜŞTEN KRİTİK SORULAR: 2011 DEPREMİNDEN KAÇ DEPREM HASAR ALDI? KAÇI YIKILDI? KAÇI KULLANILIYOR!

“Binaların güvenliğini sağlamak, kentte depreme dayanıksız yapı stoku envanterini çıkarmak ve bu yapılara ivedi bir şekilde müdahale ederek halkın can güvenliğini sağlamak vicdani sorumluluğumuzdur. Depremlere dirençli bir kent olmak istiyor ve bir yerden başlamak istiyorsak, Öncelikle bu soruların cevabını vermeli ve ivedilikle harekete geçmeliyiz.” Diyen Görünüş, kentin depreme hazır bulunuşluğu ile ilgili olarak ise çarpıcı sorular yöneltti. İşte Görünüş’ün o soruları: 2011 yılında Van’da kaç bina ağır hasar ve orta hasar aldı? Ağır hasar alan binaların kaç tanesi yıktırıldı? Kaç tanesi yıktırılmadı? Kaç tanesi halen mesken olarak kullanılıyor? Depremden sonra orta hasar almış ve güçlendirme yapılmaması durumunda bir yıl içerisinde yıkılması zorunlu olan kaç orta hasarlı bina güçlendirilmedi ve kaç orta hasarlı bina halen mesken olarak kullanılıyor?

Uçak bileti tavan ücretine büyük zam yapıldı! İşte yeni rakam Uçak bileti tavan ücretine büyük zam yapıldı! İşte yeni rakam

“DEPREM BİLİNCİ VE DEPREM ANI MOTİVASYONU ŞART!”

Kentte ekonomik ömrünü tamamlamış ve deprem gibi sarsıntılara gerek kalmadan her an kendiliğinden yıkılması muhtemel kaç bina yapı var? Van’da hali hazırda faaliyet gösteren okullarda, dershanelerde, anaokullarında ve kreşlerde görev yapan öğretmenlere, hastanelerde ve sağlık ocaklarında görev yapan doktorlar ile sağlık personellerine afet yönetimi konusunda kaç kez eğitim verildi? Bir deprem anında soğukkanlılığını koruması gereken ve kalabalığı yönetmek durumunda kalacak öğretmenler, doktorlar ve sağlık personelleri bu göreve hazır mı?”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ORHAN SAĞLAM