ŞEHRİVAN HABER/ FATMA NUR POLATCAN - VEYSEL İZGİ

Van'da cadde, sokak ve kaldırım temizliğinde zamanında adım atılmazken yağışın üzerinden günler geçmesine rağmen kenttin yollarındaki kar ve eriyen karların oluşturduğu su birikintileri büyük mağduriyetler oluşturdu. Kentin dört bir yanında olumsuzluk manzaraları görüntülenirken Şehrivan’a konuşan vatandaşlar, çalışmaların yetersiz olduğundan dert yandı.

Van’da son bir haftadır etkisini gösteren kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kent merkezinde ve ilçelerde süren kar yağışıyla birlikte çalışmalar da yetersiz kalınca Van adeta harabeye döndü. Yol ve kaldırımlardaki karlar temizlenmediği için buz pistine dönerken, kaldırımların kenarında kar birikintileri oluşuyor. Mahallelerde yollar temizlenmediği için çoğu araç yolda zor anlar yaşarken, kaldırımlarda kar küreme yapılmadığı için çoğu esnaf çareyi kendi kapısının önünü temizlemekte buluyor.

İLK YOĞUN KAR YAĞIŞINDA BELEDİYELER SINIFTA KALDI

Kışa aylar kala hazır olduğunu iddia eden ve iş makinaları ile boy gösterisi yapan belediyeler karla mücadelede yetersiz kalırken yol kenarlarında, sokaklarda ve kaldırımlarda oluşan birikintilerden dolayı Van’da trafik daha büyük bir çileye döndü. Otogar, hastaneler ve diğer yoğun alanlarda bile kar temizliği yetersiz kalırken birçok mahalle ve sokakta çalışma yapılmadı bile. Şehir merkezinde bile gerekli çalışmalar yapılmazken geçtiğimiz yıllarda görülen karla topyekün mücadele ve etkili çalışmalar bu yağışta gerçekleşmedi. Yağışın üzerinden günler geçmesine rağmen hala sosyal medyada ve birçok platformda tartışmalar sürerken Şehrivan’a konuşan vatandaşlar temizlik çalışmalarının yetersiz olmasından dert yanarak yetkilileri görevlerini yapmaya davet etti. 

VATANDAŞ: VAN’DA TEMİZLİK ÇALIŞMALARI YETERSİZ! 

Mehmet Cicim adlı vatandaş, yolların buz pistine döndüğünü, vatandaşın kaldırımlarda yürümekte zorluk çektiğini dile getirerek, “Çalışmalar yetersiz kalıyor. Kendi imkânlarımızla yolu temizliyoruz. İnsanlar düşmesin diye kendi imkânlarımızla kapımızın önünü temizleyip tuzluyoruz. Maalesef görevliler çalışmıyor. Herhangi bir temizlik olduğunu görmüyoruz. Kendimiz temizlemek zorunda kalıyoruz. Galiba akşamları temizlik yapmaya fırsat bulamıyorlar ki sabahları yolları kapatıp trafiği alt üst ediyorlar! Çok yoğun çalışıyorlar! Belediyelerin bu işleri yapması gerekirken vatandaş kendi imkânlarıyla temizlik yapıyor. Hâlbuki bu sene öyle ahım şahım bir kar da yok. Ona rağmen maalesef her yerde kar. Kaldırımlar, yollar buz pist gibi. Oysaki kentin en işlek caddesi ve buranın çok temiz olması gerekiyordu. Belediyenin bu sıkıntıları gidermesi gerekiyor” dedi.  

“BELEDİYELER SINIFTA KALDI”

Orhan Işık adlı vatandaş, bu sene yeterince kar olmadığı halde çalışmaların yetersiz olduğunu belirterek, “Çalışmalar çok yetersiz. Kaldırımları biz temizliyoruz. Yolun halini görüyorsunuz. Çamurdan yolda yürünmüyor. Kaldırımlar buz pisti gibi. Çoğu kişi yere düşüyor. Kapının önünü kendimiz temizliyoruz. Mahallede de durum yanı. Ciddi bir temizlik olduğu söylenemez. Yollar buzlu. Tuzlama yok. Temizleme yok. Her taraf bataklık. Temizlenmeyen kar erimeye başladı mı yürüyemiyorsunuz. Kar az olmasına rağmen çalışmalar bu sene yetersiz kaldı. Yetkililerden vatandaş olarak daha iyi hizmet bekliyoruz. Kar yağdığında bir vatandaş olarak iyi bir hizmet bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

VATANDAŞ KENDİ KAPISININ ÖNÜNÜ TEMİZLEMEK ZORUNDA KALIYOR

Nebi Kaçak adlı esnaf, verimli çalışılmadığına dikkat çekerek, “Geçmiş yıllara nazaran bu yıl az kar yağdı, bu yılın kışı biraz hafif geçiyor. Son 2-3 gündür yağan karın hayatı olumsuz yönden etkilediğini görüyoruz. Yollarda bayağı kar var. İstediğimiz yere ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz. Çok verimli çalışmadıklarını görüyoruz. Bir organizasyon eksikliği var. Çok fazla işçi ve ekipmanın olduğunu da biliyoruz. İnsanlar mağdur oluyor. Esnaf dükkânının önünü kendi temizliyor. Biz de dükkânımızın önünü kendimiz temizliyoruz. Bayağı da buzlanıyor. Tuzu da kendimiz döktük. Bunun böyle olmaması gerekiyor” diye konuştu. 

YOLLARDA, KALDIRIMLARDA KAR VE SU BİRİKİNTİLERİ VAR, YÜRÜMEK İMKANSIZ!

Kaçak, eksikliklerin olduğunu belirterek, “Büyükşehirde yaşıyoruz. Çalışmaların büyükşehire göre yapılması gerekiyor. Eksiklikler çok fazla. Yolların kenarlarında birikmiş karlar, yol ortasındaki birikintiler ve çukurlar… Kaldırımlarda da yağ yığıntısı var. Bir planlama eksikliği var. İnsanların işe gittiği saatte yolu kapatıyorlar. Bunu önceden planlamaları gerekiyor. Bu işler biraz önceden planlanması gereken işlerdir. Daha kar yağmadan kar yağınca nerelere hizmet yapılacağı konusunda bir planlamanın yapılması gerekiyor” dedi. 

Bir iş cinayeti daha! İnşaatın 6’ncı katından düşen kalıp ustası hayatını kaybetti! Bir iş cinayeti daha! İnşaatın 6’ncı katından düşen kalıp ustası hayatını kaybetti!

YOLLAR VE KALDIRIMLAR BUZ PİSTİ GİBİ…

Cezmi Kılıç adlı esnaf, mecbur kalıp kendi dükkânlarının önünü temizlediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Maalesef kar temizliği çok yetersiz kalıyor. Kendilerince çalışmıyorlar. Bazı yerleri temizleyip bazı yerlere girmiyorlar bile. Kaç gündür yağan kar hala temizlenmedi. Esnafların hepsi mecbur kalıp kapılarının önünü kendileri temizliyorlar. Yaşadığımız mahallede de durum aynı. Yollar karlı, sonradan temizlenmediği için buz tutuyor. Resmen buz pisti gibi yollar. Yürümekte çok zorluk çekiyoruz. Oysa temizlik yapsalardı yollar, kaldırımlar bu kadar buz tutmazdı. Kaldırımlarda düşenler oluyor. Önceden tedbir alsalar bu kadar sorun yaşanmaz. Akşam yapılması gereken işi gündüz yapıyorlar. Yolları kapatıp trafiği alt üst ediyorlar. Önceden önlem alsalardı bu kadar sorun yaşanmazdı.”

Editör: Necmettin Dursun