ŞEHRİVAN HABER/ ŞABAN BEYAZSAÇ- Uluslararası IV. Kurdiyat Sempozyumu, Melayê Cizîrî ve Mirası adlı sempozyum, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde başladı. Van YYÜ, Yaşayan Diller Enstitüsü’nün Edremit Belediyesi’nin desteği ile düzenlediği sempozyum yurt içi ve yurt dışı katılımcıların katılımıyla start aldı. 27- 28 Nisan tarihleri arasını kapsayan ve ünlü Kürt şairi Melayê Cizîrî’ye dair çalışmaları kapsayan sempozyumun açılışı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış gibi isimlerin de yer aldığı açılış töreni ile start aldı.  Yaşayan Diller Enstitüsü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Yakup Aykaç’ın sekreteryasını yürüttüğü, başkanlığını ise Prof. Dr. Abdulhadi Timurtaş’ın yaptığı sempozyumda protokol üyeleri Melayê Cizîrî’ye dair sözler ve değerlendirmelerin yer aldığı konuşmalarını gerçekleştirdi.

GÜLŞEN ORHAN: “MELAYÊ CİZÎRÎ VE DİĞER BÜYÜK BİLİM İNSANLARIMIZIN YETERİNCE TANINMIYOR OLMASI ÜZÜCÜ”

Sempozyumun onur konuğu olan Gülşen Orhan’ın da konuşma yapıp, Kültür Bakanlığı kapsamında yayınlanan Kürtçe kitapları da tanıttığı sempozyumda, Orhan aynı zamanda Melayê Cizîrî’den beyitler de seslendirdi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, üniversitenin düzenlemiş olduğu Kürdiyat sempozyumunda bulunmaktan mutluluk yaşadığını belirtti  Büyük bilim insanı Melayê Cizîrî’nin ve diğer büyük bilim insanlarımızın yeterince tanınmıyor olmasının üzücü olduğunu dile getiren Orhan, şunları kaydetti:  “Büyük değerliğimiz, 100 yıl içerisinde neredeyse 80 yıllık bir süre zarfında tekçi bir zihniyet tarafından üstü kapatıldı. Ancak hep birlikte o süreci geride bıraktık ve 2009 yılından itibaren bu süreci adım adım hep beraber farklı bir sürece doğru evirdik” 

REKTÖR ŞEVLİ: “ÜNİVERSİTEMİZDE VERİLEN EĞİTİM ULUSLARARASI ALANDAKİ KONUMUNU BELİRLİYOR”

Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, Yaşayan Diller Enstitüsü, bünyesinde Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalının Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans öğrencileriyle eğitimin sürdüğünü söyledi. Verilen eğitimin üniversitenin hem ulusal hem de uluslararası alandaki konumunu belirlediğini ifade eden Şevli, şöyle konuştu:   “Buralarda yetişen öğrencilerin donanımı ve niteliği üniversitemizin kalitesini de artırmaya yöneliktir. Bilimsel bilgi ve beceriye sahip bireyler yetiştirmeyi hedefleyen enstitümüz, 2020 yılından itibaren düzenlemekte olduğu Kürdiyat Sempozyumunun dördüncüsünde ünlü şair ve mutasavvıf Melayê Cizîrî’nin Mirası temalı etkinlik programıyla sizlerle birlikte. Sosyal, tarihi, sanatsal, kültürel ve edebi kişiliğiyle kıymetli şahsiyetlerimizi ve eserlerini akademik ve bilimsel platformlarda konuşmak, yazmak ve tartışmak, onların tanınması amacıyla önemli ve bir o kadar da onların değerlerine sahip çıkılması yönüyle de gereklidir.”

AK Parti Van İl Başkanlığı’ndan 8 Mart Kadınlar Günü söyleşisi! AK Parti Van İl Başkanlığı’ndan 8 Mart Kadınlar Günü söyleşisi!

BAŞKAN SAY: DEĞERLERİMİZİ ORTAYA ÇIKARACAK TÜM ÇALIŞMALARIN PARÇASI OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise milletleri ve halkları yeryüzünde var kılan ve yücelten kıymetle değerlerinin olduğunu bunlardan birinin de tarihi değerleri ve mirasları olduğunu belirtti. Bölgemizde yapılan kültür, sanat, edebiyat ve turizmle ilgili, değerlerimizi ortaya çıkaracak tüm çalışmaların parçası olmaktan mutlu olduklarını ifade eden Say, "Melaye Ciziri'yi bu sempozyumda konuşacağız. Melaye Ciziri, ilahi bir aşk şairi olup, aşkın bütün evrenden önce var olabileceğini söylemiştir. Hocalarımın yapacakları sunumların da bölgemize, ülkemize hayırlı bir çalışma olacağına inanıyorum." dedi.

Editör: Necmettin Dursun