ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde her noktasında ağaçların bakımsızlığından dolayı problemler yaşanırken, Van’da da bu noktasında büyük bir eksiklik yaşanıyor. Ormanlaşmada karnesi en zayıf illerden birisi olan Van’da beklenilen artış bir türlü gerçekleşmiyor. Olan ağaçlar ve ormanların sayısı birkaç girişim dışında artırılmazken kentte birçok bölgedeki ağaçlar sulanmadığından dolayı kurumaya yüz tutuyor. Belediyeler tarafından ilçe merkezleri başta olmak üzere kent merkezine ve ana yollardaki birçok kaldırım üzere dikilen ağaçlar bakımsızlıktan dolayı kururken, ağaçların kökleri de duyarsız vatandaşlar tarafından çöplerle ve diğer atıklarla doldurularak zarar görüyor. Kentin belli başlı noktasındaki ağaçların kurumu ve zarar görmüş haline vatandaşlar da tepki gösterirken Şehrivan’a konuşarak durumdan rahatsız olduklarını dile getirdi. Vatandaşlar bakım, ilgi ve sulamaların düzenle olması gerektiğini ve ağaçlandırmanın da artması gerektiğini dile getirdi.

AĞAÇLAR DİKİLİYOR, ÖYLECE BIRAKILIYOR!

Her yıl Van’da binlerce ağaç dikilirken, bu ağaçların büyük bölümü ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle kısa sürede kuruyor. Yerel yönetimler ve kurumlar diktikleri ağaçların takibini yapmazken bazı köklü ağaçlar bile ilgisizlikten dolayı kuruyup gidiyor. Kentteki belediyeler başta olmak üzere kurum ve kuruluşların yeşillik seferberliği adı altında başlatılan birçok çalışma yetersiz kalırken, dikilen birçok ağaçta duyarsız vatandaşlar tarafından ya yok ediliyor ya da kökleri çöplerle dolduruluyor. Son olarak Kurban Bayramı öncesinde de kurbanlıkların şehir içinde gelişi güzel salınması nedeniyle Sebze Hali civarında birçok ağaç hayvanlar tarafından parçalanırken, bölgedeki yeni ağaçların birçoğu da kaybedilmiş oldu. Hala ormanlaşmada yüzde 2’yi geçemeyen Van’da şehir merkezindeki ağaç eksikliği ise son dönemlerde de yine vatandaşın sosyal medyada da konuşup tepki gösterdiği konulardan birisi oldu.

AĞAÇSIZLIĞA VATANDAŞ DA TEPKİ GÖSTERİYOR

Yaşanan bu duruma ilişkin Şehrivan’a görüş veren vatandaşlar ağaçların kuruyup yok olmasına tepki gösterirken, özellikle yetkililerin yeşilin korunması adına çalışma yapmadığına, yapılan çalışmaların ise eksik kaldığına dikkat çekti. Kentin yeşil alanlarının, ağaç sayısının zaten az olduğunu ifade eden vatandaşlar, ağaçların kurumasına seyirci kalan yetkililer ile belediyelerin park ve bahçeler müdürlüğü görevlilerinin olaya yeterince önem vermediğinden şikâyet ediyor.

VATANDAŞTAN YETKİLİLERE ÇAĞRI: “ARTIK BU KENTİN SORUNLARINI GÖRÜN”

Konuyla ilgili görüş bildiren isimlerden birisi olan Cevat Canlı isimli vatandaş, yetkililerin duruma sessiz kalmasını eleştirerek, “Bu sorun yılladır devam ediyor. Van, beton şehir haline geldi. Çarşı merkezde birkaç tane ağaç var, onlarda bakımsızlıktan yok oluyor. Van Gölü gibi devasa bir hazinemiz var ama etrafı bomboş. Bu kent neden yeşilliğe karşı ya da yeşil alanlar için neden çalışma yürütmüyor. Kentteki ağaçların kökleri çöplerle dolu ve susuzluktan kurumuş durumda kaderlerine terk edilmiş. Yetkililerin artık bunu görmeleri lazım. Yeşilliği olmayan bir şehir ölüme mahkumdur. Van’da ölüme mahkûm bir şehir konumunda. Artık bu şehrin sorunları değil, güzel işleri konuşulsun. Bir kez daha yetkililere çağrı da bulunuyoruz. Artık bu kentin sorunlarını görün” dedi.

AĞAÇLAR VE YEŞİL ALANLAR BİZE NEFES VERİYOR AMA…

Durumdan duyduğu üzüntüyü dile getiren Remzi Pilat isimli vatandaş şunları söyledi: “Kent adına yapılan çalışmalarda sorumluluk alsalar daha iyi olur. Dikilen hiçbir ağaçla ilgilenmiyorlar ve ağaçlarda kısa bir zaman sonra kuruyor. Elbette bu sadece belediyelerin görevi değildir. Vatandaş ve esnaf olarak da üstümüze düşeni yapmalıyız ama ne yazık ki üstümüze düşeni yapmıyoruz. Vatandaş ağaç köklerini çöplük olarak kullanıyor ve esnafta dükkânın önünü yıkıyor ama ağaca su vermiyor. Duyarsız bir toplumdan da anca bu beklenir. Ağaçlar ve yeşil alanlar bize nefes veriyor ve bizimde bunlara sahip çıkmamız lazım. Belediyelerde denetimlerini artırmalıdır.”

“KİMSE KENDİ NEFESİNİ BİLİNÇLİ OLARAK KESMEZ”

Van’ın talihi sorunlardan ibarettir diyen Nebi Kaçak, “Van gibi güzel bir memleketin yeşillik sorununa insan üzülüyor. Betonlaşmayan bir iki park var ama oralarda da bakım yok. Bazı esnaflar dükkanları önündeki ağaçları sulasa da yeterli olmuyor ve bakımları çok farklıdır. Çarşı merkezdeki ağaçlar sulanmıyor ve hepsinin rengi de şimdiden sarardı. Bilinçli olarak ağaçların kurumasını istiyorlar gibime geliyor. Çünkü kimse kendi nefesini bilinçli olarak kesmez. Haftalık bir defa dahi ağaçlar sulansaydı kurumazdı. Mevcut olan ağaçları kurtarmaları için de çağrı da bulunuyoruz” diye ekledi.

YAPILAN ÇAĞRILAR KARŞILIK BULMUYOR

Dağları ağaçsız, şehir merkezindeki ağaçlandırması da diğer kentlere göre oldukça az olan Van’da konu yıllardır tartışılmasına rağmen bir türlü çözüme kavuşmuyor. Konu yıllardır dile getirmesine rağmen gerek kent içindeki ağaçların durumu gerekse de gerek manadaki ağaçlandırma konusunda beklenilen adımlar atılmıyor. Son yıllarda ağaçlandırma ile ilgili ülke genelindeki kampanyalar düzenlenmesine rağmen Van’ın yeşil açığı kapanmazken, en büyük ağaçlandırmada da kentin merkezdeki en yeşil ilçesi olan Edremit’te yapılıyor. Edremit Belediyesi eliyle son dönemlerde yapılan ağaçlandırma ve orman çalışmalarına rağmen kentteki diğer birçok alanda ağaçlandırma eksikliği bariz bir şekilde hissediliyor.

Editör: TE Bilisim