Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, tarımda modern sulamanın yaygınlaştırılması, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydanın sağlanması, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırılması ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerinin taşkın risklerine karşı korunmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

2 BİN 140 DEKAR TARIM ARAZİSİNİN SULANMASININ SAĞLANACAK

Bu kapsamda, Van ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynuyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İpekyolu ilçesinde yapılan Baklatepe Göleti'nde çalışmaların devam ettiği, gölette depolanacak su ile 2 bin 140 dekar tarım arazisinin sulanmasının sağlanacağını belirtti.

TMO yeni hasat sezonuna hazır! TMO yeni hasat sezonuna hazır!

EKONOMİYE 8 MİLYON 233 BİN LİRA KATKI SAĞLAYACAK

Göletin perde ve kapak enjeksiyonlarının tamamlandığını, dolgu imalatlarına başlandığını ifade eden Balta, şunları kaydetti. "Yalınağaç köyü rölekasyon yolu ve malzeme ocakları yolları tamamlanmış olup köy rölekasyon yolu trafiğe açılmıştır. Yaklaşık 100 bin metreküp gövde dolgusu yapılmış olan gölettin sulaması için de 7 bin 690 metre sulama borusu alımı gerçekleşmiştir. Sulama imalatları da yıl sonu itibarıyla tamamlanacaktır. Temelden yüksekliği 31 metre olan göletin tamamlanmasıyla 2023 birim fiyatlarına göre, ülke ekonomisine yıllık 8 milyon 223 bin lira katkı sağlaması hedeflenmektedir.

AMAÇ TARIMIN MİLLİ GELİR İÇİNDEKİ PAYINI ARTIRMAK

DSİ olarak toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız, tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmaktır. Bu kapsamda ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan DSİ, belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına devam etmektedir."

Kaynak: ANADOLU AJANSI