İpekyolu Belediyesi ve Van yazar ve şairler birliği tarafından bu yıl ilki düzenlenen I. Van Yerel Kitap Fuar'ı devam ediyor.

Her gün çok sayıda kişinin ziyaret ettiği fuarda düzenlenen imza etkinlikler ile yazarlar-okurlarıyla buluşuyor.

KİTABIN TÜM GELİRLERİNİ DELİ FEDİLE’YE BAĞIŞLAYACAK

Adıyaman'daki olaya ilişkin Valilik'ten açıklama Adıyaman'daki olaya ilişkin Valilik'ten açıklama

11 Ocak’ta başlayan Kitap Fuarı 14 Ocak’ta son bulacak. 

Van Ekspres haber sitesinde yer alan habere göre, Kitap Fuarında Gazeteci Yazar Adıl Harmancı’nın yazdığı Fedile 2 kitabının tüm gelirini Fedile’ye bağışlayacağını söyledi.

Yazar Adıl Harmancı VanEkspres’e yaptığı açıklamada, “Fedile’nin durumu sağlık açısından çok kötü günler geçirdiğini belirterek, kaldığı evin nemli olduğu için kötü koşullarda yaşama savaşı veriyor. evin acilen bakıma alınması gerekmektedir.

GELİRLERİ EVİN BAKIM VE ONARIMINDA KULLANILACAK

Hayat hikayesini yazan biri olarak Van yerel kitap fuarının gelirlerini oradaki evi daha yaşanılır bir ortam haline getirmek için harcayacağını söyledi.

Evlerine bakım ve onarım ile en azından kaldığı yaşam alanını güzelleştirmek istiyorum. Kitabın tüm gelirlerini ev boyama ve yaşadığı yeri daha konforlu hale getirmek için harcayacaklarının da altını çizdi.

FEDİLE KİMDİR?

1942’de Siirt’in Eruh ilçesi Bozatlı köyünde doğdu. Daha 12 yaşındayken berdel olarak evlendirildi. Evliliğinin ilk gecesi kaçtı fakat yeniden koca evine gönderildi. Fedile kaçmaya devam etti, 18 yaşındayken 1960 yılında Van’ın Erciş ilçesinden bir imamla evlendirildi. Üzerine gelen kumaya itiraz edince kocası tarafından deli diye tımarhaneye kapatılıyor. Elâzığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde çıktıktan sonra, Eruh'taki köyüne baba evine döndü. Sonra yine deli diye ikinci kez Elazığ akıl hastanesine kapatıldığında tarih 1970'i gösteriyordu.  Kimse ona yar olmayınca akıl hastanesinden çıktıktan sonra Van'da bıraktığı 5 çocuğuna ulaşmak için, Siirt’in Eruh ilçesinden Van'a yürüyerek bir ayda gelir. Kendisine deli diyen kocasının evine sığınır. Çocuklarını görmek için her şeye katlanır ve evin odunluğunda yaşamaya razı olur. Eşi ölünce, kuması ikinci evliliğini yapar ve evi terk eder. İki çocuğu ondan uzaklaşır, bir çocuğu ilaç içerek hayatına son verir. Geçim sıkıntısı çeken Fedile, kalan iki çocuğuna bakmak için dilencilik yapmaya başlar ve Fedile artık, 'Deli Fedile' olarak anılır. İşte böyle bir hayat hikâyesinin devamını ikinci kitabımda anlatmaya çalıştım.

Editör: Necmettin Dursun