Sahip olduğu nüfus ve bölge illerinin yoğunluğu nedeniyle hastaneleri yoğunluğu kaldıramayan Van’da yeni dönem için başlatılan seferberlik yolunda ilerliyor. Yaklaşık 1 yıl önce Van İl Sağlık Müdürü olarak atanan Muhammed Tosun’un göreve başlaması sonrası önce mevcut sorunlar çözülürken ardından da kentin önemli alanlarındaki eksiklikler tamamlanmaya başladı. Son olarak da Sağlık Bakanlığı’na da çıkarma yapan Van heyeti yeni yatırımlarla ilgili de güzel haberlerle döndü. Tosun iyi haberleri Şehrivan ile paylaştı.

Türkiye’de sağlık hizmetlerine daha rahat erişim için yeni projeler hayata geçirilirken, Van da bu pastadan payına düşeni almaya başladı. Yaklaşık 1 yıl önce Van İl Sağlık Müdürü olarak atanan Muhammed Tosun’un göreve başlamasıyla kentte yıllardır kronik hale gelen sorunlardan biri olan randevu problemi büyük oranda çözüme kavuşurken, kentteki vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha hızlı şekilde faydalanması için de yeni hastaneler yapılıyor. Van’da sağlık alanındaki sorun ve talepler geçtiğimiz günlerde Vanlı heyetin Ankara’ya çıkarma yapmasıyla yetkili isimlere iletilirken; İl Sağlık Müdürü Tosun, Şehrivan’a ziyaretin ayrıntılarını anlattı. Tosun, “Önümüzdeki süreçte Van’daki sağlık yatırımlarının çok ciddi düzeyde arttığını göreceğiz” dedi. Tosun başta şehir hastanesi olmak üzere başlayacak ve devam eden tüm projelerin detaylarını Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

VAN HEYETİ BAKANLIĞA ÇIKTI, GÜZEL HABERLERLE GELDİ

Yaklaşık 1 yıl önce Van’a İl Sağlık Müdürü olarak atanan Muhammed Tosun’un göreve başlamasıyla kentin eksiklerinin tamamlanması için çalışmalara hız verildi. Van’ın sağlık alanında; kamu ve üniversite hastanesiyle ortak işbirliği içerisinde çalışıp vatandaşlara daha kaliteli hizmet vermek, il dışına sevkleri azaltmak, mümkün olduğunca da bölgenin sağlık üssü olup çevre illerden hastaları buraya çekip tedavilerini gerçekleştirmek hedefi olan Tosun ve ekibi sağlık alanında iyi bir performans sergiliyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Ankara’ya çıkarma yapaVan Valisi Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Kayhan Türkmenoğlu, Eski Van il Başkanı MDK üyesi Zahir Soğanda, AK Parti İl Başkanı Emre Güray, İl Sağlık Müdürü Muhammed Tosun ve beraberindeki heyet Van’ın sağlık alanında sorun ve taleplerini iletmek üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakan Yardımcısı Kürşat Kırbıyık, Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Hüseyin İncegöz, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İhsan Ateş’i ziyaret etti.  

O yollar trafiğe kapatılacak! O yollar trafiğe kapatılacak!

TOSUN, VAN ŞEHİR HASTANESİ İLE İLGİLİ GÜZEL HABERLER VERDİ

Ziyaret kapsamında Van için sağlık alanında hayata geçirilecek projelerin ne olacağı merak konusuyken, İl Sağlık Müdürü Tosun konuyla ilgili Şehrivan’a konuştu. Önemli projelerin müjdesini veren Tosun, “Önümüzdeki süreçte Van’daki sağlık yatırımlarının çok ciddi düzeyde arttığını göreceğiz” dedi. Tosun, ziyaret ile ilgili tüm detayları Şehrivan aracılığı ile paylaşarak şu sözlere yer verdi; “Geçen haftalarda kentimizin Valisi, Milletvekilleri ve İl Başkanı ile beraber Sağlık Bakanlığı’nda birtakım ziyaretlerde bulunduk. Bunlar bizim daha önce planladığımız, bakanlığa daha önce önerdiğimiz bazı sağlık yatırımları ve ihtiyaçları için yapılmış bir ziyaretti. Bu ziyarette Sağlık Bakanımız sayın Fahrettin Koca’yı, Bakan Yardımcımız sayın Kürşat Kırbı’yı ve genel müdürlerimizi ziyaret ettik. Van’ın sağlık hizmetinin daha iyi noktaya taşıyabilmek için gerek özellikli birimler gerek yeni sağlık yatırımları ile ilgili istişareler edip onlarla bazı kararlar aldık. Şu an bir şehir hastanesi projesi devam ediyor. Bununla ilgili 800 yataklı ek hastane projeleri çiziliyor. Bu neredeyse bitmek üzere. Bunun ihalesini inşallah bu yıl bitmeden Sağlık Bakanlığımızın yapacağını, devamında da yılın ilk çeyreğinde de temeli atılıp inşaatına başlanacağının haberini aldık. Bu konuda yetkililere teşekkür ettik.”

İPEKYOLU DEVLET HASTANESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kentte yapılması planlanan hastanelerle ilgili bilgi veren Tosun, “Kent merkezinde planladığımız hastanelerle ilgili görüşmelerimizi yaptık. Bununla ilgili İpekyolu İlçemizin Bostaniçi Mahallesi’nde planladığımız 150 yatağın da yine arsa işleri tamamlanmak üzere. Tamamlandıktan sonra da Sağlık Bakanlığımızın da desteğiyle çok hızlı bir şekilde ihalesinin yapılacağı sözünü aldık. Bunun da temelini 2024 yılının ilk yarısında atmayı planlıyoruz. Yaklaşık 2-3 yıl içerisinde de bitirip halkın hizmetine sunmayı planlıyoruz. Muradiye’de 150 yataklı hastane planımız vardı. Bununla ilgili arsa dönüşümü hem Sağlık Bakanımız hem de Tarım Bakanımızın imzasıyla tamamlandı. Şu an ilgili belediyemizin arsayla ilgili dönüşüm süreci var. Bu yaklaşık 1 ay sürecek. Ondan sonra da Bakanlığımızın ihtiyaç tespit programına sokup bunun da ihalesini yapacağız. Bunun da 2024 yılında temelini atıp inşaat çalışmalarına başlamayı düşünüyoruz” diye aktardı.

ERCİŞ’E EK HASTANE MÜJDESİ

Tosun, Erciş’te 150 yataklı bir ek bina sözü aldıklarını belirterek, “Erciş’te 225 yataklı Devlet Hastanemiz var. Bazı alanlarda bu hastane fiziki olarak bize yetersiz kalmakta. Erciş büyük bir ilçe. Bunun yanı sıra Muradiye ve Çaldıran, Ağrı veya Bitlis’in de bazı ilçelerinden hasta alıyor. Bu fiziki alan yetersizliğini bertaraf etmek ve daha kaliteli hizmet almak için Sağlık Bakanlığımızdan 150 yataklı bir ek bina sözü aldık. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığımız yatırımı onayladı. Cumhurbaşkanlığına gönderdi. İnşallah 2024 yatırım programına alıp başlamayı umut ediyoruz. Arsa ile ilgili bir problemimiz yok. Arsa mevcut hastanenin hemen yanında ve Sağlık Bakanlığımızın adına tahsisli. Bu konuda Muradiye hastanesi gibi bir vakit kaybımız olmayacak ve direkt çalışmalara başlanacak” dedi.

ESKİ ASKERİ HASTANE TUŞBA DEVLET HASTANESİ OLARAK HAZIRLANIYOR

Hayata geçirilecek diğer hastane projelerinden söz eden Tosun, “Bunun yanı sıra Başkale Devlet Hastanesi’nin ihalesi 2 kere yapılmış fakat başarısız olmuştu. Biz bununla ilgili talebimizi ilettik ve Başkale Devlet Hastanesi yeniden ihaleye çıktı. 23 Ekim’de 75 yataklı Başkale Devlet Hastanesi’nin ihalesi yapılacak. Tuşba ilçesinde Askeri Hastane’nin olduğu yerde halkın ulaşabileceği bir hastanesi talebimiz oldu. Bakanlığımız bunu da uygun gördü. Bir heyet gelip orada incelemeler yaptı. Uygun rapor verdiler. Bunu daha hızlı bir şekilde yatırım programına sokup çalışmalarına başlayacağız. Tuşba’da 100 yataklı veya bir fizik tedavi veya kadın doğum gibi dal hastanesi olabilir. Bunun kararını Bakanlığımız ile beraber verip hızlıca 2024 yatırımına sokup çalışmalara başlayacağız” ifadelerini kullandı.

ZİYARETTE, VAN’DA YAPIMI DEVAM EDEN HASTANELER DE KONUŞULDU

Tosun, yapımı devam eden hastanelerle de ilgili bilgi vererek şunları aktardı: “Hâlihazırda devam eden hastanelerle ilgili görüştük. Şu an Bahçesaray Devlet Hastanesi 25 yataklı tamamlanmak üzere. Bunun tıbbi cihazlarını alıyoruz. İnşallah bu sene orayı açmayı planlıyoruz. Bu sene kış şartlarından dolayı yetişmezse de Mart ayına kalmadan hastaneyi devreye almayı planlıyoruz. Gevaş ilçemizde 50 yataklı bir devlet hastanesi var. Yapımı çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Onun da çalışmalarının hızlandırılmasını ve gelecek sene içerisinde hizmete almayı planladığımızı kendilerine ilettik. Onun dışında 1’inci basamak sağlık hizmetleriyle alakalı gerek aile sağlığı merkezi gerek acil sağlık istasyonları ile ilgili taleplerimizi sayın Bakanımıza ve Bakanlık yetkililerine ilettik. Bunlarla ilgili de yatırım çalışmaları başladı. İnşallah ilerleyen zamanda bunların da temelini atacağız. Hızlı bir şekilde binalarımızı yenileyip halkımızın hizmetine sunacağız.”

RANDEVU SORUNLARI DA AZALDI

Tosun, hayata geçirdikleri projeleri aktararak, “Hastalarımızın il dışına gitmesini engellemek için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu minvalde ilerliyoruz. Bununla ilgili özellikle sağlık birimlerimizi aktifleştirdik. Daha önce yanık ünitesi olarak hizmet veren merkezimizi ‘yanık merkezi’ne çevirdik. Çocuk Kalp Merkezini Van’a kazandırdık. Hiperbarik tedavimiz hızla devam ediyor. Çevre illerden de hastaları almaya devam ediyoruz. Bölge Hastanesi’nde total yapılan yıllık yapılan ameliyat sayısını belli bir noktaya taşıdık. Geçen senenin üzerine yaklaşık yüzde 30-40 bandında daha fazla ameliyat yaptık. Yine poliklinik sayısında da halkımıza daha yüksek sayıda hizmet verdik. Acil Servis’e başvuran hastaların randevu bulabilmeleri için MHRS sayısını arttırdık. Bir önceki yıla göre MHRS sayımız yüzde 50 arttı. Belli branşlarda randevu problemi yaşasak da çoğu branşta bunu bertaraf ettik” diye konuştu.

“VAN’DA SAĞLIK YATIRIMLARI CİDDİ DÜZEYDE ARTACAK”

Van’ın sağlık yatırımlarının önümüzdeki süreçte artacağını belirten Tosun, “Şehrin tüm dinamikleri ile beraber sağlık alanında çok ciddi bir işbirliği içerisindeyiz. Yatırımların hızlanması için bunun şart olduğunu düşünüyoruz. Gerek şehrimizin siyasileri gerek bürokratlar bize bu konuda çok ciddi destekler veriyor. Kendileriyle istişare ettikten sonra Bakanlık ile ciddi bir iletişim halindeyiz. İnşallah önümüzdeki süreçte Van’daki sağlık yatırımlarının çok ciddi düzeyde arttığını göreceğiz. Van’ın çevresindeki illere daha kaliteli hizmet veren sağlık ili olduğunu hep beraber göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: NECMETTİN DURSUN-SONER İZGİ