Geçen yıl için 1 milyar dolar ihracat hedefi olan Van, her ne kadar bu hedefin biraz uzağında kalsa da bazı sektörlerde ciddi anlamda ihracat yaptı. Hazır giyim, mücevher, iklimlendirme sanayii sektöründe ciddi yüzde 100’ün üzerinde ihracat yapan Van, bu sektörlerin yanı sıra geçen sene ‘yaş meyve ve sebze’ ile ‘meyve sebze mamulleri’ sektöründe yaptığı ihracatla iyi bir başarıya imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, ‘meyve sebze mamülleri’ ihracatında yüzde 198,2, ‘yaş meyve ve sebze’ ihracatında ise yüzde 149’lık artış gösterdi. Van’ın 2023 yılında yaptığı ihracatla ilgili Şehrivan’a konuşan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİP) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Faruk Altınal, Van’ın geçen sene 10 milyon 200 bin dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı yaptığını ve en çok bu sektörde ihracat yapıldığını dile getirdi. Kentin ihracatının artması için neler yapılabileceğini de konuşan Altınal, “İhracatımızın daha çok artması için üretime dayalı ihracata geçmemiz lazım” dedi.

VAN İHRACAT HEDEFİNE ULAŞAMASA DA BAZI SEKTÖRLERDE BAŞARI ELDE ETTİ

İhracatın ülkeye ve Van’a katkısını dile getiren Altınal, “İhracatın özelde Van, genelde de ülke ekonomisine ciddi anlamda katkısı var. Bunu dışardan nakit akışı olarak değerlendiriyoruz. Pozitif etkileri var. Van’a pozitif anlamda bir ivme kazandırıyor. Ticari hacminin ekstrası olarak dış pazarlara açıldığımızda sattığımız her ürün Van ve ülkemiz için katkıdır. Özellikle Ticaret Bakanlığı’nın şu anki mevcut politikada ihracat odaklı büyüme hedefleri var. Dolayısıyla ülke ekonomisinin büyümesi, GSYH’nin artması ve cari açığın azalması için ihracat son derece önemlidir. Ülke olarak da olmazsa olmazımızdır” dedi.

ALTINAL: VAN, DÜNYANIN 192 ÜLKE VE BÖLGESİNE İHRACAT YAPIYOR”

Altınal, Van’ın 2023 ihracat rakamlarını paylaşarak, “Van’ın 2023 için 1 milyar dolar ihracat hedefi vardı. Maalesef bu hedefin biraz uzağında kaldık fakat bu Van’ın hiç ihracat yapmadığı anlamına gelmiyor. 1 dolarlık ihracat bile pozitiftir. Van 2023 yılında yaklaşık 40 milyon dolarlık ihracat yaptı. Van, dünyanın 192 ülke ve bölgesine ihracat yapıyor. Van’ın en çok ihracat yaptığı ülke ise İran’dır. İran’ı; Birleşik Milletler, Irak, Kazakistan, Almanya, Kırgızistan, Romanya takip ediyor. Van, 2023 yılında en çok yaş sebze ve meyve sektöründe ihracat yaptı. Van, geçen sene genelde Avrupa ülkelerine yaş sebze ve meyve ihracatı yaptı” ifadelerini kullandı.

VAN, SEBZE-MEYVE İHRACATINDA YÜZDE 100’ÜN ÜSTÜNDE BAŞARI ELDE ETTİ

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık

Van’ın 2023 yılında sektör bazında yaptığı ihracatı belirten Altınal, “Van, 2023 yılının ihracatının yüzde 30’una tekabül eden 10 milyon 200 bin dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yaptı. Onun akabinde Van hazır giyimde yaklaşık 7 milyon civarında ihracat yaptı. İhracatçılarımızın yabancı pazar arayışları içerisinde yaş sebze ve meyve ihracatı biraz rağbet gördü. Onlar da buna yönelik bir yönelme gösterdi. Bu da ihracatın artmasına neden oldu. Bu ihracat da taktire şayandır. Bu ihracatçılarımızı tebrik ediyor ve kutluyoruz” diye aktardı.

“KAPIKÖY’ÜN TRANSİT GEÇİŞE AÇILMASI İHRACATTA BİR ÖNCEKİ SENEYE GÖRE YÜZDE 100 ARTIŞ DEMEKTİR”

Altınal, Kapıköy’ün transit geçişe açılması gerektiğini aktaran Altınal, “Turizm sektörü son yıllarda Van’da en çok konuşulan sektörlerden biri haline geldi. Kapıköy’den transit geçişlerin olmasıyla ben bu rakamın artacağına inanıyorum. Bunun için İran’daki yetkililerle iletişim halindeyiz. Bu kapsamda bir dizi çalışma yürütüyoruz. Aktarma usulü ile ihracat yaptığımız zamanlarda yine Van ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlanıyordu. Kapıköy’ün transit geçişe kapalı olması ister istemez ihracat rakamlarını etkiliyor. Kapıköy’ün transit geçişe açılması ihracatta bir önceki seneye göre yüzde 100 artış demektir. İhracat rakamlarına dolaylı yoldan etki sağlayacaktır” dedi.  

“İHRACATIMIZIN DAHA ÇOK ARTMASI İÇİN ÜRETİME DAYALI İHRACATA GEÇMEMİZ LAZIM”

Altınal, Van’ın ihracatının artması için neler yapılması gerektiğini dile getirerek, “Bütün ülkeler küresel bir kriz içerisinde. Bundan ülkemiz de etkilendi. Bu durumu minimum seviyede etkilenmemiz için gerekli olan bütün adımların atılması lazım. Van daha yüksek ihracat rakamlarını elde edebilecek bir kent. Van’ın 2024 ihracat hedefinin geçen seneye oranla yüksek olması lazım. Van’ın ihracatını arttırması lazım. İhracatımızın daha çok artması için üretime dayalı ihracata geçmemiz lazım. Demiryolu bağlantısı gibi lojistik altyapının tamamlaması lazım. İhracatçılarımızın devlet imkânlarından faydalanması lazım. Fuarlarda pazar arayışlarında olmamız lazım. İhracatçılarımızın yeni pazarlar keşfetmesi lazım” diye aktardı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER